Bouwkundig bureau Oudewaal: “Met mooi werk verdien ik mijn boterham”

Bouwkundig adviseur Olaf Oudewaal heeft zich sinds de start van zijn eigen bureau in 1999gespecialiseerd in het begeleiden van verbouwingen en restauraties in musea, onder andere in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar ook het interview plaatsvindt. “Als ik mijn werk goed doe, verdien ik mijn geld dubbel en dwars terug voor de opdrachtgever.”

“Wie maakt dit nu mee?”, zegt OlafOudewaal terwijl hij wijst naar de imposante ontvangsthal van het Rijksmuseumvan Oudheden aan het Leidse Rapenburg,waar de beroemde mummiekist van een Egyptenaar vanwege een grootscheepseverbouwing tijdelijk is weggehaald. “Ik kom op plaatsen zoals hier, maar ook in het depot van diverse musea in de Leidse Raamsteeg, waar skeletten van Naturalis en medische spullen van Museum Boerhaave liggen opgeslagen. Het is toch prachtig dat je op dit soort plaatsen dit mooie werk mag doen en daar je boterham mee verdient?”

Opzichter
Olaf Oudewaal is opzichter en directievoerder bij verbouwingen en nieuwbouwprojecten. In die hoedanigheid maakt hij planningen, bouwtekeningen en bestekken,zit hij bouwvergaderingen voor en ziet hij namens de opdrachtgevers – het Rijksvastgoedbedrijf en de musea – toe op de werkzaamheden van de bedrijven die erbij zijn betrokken, zoals timmerlieden, stukadoors, elektriciens en werktuigbouwkundigen. Ook de veiligheid, bijvoorbeeld bij het verwijderen van asbest, houdt hij in de gaten. Voorbeelden van projecten zijn de bouw van nieuwe kantoren voor de KLPD, het Catharijne Convent in Utrecht en de Keuringsdienst van Waren in Zwijndrecht (tegenwoordig de NederlandseVoedsel- en WarenAutoriteit). Nu is het Rijksmuseum van Oudheden weer aan de beurt. Eerder werkte hij daar in 2000 en 2010.

“Mijn kracht zit in het stimuleren van de medewerkers op de vloer, zodat ze trots zijn op het behaalde resultaat. Ik probeer mensen zoveel mogelijk te betrekken, het optimale eruit te halen en het hun naar de zin te maken, maar soms moet je ook streng zijn. Dat levert de hoogste kwaliteit op en dat is zowel voor de opdrachtgever als voor mij goed. Bij dit werk trek ik als een spin in het web aan de touwtjes. In de loop van de jaren heb ik een soort zesde zintuig ontwikkeld voor zaken die fout kunnen lopen. Dat is belangrijk, want als ik mijn werk goed doe, verdien ik mijn geld dubbel en dwars terug voor de opdrachtgever.”

Mond tot mondreclame
Medio december gaat het Rijksmuseum van Oudheden weer open, waarmee voor Olaf Oudewaal dan een einde komt aan een project van bijna drie jaar. In 2016 start er een verbouwing bij Museum Boerhaave, die in 2017 wordt afgerond. En dan? “Tot nu toe is het werk altijd naar mij toe gekomen dankzij positieve mond-tot-mondreclame en een goed product. Daar komt bij dat de musea vanaf 2017 zelf een deel van het beheer van de gebouwen en het toezicht op verbouwingen doen. Hiervoor hebben zij specialisten als ik nodig, dus als ik mijn werk goed doe, kan ik daar wellicht de komende jaren ook weer bij helpen.”

Bouwkundig bureau Oudewaal
Voorofscheweg 410
2771 MS Boskoop
T 0172 – 211 840
E [email protected]
I www.oudewaal.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *