Wanneer dien je als werkgever een VOG aan te vragen voor jouw werknemers?

Als je als werkgever de integriteit en betrouwbaarheid van potentiële werknemers wilt beoordelen, kun je hen vragen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te leveren. In sommige gevallen is dit zelfs wettelijk verplicht. In dit artikel lees je wat een VOG precies inhoudt en in welke beroepsgroepen zo’n aanvraag sterk aan te raden al dan niet wettelijk verplicht is.

  1. Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag?

De Verklaring Omtrent het Gedrag is een wetsgeldig document waarin beschreven staat dat het justitiële verleden van een persoon géén bezwaar vormt voor de functie die hij of zij uit wilt gaan voeren. Daarmee bevestigt het de integriteit en betrouwbaarheid van de potentiële werknemer.

Een vog aanvragen begint bij de werkgever. Deze dient de aanvraag online klaar te zetten via de website van Justis. De werknemer kan de aanvraag vervolgens inzien en de ontbrekende gegevens invullen. De werknemer heeft een DigiD nodig, iDEAL en een geldig e-mailadres. Daarnaast moet de werknemer ingeschreven staan in Nederland, in de Basisregistratie Personen (BPR).

  1. Wanneer dien je een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen?

In het geval van integriteitsgevoelige functies is het sterk aan te raden een Verklaring Omtrent het Gedrag voor werknemers verplicht te stellen. Op die manier kun je als werkgevers de risico’s zoveel mogelijk beperken.

Integriteitsgevoelige functies zijn op te delen in de volgende screeningsgebieden:

  • Informatie: Personen met toegang tot bepaalde gevoelige en/of vertrouwelijke informatie en systemen.
  • Geld: Personen met toegang tot contante en/of girale gelden en/of digitale waardepapieren.
  • Goederen: Personen met toegang tot bepaalde goederen en/of stoffen die bij onjuist of oneigenlijk gebruik een gevaar kunnen vormen voor mens en/of dier.
  • Proces: Personen met toegang tot (productie)machines, apparaten, voertuigen en/of luchtvaartuigen en/of het vervoer van goederen, (post)pakketten en/of personen.
  • Aansturen organisatie: Personen met toegang tot vertrouwelijke en/of gevoelige (bedrijfs)informatie.
  • Diensten: Personen die diensten verlenen aan anderen als beveiliging, thuiszorg en/of huishoudelijke hulp.
  • Personen: Personen die diensten verlenen aan kwetsbaren als minderjarigen, hulpbehoevenden, ouderen en gehandicapten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *