Wat is pre employment screening en wanneer wordt het toegepast?

Als je opzoek bent naar een nieuwe baan, kan het zomaar zijn dat je te maken krijgt met pre employment screening. Dit wil zeggen dat jouw potentiële werkgever informatie over jou opvraagt om een inschatting te kunnen maken van jouw betrouwbaarheid en integriteit. In dit artikel wordt uitgelegd wat pre employment screening precies inhoudt en wanneer het wordt toegepast.

Wat is pre employment screening (PES)?

Pre employment screening (PES) is een achtergrondcheck die wordt uitgevoerd alvorens je bij de werkgever in dienst kunt treden. De werkgever voert zo’n achtergrondcheck uit om zowel jouw betrouwbaarheid als integriteit te kunnen beoordelen. Vaak wordt in de vacature al aangegeven dat dit een onderdeel is van het sollicitatieproces.

Wanneer wordt pre employment screening toegepast?

Hoe belangrijker het is voor de functie dat de werknemer integer is, hoe belangrijker de pre employment screening is. Zo’n screening is over het algemeen aan te raden voor alle integriteitsgevoelige functies. Je moet hierbij denken aan:

  • Leidinggevenden met een machts- al dan niet monopolypositie;
  • mensen die met kwetsbare groepen werken;
  • medewerkers die met geld en goederen van doen hebben;
  • mensen die veiligheid moeten waarborgen;
  • medewerkers die toegang hebben tot gevoelige informatie, risicovolle ruimtes of vitale infrastructuur.

Je vindt dergelijke beroepen in vrijwel alle sectoren, in een brede diversiteit aan organisaties: ziekenhuizen, politieke partijen, scholen, kinderopvang, vervoermaatschappijen, banken, voedingsmiddelenindustrie, laboratoria, enzovoorts.

Hoe werkt pre employment screening?

De daadwerkelijke invulling van pre employment screening mag iedere werkgever zelf bepalen. Doorgaans bestaat een dergelijke screening uit ten minste de volgende onderdelen:

  1. Identiteitscontrole: De echtheid en geldigheid van het identiteitsbewijs wordt gecheckt. De sollicitant dient hiervoor een kopie van het identiteitsbewijs te tonen.
  2. Diplomacontrole: Ook wordt de echtheid van de diploma’s gecontroleerd. Hiervoor dient een uittreksel uit het diplomaregister aangeleverd te worden.
  3. Aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De sollicitant vraagt een VOG aan bij de gemeente. De VOG toont of er geen relevante strafbare feiten zijn geweest.
  4. Referentie Check: Werkgevers checken dikwijls de laatste werkgevers op het CV om te controleren of de sollicitant daar ook echt gewerkt heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *