Homma Elektrotechnische Oplossingen: “Dit soort projecten doen wij graag”

In november was de oplevering van twee nieuwe bedrijfspanden voor Agro Techniek en Javo/Nobels machinefabriek. Installatiebedrijf Homma Elektrotechniek was een van de bouwpartners. Met algemeen directeur Fred Kortekaas van Homma blikken we terug op een bijzonder project.

Jano Holding, bestaande uit de bedrijven Javo, Agro Techniek en Nobels machinefabriek, is een onderneming die gespecialiseerd is in de automatisering van land- en tuinbouwbedrijven en van industriële bedrijven. In november zijn deze drie bedrijven, die tot dan toe op drie verschillende locaties in Noordwijkerhout en Katwijk gehuisvest waren, op één centrale plek samengekomen: op het Bulb Trade Park in Noordwijkerhout, waar Jano Holding een perceel van 3,7 hectare in gebruik heeft genomen met twee bedrijfshallen (van respectievelijk 13.500 en 600 m2) en twee kantoorgebouwen (van respectievelijk 2500 en 600 m2).

23 kilometer kabel
De bouw van de hallen en kantoren werd gerealiseerd door Heembouw. Bij het elektrotechnische deel van het project was installatiebedrijf Homma Elektrotechniek uit Lisse betrokken. Zo zorgde Homma bijvoorbeeld voor het ontwerp en de aanleg van de toegangs- en beveiligingssystemen, het gebouwbeheersysteem, het datanetwerk, de verlichting (100 procent led) en de zonnepanelen.

In de hallen en de kantoren ligt zo’n 23 kilometer kabel, in gebruik voor allerlei toepassingen. Ook opvallend is het elektriciteitsnetwerk dat bestaat uit fleibele aansluitpunten in een zogeheten railkopersysteem, ontworpen door Homma zelf. Hierdoor kunnen er op elke willekeurige plek in de hallen elektrische installaties worden aangesloten op het net.

Geen faalkosten
“Dit was, door onder andere de koppeling van verschillende disciplines in één gebouwbeheersysteem, best een serieus project,” kijkt Fred Kortekaas terug. “Ongeveer zestig procent van onze omzet komt uit het segment utiliteitsbouw/industrie. Een substantieel deel hiervan kwam afgelopen jaar voor rekening van Javo, Agro en Nobels. Vanaf het allereerste begin zijn we bij het project betrokken, dus van het eerste ontwerp en budgetteringen in mei 2016 tot en met de oplevering in november 2017. Dit soort projecten valt of staat met samenwerking op de bouwplaats en de voorbereidingen op kantoor, samen met de verschillende partijen die bij de bouw zijn betrokken, van de architect tot de bouwer van de machines in de fabriek. Het hele project is in 3D getekend en door alle betrokken partijen verder tot in detail gemodelleerd. Door deze werkwijze zijn de faalkosten tot een minimum beperkt en zijn de panden in korte tijd gebouwd. Dit soort projecten doen we graag.”

Foodsector
Homma heeft veel ervaring met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van elektrotechnische en industriële besturingsinstallaties in de voedingssector, waar schoon en hygiënisch werken een vereiste zijn. Zo werkt Homma onder andere voor Heemskerk Fresh & Easy in Rijnsburg, aardappelgroothandel Van Kampen in Hillegom, zeevisgroothandel Fix Fisch in Rijnsburg en Bakkerij Van Maanen in Rijnsburg.

Profiel Homma
“Vier jaar geleden zijn we gaan investeren in toekomstige ontwikkelingen als domotica, nul op de meter en all-electric wonen: duurzame woningen zonder gasaansluiting en met verwarming door middel van bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming of warmtepompsystemen,” legt algemeen directeur Fred Kortekaas uit. “Wat je ziet is dat ICT en netwerkstructuren steeds meer naar elkaar toegroeien. Alle apparaten zijn aangesloten op het internet en op een slimme manier met elkaar verbonden. Dat merk je aan heel veel dingen, kijk bijvoorbeeld naar de Amazon Alexa-home assistent. Wij noemen dit ‘connected living’. Wij hebben onze mensen de afgelopen jaren opgeleid in deze nieuwe technieken, zodat we een voorsprong hebben op anderen.” Het bedrijf werkt voor een mooi palet aan opdracht-gevers, variërend van particulieren (met name de luxere woningen) tot bedrijven (utiliteitsbouw en industrie) in de Randstad en daarbuiten. Ook onderhoud en beheer zitten in het pakket van het installatiebedrijf, dat 34 gemotiveerde medewerkers in dienst heeft.

Homma
Elektrotechnische Oplossingen
Vennestraat 21
2161 LE Lisse
T (0252) 41 60 54
I www.hommabv.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *