Vakantie!

Vakantie is om uit te rusten. Maar sommige ondernemers krijgen juist hartkloppingen als ze hun bedrijf een of meerdere weken niet van binnen zien. Lokale ondernemers over hoe zij vakantie vieren, hoe het zit met vakantiestress én of zij doorwerken vanaf het vakantieadres. Maar ook wat onmisbaar is en wat absoluut niet mee mag in de auto of vliegtuig.

‘Geen email’

Wie: Karly Duivenvoorde, Karly Kitchen, Rijnsburg

Bestemming: ,,Vliegen naar Spanje met het gezin.’’

Vakantiestress: ,, Nee hoor, we zijn met z’n drieën en maken een goede vakantieplanning. Mijn medewerkers houden de zaak open. Dat is geen enkel probleem.’’

Vakantiewerk: ,,Niks, vakantie is vakantie. Ik ben wel telefonisch bereikbaar voor eventuele vragen. Soms zijn er moeilijke vragen of kunnen ze iets niet vinden maar dat is hooguit één of twee keer per vakantie. Email lees is als ik weer aan het werk ben. Ik zet de automatische beantwoording aan dus iedereen weet dat een antwoord wat langer duurt. Dat kost de eerste werkdagen wat extra tijd maar ik begin er echt niet aan in de vakantie.’’

Onmisbaar op vakantie: ,,Mijn telefoon en verder geld, paspoort en een goed humeur.’’

Verboden: ,,Laptop en email, ik laat het allemaal thuis. Anders is het geen vakantie.’’

 

‘Geen offertes’

Wie: Suzanne van Vliet, HS Events, Roelofarendsveen

Bestemming: ,,Italië voor een stedentrip met partner.’’

Vakantiestress: ,,Geen last van. In de zomermaanden is het sowieso rustiger met evenementen. Grotere klussen staan gesorteerd in de tijd klaar en kunnen prima door het personeel worden afgehandeld. Een kwestie van alles goed regelen.’’

Vakantiewerk: ,,Ja, ik beantwoord wel email en de telefoon heb ik bij de hand. Ik ga niet op elk terras email checken maar ’s avonds in het hotel kies ik een momentje. Ik maak geen uitgebreide offertes maar stuur email door of geef zelf een kort antwoord.’’

Onmisbaar op vakantie: ,,Telefoon.’’

Verboden: ,,De hond én de laptop. Anders ga ik misschien toch werken.’’

 

Tent in de gaten houden’

Wie: Ron van der Kooij, Van der Kooij Bedrijfsmakelaars, Leiden

Bestemming: ,,Met de auto naar Frankrijk om te relaxen, te golfen, lekker te eten en voor wat cultuur.’’

Vakantiestress: ,,Nee, helemaal niet. Niet van het werk en niet van de reis. Integendeel, ik zoek mooie routes uit, geen tolweg, en overnacht op bijzondere plekken. Verder heb je tegenwoordig altijd je kantoor mee. Dat vind ik een groot voordeel.’’

Vakantiewerk: ,Jazeker, ik houd de tent wel in de gaten. Ik log geregeld even in om te kijken naar email en andere zaken. Dat doe ik het liefst ’s morgens vroeg als het nog stil is. Met een kop koffie kijk ik in het systeem en beantwoord email. Als je in de dienstverlening zit, kun je niet twee of drie weken van de aardbodem verdwenen zijn. Klanten krijgen snel een reactie. Dat is de consequentie van dit werk.’’

Onmisbaar op vakantie: ,,iPhone en iPad.’’

Verboden: ,,Weegschaal.’’

 

‘Goed vakantievieren’

Wie: Jos van der Vlugt, VDSD, Lisse

Bestemming: ,,Ik ben al in Frankrijk met mijn vrouw. Het is 25 graden, zonnig en ik loop in een korte broek.’’

Vakantiestress: ,,Absoluut niet. Ik weet lang van tevoren dat ik weg ben. Ik heb drie compagnons en we hebben de afspraak dat de aanwezigen het werk afhandelen. Er ligt geen stapel achterstallig werk als ik terugkom. In ernstige nood kunnen ze mij bereiken want telefoon en internet heb je overal.’’

Vakantiewerk: ,,Nee, ik kan heel goed vakantie vieren. Email op de iPad zet ik uit. Pas op de luchthaven kijk ik wat erin zit. Soms doe ik dat een dag voor ik ga werken want dan heb je een wat rustiger start. Wat ook handig werkt, is melden dat je op woensdag begint terwijl je op dinsdag al gaat werken. Zo kun je rustig email afhandelen.’’

Onmisbaar: ,,Creditcard. Zakelijk helemaal niks.’’

Verboden: ,,Niks. Ik werk toch niet. Ik doe juist op vakantie vaak nieuwe ideeën op voor mijn werk. Dat komt doordat de dagelijkse werkstress wegvalt. Zo kun je rustig nadenken.’’

 

‘Half uurtje’ 

Wie: Guus Kil, Bron Drukwerkveredeling BV, Valkenburg

Bestemming: ,,Ben net geweest. Met vrouw en kinderen naar Kaapstad. Half zakelijk en half privé.’’

Vakantiestress: ,,Jawel, maar dat komt omdat het werk in de zomermaanden doorgaat en medewerkers op vakantie gaan. Iedereen moet een stapje harder lopen. Zelf ga ik heel weinig op vakantie. Ik ben zo’n zes jaar niet weggeweest maar nu naar Kaapstad had ik alles goed voorbereid. Het personeel kon rustig doorwerken.’’

Vakantiewerk: ,,Jazeker. Ik log in en handel email af. Ik ervaar dat niet als werk en gelukkig de familie ook niet. Ze gunnen mij dat half uurtje want dan ben ik de rest van de dag ontspannen. Ik weet dat er niks blijft liggen en als ik terugkom, ligt er ook geen stapel werk te wachten.’’

Onmisbaar: ,,Alleen mijn vrouw. Zakelijk ben ik heel blij met de mobiele telefoon.’’

Verboden: ,,Eigenlijk niks. De laptop gaat gewoon mee want die gebruiken we ook voor de vakantie.’’

 

‘Stuiteren’

Wie: Jan Bart van der Plas, KBM, Katwijk

Bestemming: ,,Nog niet bekend. Ik heb nog niets geregeld.’’

Vakantiestress: ,,Ja, de eerste dagen van de vakantie zit ik nog te stuiteren. Voor de vakantie is het extra druk want veel projecten moeten voor de zomer worden afgerond. Een huizenkoper wil ook graag in de zomer aan de slag. Tegelijkertijd ben je bezig om te zorgen dat je na de vakantie gelijk kunt beginnen. Ik moet echt wennen, hoe goed je alles ook voorbereid.’’

Vakantiewerk: ,,Ik houd email bij maar bel ook geregeld naar de projectleiders. Dat is niet alleen om te controleren. Je informeert hoe het gaat en soms kun je iemand motiveren of steunen. Verder zie ik overal kansen en doe altijd ideeën op. Een ander kijkt rond in een winkel maar ik kijk naar het pand.’’

Onmisbaar op vakantie: ,,Telefoon.’’

Verboden: ,,Geen facebook en social media. Even rust in je hoofd.’’

 

‘Nooit los van bedrijf’ 

Wie: Robin Peereboom, Patisserie Chocolaterie Vermeer, Lisse

Bestemming: ,,Vermoedelijk met gezin naar Spanje voor strand en cultuur.’’

Vakantiestress: ,,Geen want ik heb een heel goed team waar ik het volste vertrouwen in heb. Er kunnen altijd 1 tot 2 mensen weg want in de zomer is het rustiger in de winkel. Het is wel drukker in de Bed & Breakfast boven de zaak maar alles loopt prima door.’’

Vakantiewerk: ,,Ja want daar ben ik ondernemer voor. Ik check de email en houd telefonisch contact. Het blijft toch je bedrijf. Daar ben je nooit 100 procent los van. Als er vragen zijn dan geef ik antwoord. Het is allemaal heel relaxed, even na het eten of ’s morgens om een uur of tien.’’

Onmisbaar op vakantie: ,,Zonnebrand en mijn gezin. Voor de zaak mijn mobiele telefoon.’’

Verboden: ,,Niks. Deze tijd is voor het gezin.’’

 

‘Steun personeel’

Wie: Peter Wolf, Castellum Drukwerk, Alphen aan den Rijn

Bestemming: ,Bonaire maar pas in december.’’

Vakantiestress: ,,Nee hoor, daar heb ik geen last van. Natuurlijk is het in de periode voor kerst lekker druk dus ik heb hooguit wat stress om alles op tijd af te krijgen.’’

Vakantiewerk: ,,Ja, dat wel. Ik houd contact met de zaak en ondersteun mijn mensen als het nodig is. Dat gaat meestal telefonisch maar als het echt moet, kan ik inloggen.’’

Onmisbaar op vakantie: ,,De zon! Dat is de reden waarom ik altijd in de winter op vakantie ga. Zo verkort ik de koude winter.’’

Verboden: ,,Niks. Ik laad de batterij op in de vakantie door leuke dingen te doen in verre landen. Zo kom ik op nieuwe ideeën. Het is dus heel goed om lekker te relaxen.’’

 

‘Managementboeken mee’

Wie: Michel Faas, Sebwite, Lisse

Bestemming: ,,Met mijn vriendin anderhalve week naar Zuid-Spanje voor strand én de omgeving.’’

Vakantiestress: ,,Geen. Ik probeer alles zo goed mogelijk voor te bereiden door werkzaamheden goed over te dragen en bijtijds spullen voor vakantie te kopen. En als ik iets ben vergeten, koop ik het daar.’’

Vakantiewerk: ,,Nee, maar ik probeer wel geregeld berichten van de andere twee partners van Sebwite te lezen. Zo blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en kan eventueel vragen beantwoorden zodat de projecten goed door gaan.’’

Onmisbaar op vakantie: ,,Een paar goede managementboeken en reisspelletjes.’’

Verboden: ,,Dat is vaak een moeilijk momentje, maar de laptop blijft thuis. Door goed te ontspannen, ben je even weg van de waan van de dag. Dat geeft ruimte voor nieuwe ideeën en visies.’’

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *