De 3 P’s

Iedereen die ooit iets over marketing geleerd heeft, kent vast nog wel de 4 P’s van de marketing-mix: product, prijs, plaats en promotie. Daar gaat deze column niet over. Ook niet over de 3 P’s van maatschappelijk verantwoord ondernemen: people, planet en profit.

Nee, deze p’s gaan over Pit, Passie en Plezier. Onlangs las ik een column van een HR manager over deze drie woorden. Zij richtte zich in haar werk op deze 3 P’s. Voor haar gaven deze woorden vooral betrokkenheid aan. Pit staat voor Gaan met die banaan, alles uit het werk willen halen. Wie met passie aan het werk is, doet dat vanuit een innerlijke drijfveer. En plezier in het werk én op de werkvloer met collega’s zorgt er voor dat je enthousiast aan het werk blijft, ook al moet je soms een stapje harder zetten. Wie deze drie waarden bij zijn medewerkers naar boven weet te halen en er voor kan zorgen dat ze aanwezig blijven, die kweekt betrokkenheid. En dat is, in deze tijd van personeelskrapte, een grotere bindfactor dan de arbeidsvoorwaarden.

Hoe je dat kan doen? Wat mij betreft door oor en oog te hebben voor de medewerkers, te luisteren naar wat ze drijft. Welke ontwikkeling ze door willen maken en dat aan te moedigen en faciliteren. Daarmee is er ruimte om invulling te geven aan de Pit en Passie. Bij ons is een belangrijke aanname-factor: past deze persoon in de groep. Dat maakt namelijk dat het plezier een grote kans van slagen heeft.

Bij het lezen van de column moest ik terug denken aan de drie P’s die wij ooit aan een medewerker meegaven: Pit, Passie, Peper. Bij hem ontbrak de spirit in zijn werk. Met peper hebben we die proberen op te wekken, maar helaas is dat niet gelukt. Het is dan ook niet zo gek dat hij een andere carrière pad gekozen heeft.

Werken vanuit pit, passie en plezier, hoe mooi is dat! Dan is werken geen moeten meer maar invulling van een hobby.

PETER DE BOER
Accountant, Partner Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *