Ardea Acoustics & Consult in Leiden: Onafhankelijk advies op geluidsgebied

Wim Soede van Ardea Acoustics & Consult in Leiden is geluidspecialist. Hij helpt bedrijven en organisaties om geluidsoverlast te voorkomen. “Ik zoek in goed overleg met alle betrokkenen naar compromissen en oplossingen.” Een interview.

Voor welke organisaties werk je?
Wim Soede: “Ik werk voor uiteenlopende opdrachtgevers, vaak in samenwerking met ingenieursbureaus. Een voorbeeld: voor tuinbouwbedrijven in het Westland die nieuwe warmtekrachtinstallaties lieten bouwen, bracht ik de geluidseffecten voor omwonenden in beeld en gaf ik advies hoe overlast kon worden voorkomen. Datzelfde deed ik voor schaatsbaan De Uithof in Den Haag toen de plannen voor een ski- en kartbaan werden uitgewerkt. En in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Tafel van Alders controleerde ik de werking van de controlegeluidmeetsystemen rond Schiphol. Daarnaast doe ik in het audiologisch centrum van het LUMC gehooronderzoek bij baby’s en geef ik advies aan slechthorenden. Momenteel stel ik een trillingsrapport op voor het treinverkeer tussen Moerdijk en de Belgische grens. Het werk varieert van harde techniek tot sociaal-emotioneel onderzoek. Ik coördineer ook cursussen op geluidsgebied voor technici van ingenieursbureaus en overheden. Voor mij is dat een mooie reclametool.”

Hoe ga je te werk?
“Ik adviseer bedrijven en breng de problematiek in kaart. Dit laatste doe ik samen met technisch expert Roland Horsten, die de metingen doet en de geluidsmodellen maakt. Ik probeer de materie zo eenvoudig mogelijk op hoofdlijnen uit te leggen en duidelijk op te schrijven in een rapport van het liefst maximaal acht pagina’s, dat bijvoorbeeld bij een aanvraag voor een bouwvergunning wordt gevoegd. Dikke rapporten verdwijnen in een la. Ik geef ook onafhankelijk advies voor het plaatsen van een geluidswal, geluiddempende materialen of het indelen van een terrein. Vaak help ik bedrijven bij het vlottrekken van onderhandelingen met de overheid. Ik zoek naar compromissen en oplossingen in een mediation-achtige stijl, in goed overleg met de tegenpartij. Ik ben aanhanger van het harmoniemodel. Het uitgangspunt is om een gang naar de rechtbank te voorkomen.”

Je doet mee aan de Sterkste Schakel. Wat verwacht je daarvan?
“Ik ben een generalist op meerdere terreinen: akoestiek, audiologie. Ook doe ik nu veel in de hoortoestellenbranche in opdracht van zorgverzekeraars en audicienbedrijven. In die branche gebeurt veel. De komende jaren wil ik me oriënteren op mijn toekomst. In welke richting wil ik me ontwikkelen en op welke klanten wil ik me vooral richten? Wellicht kan de Sterkste Schakel mij helpen om de juiste keuzes te maken, met als einddoel de klant zo goed mogelijk te bedienen.”

Ardea Acoustics & Consult
Jupiterlaan 14
2314 BE Leiden
T 071 – 572 58 45
I www.ardea.nl
E [email protected]

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *