Top 25 van meest invloedrijke ondernemers en bestuurders

Groentesnijder en universiteit aan de top

Initiatief nemen. Kansen najagen. Risico nemen én niet bang zijn om je nek uit te steken. Dat zijn belangrijke kenmerken van het ondernemerschap. Anno 2018 hoort er ook nog wat anders bij namelijk rekening houden met de maatschappij én het milieu. Kortom, de lat die wij dit jaar gebruikten voor de samenstelling van onze top 25 lijst ondernemers én bestuurders lag weer behoorlijk hoog. Met flinke verschuivingen tot gevolg.

Top drie ondernemers

Dat begint al in de top tien van de ondernemerslijst. Dit jaar staat Cor Heemskerk van het Rijnsburgse Heemskerk Fresh & Easy op de eerste plek. Een bedrijf dat elke week drie miljoen stuks verpakkingen met groente en fruit aan verschillende supermarkten en fastfoodketens levert. Een bedrijf dat sinds 1960 gestaag groeit en vernieuwt in de sector gesneden groenten en kant- en- klare salades in een zakje of fruit in een bakje. Bij Heemskerk wordt steeds iets nieuws bedacht zoals soeppakketten of sportsalades: alles voor het gemak en goed passend bij het streven om Nederlanders meer groente en fruit te laten eten. Het bedrijf werkt samen met telers die innoveren met alternatieve teelttechnieken, verwerkt duurzaam gevangen vis en Beter Leven vlees. Heemskerk Fresh and Easy steunt de jaarlijkse Kippenloop in Katwijk, de voetbalclub Rijnsburgse Boys, de Flower Parade en Dorcas, een organisatie die zich inzet voor preventievoorlichting en medische zorg in ontwikkelingslanden. Deze prestaties worden dit jaar beloond met een eerste plek.

Verdreven

De hoge notering van het groenteverwerkingsbedrijf heeft Keukenhofdirecteur Bart Siemerink van de eerste plek verdreven. Dat wil niet zeggen dat de Hoofddorper die aan het hoofd van de nationale bloementuin staat, dit jaar minder goed heeft gepresteerd. Keukenhof evenaarde het record aantal bezoekers uit 2017 namelijk 1,4 miljoen. Deze bezoekers waardeerden hun bezoek aan de Lissese bloementuin met een 8,9. Ook de samenwerking met het weer vrij toegankelijke landgoed Keukenhof wordt beter uitgenut. Nu nog even afwachten op de opening van het hypermoderne LAM-museum, kunst waarbij je met je eigen smartphone een rondleiding krijgt.

Vliegwiel

Franco Ongara van Estec is wat gezakt op de lijst maar dat doet weinig af aan het belang van het ruimtevaartcentrum voor de regio. Estec blijft een vliegwiel voor innovatieve bedrijven, houdt veel aandacht voor starters met het SBIC-programma en is inspirator voor bijzondere evenementen zoals Noordwijk City of Space 2018. Het testcentrum vierde in 2018 het 50-jarig bestaan. De 26 miljoen euro extra om de Europese Space Valley te verwezenlijken, was een mooi cadeau. Ongaro is de man die, sinds hij de koers bepaalt in Noordwijk, de deuren van het testcentrum open zet en onder meer met open dagen de belangstelling voor ruimtevaart aanwakkert.

Megaproject

Op de vierde plek staat Edwin van Huis. Vorig jaar zakte de directeur van Naturalis Biodiversity Center in Leiden flink op de lijst door het geruzie met architect Fons Verheijen. De kwestie is geschikt en afgesloten. De bouw van het megaproject waarbij verschillende centra (Zoölogisch Genootschap, Nationaal Herbarium Nederlands en Nationaal Natuurhistorische Museum Naturalis) gezamenlijk onder een dak komen, is in volle gang. Van Huis kan voor zijn museum en kenniscentrum publiekstrekkers inzetten als de populaire bioloog Freek Vonk en het skelet van Trix, de Tyrannosaurus-rex. De T-rex maakt nu nog een zegetocht door Europa maar krijgt in 2019 een ereplekje in het nieuwe museum.

Grootste visser

Diek Parlevliet scoorde dit jaar ook weer een paar plekjes hoger. P&P groeide uit tot het grootste visserijbedrijf van Europa door overname van Deutsche See, de vierde grote overname in minder dan tien jaar tijd. Het bedrijf heeft bijna achtduizend werknemers en zoekt nieuwe toepassingen voor haring onder meer in gemaksvoedsel. Hetzelfde kunstje als nummer 1 Heemskerk Fresh & Easy.

Het Grand Hotel Huis ter Duin echtpaar Stephan en Marianne Stokkermans vinden we wederom terug bij de eerste tien. Hoewel het al enige tijd stil is rond de bouwplannen van hun parkeergarage, richtte Stokkermans ondertussen wel de zogeheten Captains Club op voor grote ondernemers uit de regio. Daar gaan we op termijn zeker iets van horen. Ze streven het duo Bram Mol en Charles de Boer, de eigenaren van Hotels van Oranje voorbij die een verdienstelijke zevende plaats bezetten. Tegen alle stroom in hielden zij vast aan hun nieuwbouwplannen die nu eindelijk van de grond lijken te komen.

Menno Smitsloo uit Oegstgeest handhaaft zich op een fraaie achtste plek. Hij is tegenwoordig gehuisvest in het Leiden Centraal Kantoren, tegenover het station. Een complex van 10.000 vierkante meter dat als enige bestaande gebouw van Leiden een warmte-koudeopslag krijgt. Daarnaast blijft de Oegstgeestenaar actief op andere fronten: als onbevreesd columnist én als oprichter en voorzitter van het Sleutelgenootschap. Dit genootschap nam het initiatief voor en financiert voor vijf jaar de Magdalena Moons leerstoel.

Leukste uitje

Monique en Jack Veldman zijn naar de negende plek gestegen. Archeon wordt een steeds belangrijkere toeristische trekpleister met de Romeinse limes als troef. Als het Nationaal Romeins scheepvaartmuseum Archeon in 2020 opent, heeft Archeon een attractie van formaat. Het Alphense park dingt ook mee naar de titel ‘Leukste uitje van Zuid-Holland’. Op plek tien Harry de Bruin van de Theaterhangaar in Katwjk. Daar hoeven we weinig over te vertellen want wie krijgt het voor elkaar om acht jaar volle zalen te trekken met eenzelfde musical. Notering verlengd tot …

Nieuwkomers

De ondernemerslijst kent veel nieuwkomers. De hoogste notering krijgt Peter Lammertink van het bouwbedrijf Heembouw uit Roelofarensveen. De omzet groeit en de winst neemt toe. Alleen dat is geen prestatie in een conjunctuur die tegen oververhitting aan zit. Heembouw werd vorig jaar genomineerd voor de Cobouw Award als beste presterende bouwbedrijf, dit jaar voor de Cobouw Award als beste werkgever. ,,Bevlogen, betrokken en leergierig’’ noemt de jury het bouwbedrijf dat op plek 11 binnenkomt.

Een andere nieuwkomer is John van Hoon, directeur van Vogelpark Avifauna. Een attractie die het wat suffe imago achter zich heeft gelaten en ook meedingt naar de ANWB-titel Leukste Uitje. De geboorte van de loopvogel Kiwi heeft het park veel publiciteit opgeleverd. Van Hoon zit in de stichting PReT en zet zich in voor toerisme naar het Groene Hart.

Ideeënleverancier

Ook Jeroen Maters, directeur/mede – eigenaar van Maters & Hermsen is de lijst binnengedrongen. Zijn bureau voor bedrijfsjournalistiek staat als een huis maar Maters dankt zijn plek vooral aan zijn bemoeienis met ‘zijn’ stad Leiden. De Leidenaar is leverancier van talloze ideeën om Leiden mooier te maken. Zo is hij geestelijk vader van het Singelparkproject, dat een aantal wijkparkjes en stukjes groen langs de singels met elkaar moet verbinden. Maters is voorts oprichter van de Leidse denktank het Stadslab. Het Huis van de Communicatie in gebouw Nieuwe Energie in hartje Leiden komt eveneens uit zijn koker.

Paul Veger van Decos uit Noordwijk komt de lijst binnen op plek 15. Het bedrijf levert digitale systemen om papierloos te werken, digitaal samen te werken en slim auto te rijden. En wat dacht je van Fixi, een app waarmee je snel een melding bij de gemeente kunt doen als er iets loos is in de openbare ruimte. Zo betrek je burgers  bij hun leefomgeving.

Innovatieprijs

Nog een nieuwkomer is Annelies Meester van Meestertechniek, een familiebedrijf in de fijnmechanica. Mooie productvoorbeelden zijn de klapschaats van Viking, een tandartssimulator en apparatuur om verf te testen. Terecht dus dat zij vorig jaar de Leidse Innovatieprijs van het Ondernemersfonds kregen. Yvonne van der Hulst staat eveneens voor het eerst op de lijst. Het Lissese bouwbedrijf is bekend van nul-op-meterhuizen maar gaat nu voor plus-op-de-meterwoningen. Ze is daarmee veel concurrenten een paar stappen voor.

Groene stad

Bert-Jan Lommerts van Latexfalt uit Koudekerk heeft met de ‘rimpelcrème’ voor wegen ook een plekje verdiend, net als Machiel van der Schoot van Serasoft uit Alphen aan den Rijn. De bloggende ondernemer scoorde met zijn idee om Alphen groener te maken met bomen van Boskoopse bodem. Robin Peereboom, de gepassioneerde eigenaar van Patisserie Chocolaterie Vermeer in Lisse is, naast zijn ondernemerschap, ook al jaren jurylid bij de Sterkste Schakel Verkiezing. Onlangs schopte hij het tot de functie van jurycoördinator bij deze prestigieuze ondernemersverkiezing. De verwachting is dat hij deze rol met zijn kenmerkende bevlogenheid zal invullen.

Pietje Bell

Nieuw is de Leidse icoon Peter Labrujère, toch een beetje de Pietje Bell van ondernemend Leiden. Bekend door zijn dumpzaak aan de Haarlemmerstraat, maar ook initiatiefnemer van tal van geslaagde initiatieven, zoals het Stadsparkeerplan aan de Haagweg en de landelijk almaar meer furore makende ijsbaan en –markt aan de Nieuwe Rijn in hartje Leiden. Hij leidt de Stichting Leidse Rederij, die jaarlijks duizenden toeristen en streekgenoten door de Leidse grachten voert. De ondernemer met de vlechtjes in zijn baard is weliswaar op leeftijd maar verdient een plekje op de lijst. Datzelfde geldt voor Jochem Myer, de steevast volle zalen trekkende cabaretier (36 shows in Carré), die op het podium een stuiterend reclamebord voor Leiden is.

Beste boekverkoper

Tot slot op deze lijst Nadine Mussert, de nieuwe eigenaresse van Boekhandel van der Meer. Deze voormalige journalist is een voorbeeld voor veel ondernemers. De detailhandel heeft het niet gemakkelijk maar de boekenbranche heeft concurrenten als internetgiganten Bol.com en Amazon.com. Mussert zit niet als een konijn in de lamp te kijken maar ontplooit allerlei initiatieven om haar winkel, en het winkelcentrum van Noordwijk-Binnen, op de kaart te zetten. Dat doet ze zo goed dat ze is uitgeroepen tot boekverkoper van het jaar 2018. Dat verdient een plekje op onze topperslijst.

Zakkers

Veel nieuwkomers betekent veel zakkers en bedrijven die van de lijst zijn verdwenen. Dat wil niet zeggen dat deze ondernemers het niet goed doen. Zo laten de bouwbedrijven prima cijfers zien. Ze hebben de wind in de zeilen in tijden van hoogconjunctuur maar nieuwe initiatieven blijven uit. Vandaar de lagere notering van Paul Brandjes en het verdwijnen van Ab van der Wiel.

Ook de horeca beleeft hoogtijdagen maar vernieuwingen blijven achter. Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasserie Groep danken hun plek vooral aan hun visie om onder meer regioproducten te promoten. Ook makelaar Wim de Leeuw is van de lijst af. Prima bedrijf maar een beetje onzichtbaar de laatste jaren, vonden veel tipgevers. Voor de Veense pakkenmakers van Opposuits geldt hetzelfde. Vorig jaar scoorden ze nog met een dameslijn maar in 2018 was er geen nieuws. En wat te denken van Jan Kempers, manager duurzame ontwikkeling, bij Heineken. Vorig jaar nog op een derde plek, nu op 22. Kempers zet zich nog steeds in voor het milieu maar we wachten op een volgende stap.

Top 25 BESTUURDERS

Ook bij de bestuurders een mix van vertrouwde en nieuwe namen. Met de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug moeten veel (Leidse) wethouders hun plekje nog bevechten. De provinciale bestuurders lopen tegen het einde van hun termijn en maken de balans op.

Toch staat dit jaar geen provinciaal of gemeentebestuurder op de eerste plek. Carel Stolker, rector-magnificus van de Universiteit Leiden, voert de lijst aan. Deze rasechte Leidenaar kreeg vorige zomer de gemeenteraad achter zich om het Witte Singel Doelencomplex te slopen om ruimte te maken voor de Humanitas campus. Een investering van honderd miljoen met als smetje de sloop van sociale huurwoningen. Belangrijk is dat de Leidse universiteit mooie plekken op verschillende ranglijsten bezet. In Times Higher Education (THE) Ranking staat Leiden op de 67-ste plaats. Kijk je naar de ranglijst van QS World University Rankings dan staat Leiden op plek 122, als vijfde Nederlandse universiteit. Met archeologie, geschiedenis, talen en farmacy staat Leiden zelfs in de top 30. Leiden scoort ook met topwetenschappers zoals de wereldberoemde sterrenkundige Ewine van Dishoeck. Ze leidt de internationale Astronomische Unie en is samen met echtgenoot Tim de Zeeuw topscorer in de eredivisie van de sterrenkunde. Ze is volgens Wikipedia de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld en kreeg afgelopen september de Kavli-prijs voor astrofysica, de hoogste wetenschapsprijs die een sterrenkundige kan krijgen. Dat straalt toch ook een beetje af op de rector-magnificus.

Lintjes

Op de tweede plek Jaap Smit, de commissaris van de koning, uit Oegstgeest. Smit werd dit jaar veelal gezien bij het knippen van lintjes maar tegelijkertijd lijkt hij ook de aanzet te geven voor gebiedsgerichte portefeuillehouders. Ook een man van lange adem als het gaat om samenwerking tussen gemeenten. Dat heeft hij nodig als het gaat om Leidse regio. De derde plek wordt bezet door Floor Vermeulen, de gedeputeerde die het lef had om het hoofdpijndossier Duinpolderweg weer op tafel te krijgen. Hij krijgt een halve weg maar deze relatief jonge gedeputeerde kan best nog vier jaar mee.

De Leidse burgemeester Henri Lenferink valt dit jaar buiten de top drie. Waarom blijft het zo stil rond de komst van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Amsterdam terwijl dit voor Leiden met het bioscience park een mooie kans moet zijn? Kom op met dat bidbook, betrek de regio bij de plannen en zorg dat ze zich niet zo bedreigd voelen door Leiden.

Beste burgemeester

Lenferink wordt op de hielen gezeten door zijn Alphense collega Liesbeth Spies. Zij zit in de Economische Programmaraad Zuidvleugel, heeft tal van andere bestuursfuncties en is genomineerd als beste burgemeester ter wereld 2018. Toch een leuke titel om binnen te halen voor de zeer benaderbare Spies.

Op de zesde plek staat Jan Versteegh van VNO-NCW Rijnland. In een politiek onrustig jaar met gemeenteraadsverkiezingen en provinciale verkiezingen op komst, blijft Versteegh op zijn post. Deze rechtlijnige jurist zorgt voor stabiliteit en continuïteit, gaat voor samenwerking en houdt de belangen van het bedrijfsleven scherp in de gaten. En dat al tien jaar. Hij blijft Alfons Morssink, de ex-wethouder uit Noordwijkerhout, een plekje voor. Deze duizendpoot ijvert voor het bedrijfsleven en toerisme maar beheert tussendoor ook nog een parkeerplaats om inkomsten te genereren voor het beveiligen van evenementen.

Regie

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra is naar de achtste plek gestegen. Zij lijkt aan het einde van zittingsperiode wat meer uit de verf te komen. Als ze blijft, ze is CDA-lijsttrekker, mag ze wel wat meer regie nemen op het gebied van ruimtelijke ordening. De Leidse wethouder Paul Dirkse handhaaft zich op de negende plek. Hij zag veel collega’s vertrekken en is nu de hoogst genoteerde wethouder. Zijn opstelling rond de nieuwbouw van de Leidse ijsbaan, kraamkamer van veel schaatstalent, leidde bij veel tipgevers tot kritiek. Waarom weer de komende decennia een ijsbaan van 250 meter, nu je de kans krijgt om het goed te doen. Bovendien zijn verschillende regiogemeenten voor het eerst bereid financieel bij te dragen aan een voorziening in Leiden. Alleen om die reden zou de Leidse wethouder bereid moeten zijn om de knip iets verder te openen.

Martijn Bulthuis maakt de top tien vol. Bij de directeur Leiden Marketing lijkt het elan wat minder te zijn maar hij heeft onmiskenbaar goed werk gedaan met samenwerking in de regio. Nu alleen de Bollenstreek en de Rijnstreek niet meer links laten liggen. Met de nieuwe wintercampagne ‘Blijf maar lekker binnen’, samen met het cultuurfonds, scoorde hij punten. 2019 wordt Rembrandtjaar en dan maken we de balans opnieuw op.

Nieuwkomers

Ook bij de bestuurders een paar nieuwkomers. Zo stormt de Teylinger wethouder Bas Brekelmans (na eerst op het pluche in Lisse en Noordwijk te hebben gezeten) de lijst binnen. Hij haalt net Laura van Klink van VNO-NCW niet in maar om deze ‘spin in het web’ en lobbyist in hart en nieren voor het bedrijfsleven in te halen, moet je van heel goeden huize komen. Bas Brekelmans heeft met zijn Economische Agenda een prestatie van formaat geleverd, alleen al door de Bollenstreekgemeenten op een lijn te krijgen. Over een jaar kijken we hoe het allemaal is uitgepakt.

Frieke Hurkmans, al jaren directeur van de Pieterskerk in Leiden, heeft eveneens een plekje veroverd. De in Utrecht woonachtige dame ontmoet vele groten der aarde, die de monumentale kerk bezoeken. Tegenwoordig is de kerk voorzien van een heus Pieterskerkcafé en een eigentijdse escaperoom. Na het vertrek van het Bachkoor heeft Hurkmans weten te ‘regelen’ dat voortaan het Nederlands Kamerkoor met het Residentie Orkest op Goede Vrijdag de Matthäus Passion in de kerk brengt, waar tal van VIPS en ministers traditiegetrouw aanwezig zijn.

Meta Knol, directeur van De Lakenhal, is terug op de lijst. De verbouwing van het museum vordert onder haar leiding gestaag en in de zomer van 2019 is de opening. Willem Heemskerk, de nieuwe voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek, heeft de lastige taak om de dit jaar overleden Leo van der Zon op te volgen. Geen gemakkelijke positie maar de verwachtingen zijn hoog.

Eruit

Nieuwkomers in de top 25 betekenen ook vertrekkers. Dijkgraaf Rogier van der Sande is daar een van. Vorig jaar spraken we de hoop uit veel van hem te horen maar hij is wat onzichtbaar. En dat in een jaar dat het waterschap veel werk had om te zorgen dat er water in de sloot bleef staan. Ook Mirjam Flik, cultuurmakelaar in Leiden, is uit de lijst. Prestaties blijven uit maar dat is ook lastig als er steeds te weinig geld is. Misschien gaat het veranderen nu Erna Kortlang, flink gedaald op onze lijst, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Cultuurfonds wordt. Kortlang heeft veel andere klusjes op haar bord liggen en netwerken is lastig als je zoveel petten hebt. Focus is ook wat waard.  

Lijst 2018

Ondernemers

1 (15) Cor Heemskerk, Heemskerk Fresh & Easy, Rijnsburg.

2 (1) Bart Siemerink, directeur Keukenhof, Lisse.

3 (2) Franco Ongaro, Estec, Noordwijk.

4 (14) Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center, Leiden.

5 (13) Diek Parlevliet, Parlevliet & Van de Plas, Katwijk. 

6 (4) Stephan en Marianne Stokkermans, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk. 

7 (6) Bram Mol en Charles de Boer, Hotels van Oranje, Noordwijk.

8 (8) Menno Smitsloo, Smitsloo Groep, Oegstgeest.

9 (17) Monique en Jack Veldman, Archeon, Alphen aan den Rijn.

10 (10) Harry de Bruin, Theaterhangaar, Katwijk.

11 (-) Peter Lammertink, Heembouw, Roelofarendsveen.

12 (-) John van Hoon van Vogelpark Avifauna.

13 (-) Jeroen Maters, Maters & Hermsen, Leiden

14 (7) Paul Brandjes, De Raad Bouw, Noordwijk

15 (-) Paul Veger,  Decos, Noordwijk

16 (-) Annelies Meester, Meestertechniek, Leiden

17 (-) Yvonne van der Hulst, Van der Hulst Bouw, Lisse

18 (18) Johan Klerks en Bob Meijer, Brasserie Groep, Leiden.

19 (-) Bert-Jan Lammerts, directeur Latex Falt, Koudekerk.

20 (-) Machiel van der Schoot, SERA Software, Alphen aan den Rijn

21 (-) Ton Lammers, Autobedrijf Dijksman,  Katwijk

22 (3) Jan Kempers, manager duurzame ontwikkeling Heineken, Zoeterwoude.

23 (-) Peter Labrujère, Leidse Rederij, Leiden.

24 (-) Jochem Myer, cabaretier, Leiden.

25 (-) Nadine Mussert, Boekhandel van der Meer, Noordwijk.

Bestuurders

1 (2) Carel Stolker, rector magnificus universiteit, Leiden.

2 (1) Jaap Smit, commissaris van de koning Zuid-Holland.

3 (5) Floor Vermeulen, gedeputeerde verkeer en vervoer Zuid-Holland. 

4 (3) Henri Lenferink, burgemeester Leiden, voorzitter dagelijks bestuur Holland Rijnland, Voorzitter Veiligheidsregio Hollands-Midden, lid Raad van Advies Leiden Life Meets Science, lid van bestuur VNG etc 

5 (15) Liesbeth Spies, burgemeester Alphen aan den Rijn, Economische Programmaraad Zuidvleugel etc

6 (7) Jan Versteegh, voorzitter VNO NCW Rijnland.

7 (13) Alfons Morssink, voorzitter Bedrijfsleven Bollenstreek, inloophuis Scarabee, Bloem aan Zee, VVV Noordwijkerhout, Werkgeversvereniging VVV Nederland, Stichting Normering Flexwoningen, directeur Hadufuns en initiatiefnemer en bestuurslid All Trafic Care ATC etc.

8 (10) Adri Bom Lemstra, gedeputeerde economie, ruimtelijke ordening, wonen, luchtvaart en grondzaken. 

9  (9) Paul Dirkse, wethouder onderwijs, sport en duurzaamheid Leiden.

10 (8) Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing.

11 (11) Laura van Klink, belangenbehartiger VNO-NCW West.

12 (-)  Bas Brekelmans, wethouder voor onder meer economie, ruimtelijke ordening, toerisme en recreatie én financiën gemeente Teylingen .

13 (-) Rik Kamps, notaris en voorzitter 3 October Vereeniging Leiden. 

14 (14) Lucien Geelhoed, ondernemer Oxenaer en Bi-Energy. Strateeg van Leiden Marketing (ESOF2022: European City of Science 2022), raad van advies Lugus, denktank Leiden Bio Science Park en ledenraad Rabobank. 

15 (16) Onno Zwart, directeur Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Bollenstreek. 

16 (17) Agnita Mur, lid college van bestuur, Hogeschool Leiden, voorzitter Stichting Economie071 en betrokken bij het vroegere HUBSpot, nu PLNT, met Bastiaan de Roo als directeur. Lid raad van toezicht Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland.

17 (18) Gerda van den Berg, directeur-bestuurder Woningbouwvereniging De Sleutels, Lid van de Raad van Toezicht van Stichting Jeugdbescherming West, Lid van de Raad van Toezicht van BplusC Leiden. Lid bestuur Praktijkschool Waterland te Leiden. 

18 (-) Frieke Hurkmans, directeur-bestuurder Pieterskerk Leiden, bestuurslid Cantate Domino Leiden en lid beroepenveldcommissie Hogeschool Leiden.

19 (24) Ricardo Winter, voorzitter College van bestuur MBO Rijnland.

20 (23) Nanette Ris, directeur-bestuurder Stadspodia bv Leiden.

21 (22) Harry Flore, voorzitter Leiden Bio Science Park.

22 (19) Erna Kortlang, notaris maar ook voorzitter bv Leiden, voorzitter Raad van Toezicht Cultuurfonds, voorzitter Raad van Commissarissen Stadspodia bv. lid raad van toezicht Rijksmuseum van Oudheden, bestuur Leidse Regiokring.

23 (24) Eric Carree, voorzitter Vereniging van Ondernemingen Alphen aan den Rijn, Lid van Economic Development Board Alphen aan den Rijn.

 24 (-) Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal, Leiden.

25 (-) Willem Heemskerk, voorzitter Stichting Bloemencorso Bollenstreek.

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *