Ontwerpen kan veel efficiënter en  goedkoper

Met tool van ingenieursbureau Holland Dynamics

Engineers bij bedrijven die technische tekeningen maken, kunnen dit werk 90 procent efficiënter doen, heeft ingenieursbureau Holland Dynamics uitgerekend. Om bedrijven hiervan te overtuigen, heeft dit in 2005 opgerichte bureau een tool voor modulair parametrisch ontwerpen ontwikkeld waarmee die veel hogere efficiency kan worden gehaald.

De ontwikkelde tool stelt een Nederlandse fabrikant in staat om veel tijd te besparen. Normaal gesproken kost het opstellen en uitwerken van een technische tekening voor een gemiddeld project ongeveer 40 uur, ofwel vijf werkdagen. Met deze innovatieve parametrische tool, waarbij één basistekening steeds verder wordt verfijnd, wordt dit proces 90 procent sneller gedaan, met bovendien minder kans op fouten. De tool is vooral geschikt voor de maakindustrie, bij bedrijven die repeterend technisch tekenwerk hebben. Bij een bekende parkeergaragebouwer waar engineers elke dag technische tekeningen maken, is de tool uitgeprobeerd. Dit resulteerde in een tijdsbesparing van maar liefst 5400 uur op jaarbasis.

Ook voor kleinere bedrijven
Waar het met traditionele methoden voor berekenen en tekenen dagen of weken kost, kunnen de tekeningen met parametrisch ontwerpen binnen enkele minuten worden gemaakt. Vooral de laatste jaren is de techniek ingrijpend verbeterd dankzij de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Bij grote bedrijven en ingewikkelde projecten wordt parametrisch ontwerpen vaak al toegepast, maar ook kleinere bedrijven kunnen profiteren van parametrisch ontwerpen bij projecten met repeterende varianten. Dat levert een aanzienlijke kostenbesparing op, waarmee de investering snel wordt terugverdiend.

Voordat een bedrijf start met parametrisch ontwerpen, is het cruciaal om je af te vragen hoeveel tijd en inspanning het kost om de parameters vast te leggen en wat dit qua output oplevert. Bij opdrachtgevers die zeer deskundig zijn in hun vakgebied, verloopt het programmeren van de bouwstenen voor parametrisch werken efficiënt en snel. 

Nadruk op de praktijk
Binnen parametrisch ontwerpen worden twee concepten onderscheiden: totale vrije parametriciteit zonder maatbeperkingen en modulaire parametriciteit. Voor de meeste ondernemingen is het kiezen voor modulair parametrisch ontwerpen een logische stap. De focus ligt hierbij op een praktijkgerichte toepassing van parametrisch ontwerpen. Verkoopprocessen worden geanalyseerd, en onderzocht wordt welke rol modulair parametrisch ontwerpen daarin kan spelen. Ook wordt gekeken hoe je de productiecapaciteit kunt verhogen zonder nieuw personeel in dienst te nemen. Daarnaast helpen de experts van Holland Dynamics je bij het vastleggen en optimaal benutten van de unieke kennis en ervaring van jouw bedrijf.

Vrijblijvend advies
Bedrijven in de regio Rijnland die geïnteresseerd zijn en meer willen weten over de tool voor modulair parametrisch ontwerpen, kunnen zich vrijblijvend laten adviseren door een van de specialisten van Holland Dynamics.

Tijdens deze sessie nemen zij de bedrijfsprocessen door en kijken zij welke taken parametrisch uitgevoerd kunnen worden. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden, maar ook de grenzen van parametrisch ontwerpen. Daarna wordt snel duidelijk of parametrisch ontwerpen geschikt is voor je bedrijf. Aan de hand van concrete voorbeelden krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kun je bepalen wat de vervolgstappen zijn.

Vijf voordelen van parametrisch ontwerpen

Parametrisch ontwerpen vermindert het risico op fouten: dit is een significant voordeel, omdat fouten in ontwerpen kostbaar kunnen zijn. Parametrisch ontwerpen zorgt voor consistentie en nauwkeurigheid.

Continue verbetering en kennisopbouw: de mogelijkheid om de tool te verbeteren en aan te passen aan nieuwe inzichten is waardevol in een snel veranderende industrie.

Efficiëntie in personeelsbezetting: het kunnen produceren van werktekeningen met minder senior engineers is financieel voordelig en kan de efficiëntie van het team verhogen.

Meer tijd voor verbeteringen: het vrijmaken van tijd voor senior engineers om zich te concentreren op innovatie en verbeteringen, kan leiden tot betere producten en processen.

Snellere service aan klanten: in een competitieve markt kan de mogelijkheid om klanten sneller te bedienen een belangrijk concurrentievoordeel zijn.

Gezien deze voordelen van parametrisch ontwerpen, is het bijna een gemiste kans om je niet verder te oriënteren. Geïnteresseerd? Neem contact op met ingenieursbureau Holland Dynamics en maak een afspraak voor een demonstratie van de tool via [email protected]

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van Holland Dynamics, www.ibhd.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *