Creatief met bijtelling

Met ingang van volgend jaar gaat de bijtelling voor alle auto’s, behalve de auto’s zonder CO2-uitstoot, naar één percentage. Van zéér zuinige auto’s tot en met de meest vervuilende auto, ze krijgen allemaal een bijtellingspercentage van 22%. De auto’s zonder enige uitstoot (volledig elektrische of waterstofauto’s) krijgen een bijtellingspercentage van 4% voor zover de catalogusprijs niet hoger is dan € 50.000.

Maar als er nog maar twee bijtellingspercentages zijn, waarom worden de discussies dan nog leuker? Dat komt door het overgangsrecht. Een auto behoud namelijk 60 maanden lang het bijtellingspercentage dat hij heeft op het moment waarop het kenteken op naam is gesteld. Het kan dus zomaar zo zijn dat uw buurman voor zijn zeer zuinige auto die eind december 2016 wordt afgeleverd 15% bijtelling heeft terwijl u zelf 22% bijtelling voor precies dezelfde auto moet betalen doordat de leasemaatschappij de auto op 2 januari 2017 wil laten afleveren omdat die paar dagen nu eenmaal een later bouwjaar opleveren. Of u heeft een bijtelling van 22% voor een ‘niet zuinige auto’ terwijl uw buurvrouw voor precies die zelfde auto 25% bijtelling heeft omdat haar auto nu eenmaal 3 dagen eerder is afgeleverd.

Kortom, eind van het jaar krijgen de autodealers het erg druk met de aflevering van zuinige en zéér-zuinige auto’s terwijl de aflevering van niet-zuinige auto’s wordt uitgesteld naar 2017. Ongetwijfeld zal de auto-industrie hier op gaan inspelen met acties. Maar welke acties neemt u zelf? Want het is duidelijk dat dit hilarische situaties gaat opleveren tijdens een feestje. Maar zorg dan wel dat u het zelf niet bent die 5 jaar lang met een te hoog bijtellingspercentage zit opgescheept, want dan bent u zelf het hilarische mikpunt.

Renger Kok
Register Belastingadviseur
Lansigt Accountants en Belastingadviseurs
www.lansigt.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *