Hoe Noordwijk aan Zee erbij ligt, is werkelijk een blamage. We schroomden om er onze buitenlandse zakenrelaties, die de voorgaande jaren altijd in De Hotels van Oranje resideerden, onder te brengen. De Wilhelmina Boulevard ligt vanaf De Hotels van Oranje tot en met Het Vuurtorenplein volledig in puin, terwijl het ooit zo majestueuze Palace Hotel al zo’n vier decennia ‘Het Gat van Palace’ heet.
Grote openliggende bouwlocaties dus op de meest prominente plek van deze badplaats. Wat een verdriet om te aanschouwen. Een boulevard die onder de verantwoordelijkheid van de Noordwijkse politiek volledig naar de knoppen is geholpen. Allereerst door de terrassen, restaurants en bars veel omzet, en dus kwaliteit, te ontnemen, omdat er plots wel grote permanente bebouwingen op het strand werden toegestaan. Maar ook door het oeverloze gechicaneer toen er eindelijk ondernemers waren die in de vooruitgang wilden investeren. Zoals de Mobo’s (Mol en De Boer) die met hun Hotels van Oranje en nevenbebouwingen een prachtig horeca-imperium aan de boulevard opbouwden, maar jaren te lang moesten steggelen om tot totale duurzame nieuwbouw van deze tijd te kunnen komen. Een gemiste kans, want hun plan behelsde tevens grote congresfaciliteit, welke de andere Noordwijkse ondernemers ook omzet buiten de zomer zou bieden. Of actueler, zoals Van Erk, de nieuwe eigenaar van Het Gat van Palace ervaart. Hij wordt in de uitvoering van zijn nieuwbouwplannen gedwongen om daar sociale woningbouw in op te nemen. Iets wat qua bouwkosten al niet uitkomt, laat staan dat er dan sprake kan zijn van een prestigieus bouwwerk. Het lijkt overigens of hij daar al deels rekening mee heeft gehouden, want de voorgestelde bouwmassa oogt als één massief vormloos betonnen blok, wat de kans op allure aan de kop van de Hoofdstraat ontneemt.
Om toch iets positiefs te noemen: er worden nu zonnebrandcrèmes via de lokale voedselbank verstrekt, maar dat brengt geen omzet in het laatje. Misschien moet Erica Meiland, die toch al in de gemeenteraad zit, de zaak op gang brengen. Zij weet per slot hoe je geld kunt genereren. Ook positief is dat de legendarische rondvaartboot ‘De Albatros’, van oorspronkelijk Jo van der Lippe, na jaren in Arjan van der Niet een nieuwe eigenaar heeft gevonden en weer vaart. De politiek maakte dat mogelijk door een exclusieve, speciale vergunning voor het schip te verlenen, waardoor het, bij uitzondering, gemotoriseerd vanaf het strand mag uitvaren. Het houten vlaggetjesschip werd volledig door vrijwilligers gereviseerd. Wanneer er getoeterd wordt, mag iedereen meevaren en wordt dan automatisch donateur. Heel positief is Nederzandt, een paar kilometer noordelijker aan de Langevelderslag, dat tot een half dorp is uitgegroeid. Ook wel ‘Vrijstaat Nederzandt’ genoemd. Een klein imperium met ligbedden, terrassen, de leukste restaurantjes en een winkel. De rasechte ondernemers Michel Pater en Edwin de Beukelaar investeerden veel energie en middelen en bouwden daar echt iets op waar ook Noordwijk trots op mag zijn. Het zijn hier dus de private initiatieven waar iets uit voortvloeit. Zo is daarbij een goed voorbeeld de Beach Cleanup Tour. Afgelopen 14 augustus ruimden honderden vrijwilligers over de volledige lengte van 6 kilometer al het vuil van het Noordwijkse strand op.
Gemeenteraad, pak nu toch eindelijk zelf eens je eigen verantwoordelijkheid, anders wil straks niemand daar in jullie plaats nog deel van gaan uitmaken. Hoe kunnen jullie het toch doen bestaan dat je (oud-) raadsleden en wethouders, die aangeklaagd worden voor hun ambtelijk functioneren, in de kou laat staan door hen zelf de procedurekosten te laten betalen? Dit alles als vervolg op een door de oud-burgemeester Jan Rijpstra opgedragen, uitgelekt dubieus rapport over vermeende misstanden in het dorp. Hoe konden jullie het doen bestaan op zo’n klungelige wijze de grip op de voor relocaties benodigde gronden van het failliete TuinExtra door de vingers te laten glippen? Waarom pakken jullie niet al jaren de kans op om, wat er ook gebouwd gaat worden ter plaatse van De Hotels van Oranje, daar sowieso een grote ondergrondse parkeergarage te verwezenlijken? Een voorziening die ook broodnodig is voor de Noordwijkse middenstand en de badgasten. Jullie kunnen jaloers zijn op Katwijk, waar de boulevard nog authentiek is, ondanks dat daar al weer tien jaar geleden aan de Boulevard Zeezijde een ondergrondse parkeergarage voor zo’n 700 auto’s is gebouwd. Neem daar een voorbeeld aan. Hoe kon het verder qua atmosfeer in de lokale politiek zover komen dat het gemeenteraadslid van de partij Bruisend Noordwijk, zijn partijvoorzitter thuis bezoekt, wat ontaardde in een vecht- en steekpartij. Kortom, Noordwijk is nu al te lang op diverse gebieden een zooitje. Burgemeester Wendy Verkleij-Eimers, doe daar wat aan. Bij uw aanstelling zei u tegen TV West: ‘Ik ben een verbinder, dat is een van mijn krachten. Ik heb daar veel plezier in ook’. Laat dat dan nu, na ruim vier jaar in functie, maar eens zien.
Menno Smitsloo
reacties via [email protected]
op Twitter te volgen met @mennosmitsloo