Flexibel, snel en gratis naar je bestemming met een deelfiets in Leiden en Katwijk

De deelfietsen van Donkey Republic zijn sinds kort voor iedereen beschikbaar in de gemeenten Leiden, Katwijk en Oegstgeest. Deze herkenbare oranje deelfiets is de ideale oplossing voor het laatste stukje van je reis. Je komt zo gemakkelijk van het station of de bushalte naar je bestemming. De deelfietsen kun je op veel verschillende locaties ophalen en stallen. Tot 1 juni 2025 zijn de eerste 30 minuten van elke rit gratis.

Flexibel vervoer voor het laatste stukje

Deelfietsen zijn ideaal voor het laatste stuk van je reis, bijvoorbeeld van het station of de bushalte naar je werk of school. Via de app van Donkey Republic (donkey.bike) zien gebruikers waar deelfietsen staan en waar de ‘hubs’ zijn: de verzamelplekken waar je de fietsen weer kunt inleveren. Op veel locaties in Katwijk, Oegstgeest en Leiden (onder andere bij het Bio Science Park, Leiden Centraal en verschillende bedrijventerreinen) kun je op de fiets stappen of deze juist stallen. Het systeem biedt veel vrijheid om te reizen: je kunt bijvoorbeeld de heenreis met de deelfiets afleggen en de terugreis met de bus.

Snel en gezond alternatief voor de auto

De provincie Zuid-Holland en de 3 gemeentes zien dat openbaar vervoer in combinatie met de deelfiets een mooi alternatief kan zijn voor een reis met de auto. Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Verkeer & Vervoer, stimuleert de deelfietsen met een goede reden: “Het is snel, gebruiksvriendelijk en gezond. De deelfietsen vormen een oplossing voor de laatste kilometers van je reis in steeds grotere delen van Zuid-Holland. De combinatie van OV en fiets maakt steden, dorpen, bedrijventerreinen en woonwijken bereikbaarder. Na Den Haag, Drechtsteden en Rotterdam is dit een volgende stap in het netwerk door de hele provincie.”

Eerste jaar eerste 30 minuten van elke rit gratis

Het Deense bedrijf Donkey Republic gaat de komende 3 jaar in samenwerking met de provincie en gemeenten het aanbod verder ontwikkelen. In overleg met werkgevers kunnen hubs bijgemaakt worden op handige plekken. Het eerste jaar zijn de eerste 30 minuten van elke rit gratis. Doordat je de fiets op iedere hub weer mag achterlaten, en niet per se terug hoeft naar je opstaplocatie, hoef je nooit te betalen als je het handig aanpakt. Denk bij je volgende rit dus eens aan de deelfiets!

Veel kansen voor combinatie OV en fiets

In Nederland fietsen we veel, maar meestal in de buurt van onze woonplaats, omdat je daar een fiets hebt. Deelfietsen hebben de potentie om ons fietsgebruik enorm uit te breiden door mensen in de gelegenheid te stellen overál een fiets te pakken. Toch wordt deze potentie nog lang niet volledig benut: hoewel 48% van de mensen de fiets gebruikt om naar het station te komen, pakt aan de bestemmingszijde van de treinreis minder dan 2% van de ov-reizigers een deelfiets. Door dit laatste deel van de reis makkelijker én sneller te maken wordt OV in combinatie de deelfiets voor veel mensen een serieus alternatief voor de auto. Daarom zien we in Zuid-Holland graag nog veel meer deelfietsen verschijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *