Horsman & Co. Lisse B.V.
Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend, met als doel de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. In dit kader wordt ook de bouwsector kritisch bekeken vanwege haar significante impact op het milieu. De gehele bouwsector is tenslotte verantwoordelijk voor circa 40% van de CO2-uitstoot, waarvan een groot deel afkomstig is van de productie van bouwmaterialen.
Er is dus veel winst te behalen bij hergebruik van deze materialen; het meest duurzame materiaal is tenslotte datgene wat je niet opnieuw hoeft te produceren. Door daarnaast meer gebruik te maken van duurzaam geproduceerde of biobased materialen, kunnen we een grote bijdrage leveren aan het reduceren van CO2-uitstoot.
Als familiebedrijf kijken we verder vooruit
Duurzaamheid is voor Horsman & Co als familiebedrijf een doorlopend thema. De bedrijfsvoering is erop gericht om rekening te houden met de volgende generaties. Omdat we het bedrijf willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen, is bouwen met oog voor het milieu voor ons de enige manier om deze toekomst te waarborgen. Dit langetermijndenken bepaalt de koers van ons bedrijf en maakt duurzaamheid tot een van onze kernwaarden.
John Moors, directeur bij Horsman & Co, verwoordt het als volgt: “Bij Horsman & Co voelen we de urgentie om te zorgen voor een duurzamere toekomst en pakken we onze verantwoordelijkheid om deze te realiseren. Deze toewijding is niet nieuw voor ons; al ruim 130 jaar bouwen we duurzame gebouwen.
In het verleden betekende duurzaamheid voor ons: ‘bouwen met het oog op de toekomst’: kwalitatief hoogwaardige bouwwerken die generaties meegaan. Onder dat motto hebben we kerken, kantoorpanden en woningen gerealiseerd, die de tand des tijds hebben doorstaan en symbool staan voor het vakmanschap van Horsman & Co.
In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid echter een nieuwe definitie gekregen: CO2-uitstoot verminderen en circulariteit hebben nu de hoofdrol. Als direct gevolg van het klimaatakkoord van Parijs is de overheid een veel actievere rol gaan spelen in het stellen van eisen en de controle op de uitvoering. Mede door deze veranderingen heeft Horsman & Co haar duurzaamheidsmissie aangescherpt. Bouwen met het oog op de toekomst betekent nu ook bewuste keuzes maken in bouwmaterialen en technieken.
Maar hoe zet je de juiste stappen naar een duurzame bedrijfsvoering? Horsman & Co heeft hierin de stap gezet om zich als koploper aan te sluiten bij Stichting Circulair West: een netwerk van bedrijven uit Noord- en Zuid-Holland die zich met dezelfde vraagstukken bezighouden. De nadruk ligt daarbij op ketensamenwerking tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen.
Door samen te werken aan innovatie-icoonprojecten, treden de aangesloten bedrijven buiten de gebaande paden. Ze laten zich daarbij inspireren door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, ook wel Sustainable Development Goals (SDG-doelen) genoemd. De 17 SDG-doelen vormen dan ook mede het kompas voor onze duurzaamheidsambities.
Wat deze stichting tevens bijzonder maakt, is dat er door ‘pioniers’ onderzoek gedaan wordt naar actuele duurzaamheidskansen uit de praktijk, zogenaamde icoonprojecten, waarbij de gevonden mogelijkheden met iedereen worden gedeeld. Door met elkaar de samenwerking te zoeken, dwars door sectoren heen, leren we wat wel en niet werkt, simpelweg door het te doen. Samen voor duurzaam succes is daarbij het credo, en dit sluit perfect aan bij ons motto “Alles voor Elkaar”.
Ramon Vos, duurzaamheidsverantwoordelijke bij Horsman & Co en pionier bij Circulair West, deelt zijn ervaring: “Het is erg motiverend om met gelijkgestemde pioniers te werken aan de icoonprojecten. Door minimaal één dag in de week met deze projecten bezig te zijn, leren we veel van elkaar en alle kennis kan direct worden toegepast binnen Horsman & Co.”
Gewoon doen…
Na de aansluiting bij Circulair West is de duurzaamheidsambitie van Horsman & Co in een stroomversnelling gekomen. Samen met Route Circulair, een gespecialiseerd onafhankelijk adviesbureau, is inzichtelijk gemaakt hoe duurzaam en circulair onze bedrijfsvoering was. Hierbij zijn we beoordeeld op tien relevante duurzaamheid- en circulariteitsthema’s op een schaal van één tot vijf. Op basis van deze ‘nulmeting’ konden we gerichter doelen stellen en onze duurzaamheidsstrategie bepalen.
Naast het opstellen van de strategie zijn we ook gewoon aan de slag gegaan. Zo hebben we ruim 210 m³ circulair beton toegepast bij de uitbreiding van een supermarkt in Hoofddorp, waarbij dus niet het standaard restpuin is gebruikt, maar het door een geavanceerde breker gehaalde oude beton dat daarmee volledig hergebruikt kan worden. Dit heeft geresulteerd in een CO2-besparing van 5 ton, wat gelijk staat aan achttien keer op en neer naar Parijs vliegen.
Samen voor een duurzame toekomst
Als familiebedrijf vinden wij dat de enige manier om het voortbestaan van Horsman & Co te waarborgen is door bij te dragen aan een toekomstbestendige economie die efficiënt omgaat met haar grondstoffen, concurrerend is en duurzaam produceert binnen de natuurlijke grenzen van de aarde.
Het doel van Horsman & Co is dan ook om in 2030 te beschikken over een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Dit doen we echter niet alleen! Samen met onze ketenpartners enthousiasmeren wij onze opdrachtgevers om gezamenlijk onze ambities waar te maken, zodat ook op het terrein van duurzaamheid en circulariteit “Alles voor elkaar” komt!
Andere praktijkvoorbeelden zijn:
- Herbruikbare deuren: De deuren uit de onderhoudsafdeling van Horsman & Co zijn geoogst en hebben een nieuwe bestemming gevonden bij een woonzorgboerderij.
- Verduurzaming sociale huurwoningen: Door verduurzaming zijn sociale huurwoningen van energielabel F naar A gegaan, waardoor het gasverbruik met een kwart is verminderd.
- Hybride accu’s op bouwplaatsen: Op bouwplaatsen zonder netstroom gebruiken we hybride accu’s in plaats van dieselaggregaten.
- Houten draagconstructie in de Marktpleinkerk: Bij het project Marktpleinkerk in Hoofddorp hebben we een houten draagconstructie toegepast, waarin tijdens het groeiproces bijna 100 ton CO2 is opgeslagen.
Horsman & Co. Lisse B.V.
2e Poellaan 12, 2161 CJ Lisse
0252 413 155
www.horsman.nl