Duurzaamheid bij De Raad Groep 

‘Wij zitten anders in de wedstrijd’

Van weiland tot wolkenkrabber. Met die vier woorden vatten directeur Wouter de Wolff en projectontwikkelaar Mariëlle Vink de activiteiten van De Raad kernachtig samen. “We ontwikkelen en bouwen, voor anderen maar ook voor onze eigen vastgoedportefeuille, die we vervolgens ook zelf beheren. We zitten al bijna 100 jaar in de hele bouwkolom. Duurzaamheid is hierbij vanzelfsprekend.”

“Met activiteiten in de héle bouwkolom hebben we een circulair businessmodel”, legt Wouter de Wolff uit. Vastgoed dat in bezit is, wordt beheerd door De Raad Vastgoed. Aan het eind van de levensduur wordt dit herontwikkeld door De Raad Bouwontwikkeling, nieuw gebouwd door De Raad Bouw en vaak komt het nieuwe vastgoed dan weer in beheer bij De Raad Vastgoed. “Daarmee onderscheiden we ons van andere bouwbedrijven. Wat ons bijzonder maakt is dat we bij de ontwikkeling en bouw van het vastgoed alle facetten van het beheer al meenemen. 

Dat is het voordeel als je alle disciplines onder één dak hebt.” 

Maximale isolatie
Wat betekent dat in de praktijk? De directeur geeft een voorbeeld. “Toen we bouwproject De Ananas in Leiden ontwikkelden, besloten we te gaan voor maximaal mogelijke isolatie van de warmteleidingen, waardoor het warmteverlies geminimaliseerd wordt. Die investering kostte veel extra geld, maar uit een simpel rekensommetje bleek dat we dit geld binnen drie jaar konden terugverdienen op de energierekening. Uiteindelijk was dit dus een verantwoorde investering, enerzijds voor de portemonnee en anderzijds vanwege de duurzaamheidsgedachte. De installateur die we hadden ingeschakeld was verbaasd en zei: ‘Vaak kiest de bouwer voor de goedkoopste oplossing zonder naar de energiebesparing op de lange termijn te kijken en legt zo het probleem bij de opdrachtgever.’ De Raad zit anders in de wedstrijd. We denken mee met de opdrachtgever en investeren liever een paar ton extra om die later terug te verdienen, bijvoorbeeld door een lagere energierekening.”

Projectontwikkelaar Mariëlle Vink, die ook is aangeschoven bij het interview, geeft een tweede voorbeeld: project Starrenburg III in Voorschoten aan de Vliet; nu nog een groot weiland waar de komende jaren 356 woningen verrijzen, waarvan 30 procent in het sociale segment. De start van de bouw is voorzien in het vierde kwartaal van dit jaar. Om aan het door de gemeente gewenste aantal huizen te komen, bouwt De Raad er ook een grote parkeergarage met circa 250 plekken, ondanks dat hierdoor de kosten hoger uitkomen. “Door deze parkeergarage kunnen we de wens van de gemeente Voorschoten invullen om 8 procent meer goedkopere woningen te bouwen en toch een kwalitatieve, groene woonwijk te creëren. We moeten efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte en zo levert het uiteindelijk toch voldoende rendement op”, zegt Wouter de Wolff.

Vlinders, bijen en vogels
“Bij de ontwikkeling houden we rekening met de aanleg van groen en de biodiversiteit”, zegt Mariëlle Vink. “Zo houden we de natuur, met vlinders, bijen en vogels, in stand. Samen met een landschapsarchitect kijken we hoe we de ruimte het beste kunnen inrichten, bijvoorbeeld met natuurvriendelijke oevers. Doel is om groene wijken in te richten waar mensen het naar hun zin hebben, waar ze graag willen verblijven, en waar kinderen vrij kunnen spelen.” Hierbij horen ook warmtepompen en zonnepanelen; technieken waar De Raad vertrouwd mee is dankzij de jarenlange ervaring hiermee.

Tegelijk wordt ook rekening gehouden met de klimaatverandering, die gepaard gaat met korte hevige regenbuien afgewisseld door periodes van droogte. “Wij zorgen voor een goede waterafvoer en plekken waar overtollig water tijdelijk kan worden opgevangen”, zegt Mariëlle. “Denk hierbij aan zogeheten wadi’s en ‘groene’, half verharde parkeerplaatsen in de wijk, waar het water geleidelijk wegzakt in de bodem, en zogeheten infiltratiekratten op het dak van de parkeergarage, waarin water wordt opgevangen, voordat het door de grond wordt opgenomen. Tegen de hittestress planten we voldoende bomen waarmee we schaduwrijke plekken creëren. En er komt een visvriendelijk gemaal, dat we samen met het hoogheemraadschap van Rijnland ontwikkelen.” 

Binnentuinen
Diezelfde principes worden ook toegepast bij binnenstedelijke ontwikkelingen zoals bij de Lammenschansdriehoek in Leiden, in de buurt van NS-station Lammenschans tegenover De Ananas. De Raad bouwt daar de komende jaren zo’n 400 appartementen voor onder andere studenten, starters en senioren, en openbare en commerciële voorzieningen. In het in Parijse stijl ontworpen complex, waar ook wellnessvoorzieningen en een kookstudio komen, komt een binnentuin om het water af te voeren en om mensen tegelijkertijd een prettige woonomgeving te geven. 

Maar er gebeurt meer. Zo worden alle huizen daar straks verwarmd (en gekoeld) met warmte uit de bodem. Overigens is dit een techniek waar De Raad ruim twintig jaar geleden, als een van de eerste bouwers, al mee begon in Nieuw-Vennep, waar De Raad een van de eerste gasloze wijken in Nederland gerealiseerd heeft, een techniek die in de loop van de jaren verder is ontwikkeld, met als resultaat dat de bewoners veel wooncomfort ervaren. 

Experimenten
Inmiddels experimenteert De Raad alweer met nieuwe technieken zoals vacuümglas in kozijnen, dat nog beter isoleert dan driedubbel glas, en koeling en verwarming via het plafond. Wouter: “We hebben dit nu op een aantal plaatsen gedaan en het blijkt een mooie en energiezuinige manier van klimaatbeheersing met veel comfort voor de bewoners. 

Wat tenslotte ook bijzonder is om op te merken, is dat bij de bouw gebruik zal worden gemaakt van elektrische bouwmachines, waarbij grote accu’s geplaatst worden die overdag opgeladen worden en die vervolgens de machines weer kunnen opladen.”

Duurzaam beheer
De Raad heeft acht Crown Business Centers, waarvan vier in de regio Rijnland: Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Leiden Key-Point en Leiden Lammenschans. Eén van de paradepaardjes is Key-Point in Leiden dat het energielabel A++ heeft. Om dat label te krijgen is het gebouw bij NS-station Leiden Centraal de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd, zegt Marcel Kort, projectleider renovaties en transformaties bij De Raad Vastgoed. 

De verbouwingswerkzaamheden in Leiden Key-Point varieerden van het bouwen van een tochtportaal tot het aanleggen van een waterzijdig warmtepompsysteem met buffervatenwarmwaterleidingen en buffervaten op het dak, wat het verwarmen met stadsverwarmingsgas vervangt. Ook het koelen van het gebouw in de zomer gebeurt op deze manier. Dit bespaart energie. Naast deze bouwkundige aanpassingen kwam er nieuwe software voor de klimaatbeheersing en het energiebeheer in het gebouw. Verder zijn er overal bewegingssensoren en ledverlichting aangebracht. Ook zijn er vier dubbele laadpalen geplaatst plus twee extra palen.

Marcel Kort: “De Raad is een voorloper op het gebied van duurzame technieken. We waren een van de eerste met warmtepompen en zonnepanelen, en ook ledverlichting hebben we al heel lang. We willen een duurzaam beheer van al ons vastgoed, in totaal 800.000 m2, variërend van een garagebox tot Crown Business Centers. Bijna overal hebben we een A- of een B-label en waar dat nog niet het geval is, streven we ernaar om dit binnen een paar jaar te hebben.”

De Raad Groep
Sandtlaan 36,Katwijk
071 405 14 14
[email protected] 
www.deraadgroep.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Julian
Beste, Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Julian van Dijck Mediya B.V https://mediya.nl/
11-04-2024 16:43
Julian
Julian
Beste, Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Nog een fijn Paasweekend! Met vriendelijke groet, Mike van Wijnen Mediya B.V https://mediya.nl/
30-03-2024 09:58
Julian