Evaluatie van energiescan voor Noordwijkse ondernemers

Op vrijdagochtend 30 juni 2023 was een kleine groep ondernemers al vroeg aanwezig in de bibliotheek van Noordwijk. Het was tijd voor een evaluatie van de eerste fase van de energiescans. Wat kan er nog meer gedaan worden om ondernemers zoveel mogelijk te ontzorgen en hun energiekosten te verlagen? Deze energiescans geven hen namelijk een duidelijk overzicht van de onderdelen waar winst te halen is. Slim om gelijk met deze aanbevelingen aan de slag te gaan om te besparen én ook weer klaar te zijn voor de (vaak duurdere) winterperiode.

Evaluatie energiescan

Inmiddels hebben 15 ondernemers deze vrijblijvende en gratis scan afgenomen. Enne Pieter Wakelkamp van Duurzaam Volgens Plan neemt als onafhankelijke adviseur deze scans af en verwerkt al zijn bevindingen in een overzichtelijk rapport. Deze ochtend spraken de ondernemers met Theo Alkemade (wethouder Duurzaamheid) en Roberto ten Hark (wethouder Economie) over hun bevindingen en eventuele verbeteringen rondom het aanbieden en promoten van deze energiescan. Daarbij werd ook gesproken over hoe we bij andere ondernemers eventuele drempels weg kunnen nemen, zodat zijn ook inzicht in hun verbruik krijgen. Het maakt niet uit of je een eigen pand hebt of een pand huurt.

Theo Alkemade legde uit, dat het vooral de wens is om ondernemers te ontzorgen bij mogelijkheden om hun bedrijf te verduurzamen. Ook dat helpt om de energiekosten op termijn permanent te verlagen. Wethouder Roberto ter Hark benadrukte dan ook dat op deze ondersteuning dit jaar én in 2024 wordt ingezet door hier budget voor vrij te maken.

Hoe de energiescan werkt

Tijdens het bezoek van het pand wordt er gepraat over de huidige energiekosten en keuzes die gemaakt zijn. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de instellingen van de installaties voor verwarming, koeling en verlichting. De onafhankelijk adviseur zoekt samen met de ondernemer naar die punten waar je als ondernemer de meeste energie verliest. Na het onderzoek krijgt de ondernemer een top 5 van oplossingen om energie te besparen. Ook de mogelijke verbeteringen komen voorbij, zoals bijvoorbeeld het investeren in een duurzamere installatie voor het opwekken van energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *