Moet Leiden dan maar met Dordrecht fuseren?

Voor een sportcontrole moest ik naar het Alrijne Ziekenhuis dat tegenwoordig een samenwerking heeft met de grootprikker SCAL, een onderdeel van het internationale concern voor bloedonderzoek Eurofin. Ik zal jullie de details besparen, maar wist niet dat je bij zoiets ongezelligs zoveel leed kunt ondervinden

Mede door personeelsgebrek wordt er daar maar wat aan geklungeld en geprikt. Stagiairs zonder ervaring worden gewoon op ons losgelaten. Je mag bijna blij zijn als er in je arm wordt geprikt en niet ergens anders. Ook fijn als je niet het hele ziekenhuis bij elkaar hoeft te gillen van de pijn als het in één keer lukt. De bestuursvoorzitter van het ziekenhuis heeft het personeel verboden om de pers over deze onacceptabele en onverantwoorde bedrijfsvoering te woord te staan. Diezelfde grote baas van het ziekenhuis weigerde ook bij haar recente vertrek een afscheidsinterview te geven. Hoe is zoiets mogelijk, er is toch ook nog een raad van toezicht, onder voorzitter van oud-minister Onno Bruins. Die faalt dus ook. Hopelijk laat de per 1 november benoemde nieuwe voorzitter Annemiek Rutters een nieuwe wind waaien. Zij heeft bedrijfskunde gestudeerd, werkte bij multinationals en was tot heden directeur van het Albert Schweizer ziekenhuis in Dordrecht. Wordt die stad anno 2024 het nieuwe Brielle, waar vanuit 450 jaar geleden Leiden werd ontzet?

De nieuwe burgemeester van Leiden, Peter Heijkoop, komt ook uit Dordrecht. Overigens getuigt het van lef van de vertrouwenscommissie dat er voor een man werd gekozen. De gemeenteraad had namelijk de voorkeur voor een vrouw uitgesproken. 12 van de 27 kandidaten waren vrouw. Heijkoop was er wethouder, met onder meer in zijn portefeuille volkshuisvesting, financiën, werk en inkomen. Ook was hij bestuurder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij wordt omschreven als een betrokken aanvoerder met een groot sociaal hart. Een empathisch persoon. Zelf zegt hij met inwoners, bedrijven en organisaties te willen samenwerken aan een toekomst waarin iedereen zich thuis en gehoord voelt en waar Leiden zelfbewust en verbindend samenwerkt, binnen een vitale regio vol kansen. Dordrecht is van oudsher een belangrijke handelsstad met een stevige handel in hout, graan en wijn. Die ervaring neemt Heijkoop ook mee. 

En zo vertrok er nog iemand uit Dordrecht. Oud-burgemeester Wouter Kolff is als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland in de voetsporen getreden van zijn voorganger Jaap Smit. Als 47-jarige ook een jonkie, gelijk Heijkoop, die 41 lentes telt. Hij was onder andere door zijn voorzitterschap van het Veiligheidsberaad ook landelijk actief. Zo is hij gespecialiseerd in het oplossen van crises. Iets wat kan helpen in zijn nieuwe functie, gezien de weerstand die nog steeds bij meerderen bestaat om tot een noodzakelijke fusie in de Leidse regio te komen.

Peter van der Velden, 1 september jl. waarnemend burgemeester van Leiden, sprak zich bij zijn afscheid duidelijk uit voor de urgentie van het snel tot stand brengen van samenwerking, zo niet een fusie in het Leidse. Hij heeft daar elders goede ervaringen mee. Volgens hem dient dit alleen al te gebeuren om verdere economische stagnatie te voorkomen, getuige ook een rapport van bureau Blaauwberg. Dus ook Van der Velden heeft er oog voor waar het er wat het bedrijfsleven in de Leidse regio betreft aan schort. Hij ziet daarin een taak voor zijn voornaamgenoot en opvolger, samen met de collega’s uit de regio voor weggelegd. Die collega’s zien daar tot nu toe echter zelf aantoonbaar geen heil in. Misschien omdat ze anders hun baan verliezen? Hoe dan ook en hoe toevallig, Van der Velden vervangt Wouter Kolff en wordt interim-burgemeester in, ja, u raadt het al: Dordrecht.

Gezien de geschetste gang van zaken zou Leiden bijna een fusie met Dordrecht bespreekbaar moeten maken.

Menno Smitsloo
reacties via [email protected]
op Twitter te volgen met @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *