“Het heet ‘een medisch defect in de arbeidsrelatie’ en de schade daarvan is enorm.” Edvard Hazebroek staat erop om bij het begin te beginnen. “Maar uiteindelijk draait het erom de uiteindelijke schade daarvan voor werkgever en werknemer te beperken. Daar zijn wij erg succesvol in, zowel voor grote als kleine opdrachtgevers.”
GENOMINEERD VOOR DE STERKSTE SCHAKEL 2020
“Een zieke werknemer is een ramp. Persoonlijk, financieel en in de werkomgeving. Het zijn regelrechte drama’s van mensen die niet meer verder kunnen in hun werk. Die zien hun toekomstbeeld uit elkaar vallen en moeten hun bakens gaan verzetten. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een probleem. Wie gaat het werk doen? En wat gaat dat kosten?”
Zakelijke benadering vanuit de menselijke maat
Voor Work2work uit Lisse is het terug aan het werk krijgen van de zieke het uitgangspunt. “Dat is de menselijke maat.” Maar die menselijke maat heeft een belangrijk zakelijk aspect: “Dat zijn de kosten voor de werkgever.” Die kosten bestaan uit de doorbetalingsplicht in het tweede ziektejaar plús het extra brutojaarloon dat de werkgever moet betalen als de werknemer ná het tweede jaar nog steeds geen nieuw werk heeft. “De financiële schade voor de werkgever en de persoonlijke schade voor de werknemer zijn beide aanzienlijk. Die willen wij allebei zo klein mogelijk maken.”
En, werkt het?
“In 35% van de gevallen in Nederland krijgt een werkgever na het tweede jaar de rekening voor het éxtra brutojaarloon. Bij ons is die score 0%.” Dat is het resultaat van het werk van Edvard en zijn collega’s waar zijn opdrachtgevers zeer tevreden over zijn. “Onze aanpak werkt, omdat wij de juiste energie steken in het activeren van de zieke werknemer. Met hem of haar gaan wij zo snel mogelijk werken aan de echte re-integratie. En dat begint bij een goed plan van aanpak.” Dat is intensief en persoonlijk werk. “Het gaat erom de zieke werknemer goed te helpen nadenken over zijn toekomst, om frustraties een plekje te geven en dan te kijken wat er wél haalbaar is. Dan maken wij een zoekprofiel en wij helpen de zieke daarmee zelf goed aan de slag te gaan.”
Sociaal werk door heel Nederland
In 2008 werd de ‘re-integratiemarkt’ geprivatiseerd. “De overheid liet het sociale werk over aan private bedrijven en toen heb ik mijn kans gegrepen voor mijzelf te beginnen. Ik ben zelf opgeleid als HR specialist en Register Arbeidsdeskundige. Mijn collega’s komen allemaal uit dezelfde hoek. Ze hebben hart voor de zaak, voor de opdrachtgevers en voor de cliënten. In tien jaar tijd hebben wij vele grote – landelijke en regionale – opdrachtgevers geworven.” Dat netwerk helpt natuurlijk ook bij het helpen zoeken naar nieuwe werkplekken. “Soms kunnen wij mensen direct naar een nieuwe baan helpen, soms helpen wij ze met een detachering. Dan kunnen ze ergens wennen.”
Work2Work
Grachtweg 2, Lisse
T 0252 417 928
E [email protected]
I www.work2work.nl