“We willen de beste en compleetste zijn”

“Oorspronkelijk plaatsten we twee procent van de door ons geproduceerde houten gevel-elementen zoals kozijnen, nu is het bijna honderd procent,” zegt Rob van den Oudenrijn van het gelijknamige familiebedrijf, dat in de buitenwereld vooral bekend staat als aannemer en timmerfabriek. “Na deze koerswijziging kwam alles in een stroomversnelling.”

Langs de N11 in Bodegraven staat een moderne fabriek van 8000 m2 waar kozijnen worden geproduceerd voor landelijke en regionale bouwbedrijven, woningcorporaties, gemeenten, scholen en particulieren in het hele land. Van den Oudenrijn verzorgt het totale proces, dus ook het aflakken, het plaatsen van glas en het monteren van de kozijnen.

Korte doorlooptijd
“Het produceren en plaatsen van houten binnen- en buitenkozijnen (Concept III genaamd) was oorspronkelijk een klein onderdeel van onze activiteiten,” kijk Rob van den Oudenrijn terug. “We zijn ermee begonnen toen enkele scholen erom vroegen. Acht jaar geleden hebben we geïnvesteerd in deze nieuwe fabriek. Daarna is het in een stroomversnelling geraakt. We hebben nu een geautomatiseerd proces en we beschikken over alle benodigde certificaten. Hierdoor kunnen we met een korte doorlooptijd en zonder voorraad kozijnen produceren en plaatsen. Elke dag gaan zo’n vier tot vijf ploegen op pad met eigen auto’s en kranen. Binnen een dag kunnen we de oude kozijnen van een woning vervangen en nieuwe plaatsen.”

Het produceren en plaatsen van kozijnen is tegenwoordig de corebusiness van Van den Oudenrijn. Andere werkzaamheden, zoals metselen, voegen en isoleren van daken, zijn hier een afgeleide van. “We hebben ons ontwikkeld van een timmerfabriek en aannemer tot een van de grotere spelers op het gebied van Concept III,” schetst Rob van den Oudenrijn de ontwikkeling.

Goede isolatie
“Maar onze ambitie is niet om de grootste te zijn, wel de beste en de compleetste. We hebben de crisisjaren gebruikt om verder te innoveren, waardoor we er sterker uit zijn gekomen.” Zo ontwik-kelde het bedrijf innovatieve nieuwe producten, bijvoorbeeld ventilerende onderdorpels (Selekt MOVAIR) die minder esthetische roosters vervangen. Ook leveren de Selekt-kozijnen van Van den Oudenrijn een bijdrage aan een goede isolatie, “want gasloze en duurzame woningen beginnen met goed isoleren.”

Om verder te verbeteren, gaat het Bodegraafse bedrijf door met de robotisering van zijn processen en het optimaliseren ervan. Rob van den Oudenrijn: “We willen bijvoorbeeld meer ontwerpwerk in BIM doen samen met onze opdrachtgevers. En het doorloopproces willen we verder verkorten, zodat je na het geven van de opdracht binnen enkele weken bent geholpen. Wat we verder belangrijk vinden, is het verminderen van de faalkosten. Vandaar ook dat we zelf plaatsen. Daarmee hebben we alles in eigen hand en dat vertaalt zich in een klanttevredenheidscijfer dat vele malen hoger is.”

Lange geschiedenis
Van den Oudenrijn dateert van 1922 en nadert dus de 100 jaar. Bij het bedrijf, dat geleid wordt door Rob en Hans van den Oudenrijn (de derde generatie), werken zo’n vijftig mensen. In Westwoud (Noord-Holland) staat een tweede, kleinere vestiging waar voornamelijk binnenkozijnen en spouwbladen worden geproduceerd.

Van den Oudenrijn Timmerselekt
Klipperaak 2
2411 ND Bodegraven
T 0172 – 61 26 79
www.vandenoudenrijn.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *