Praxis Noordwijk: “Doe het anders dan mensen gewend zijn”

Twee jaar geleden opende Paul Kales een eigen Praxis-vestiging in Noordwijk, na meer dan 35 jaar in loondienst te hebben gewerkt bij een bouwmarkt in Katwijk. “Ik was altijd al meer ondernemer dan werknemer. Iedereen moet werken alsof het zijn eigen winkel is.”

Ik ben in Canada in bouwmarkten geweest,” vertelt Paul Kales, eigenaar van Praxis Noordwijk. “Daar is het personeel echt de hele dag alleen maar met de klant bezig. Schappen vullen en ombouwen van de winkel gebeurt daar ’s nachts door andere mensen. Daar heeft de klant niets mee te maken. Zo extreem is het hier nog niet, maar we streven er naar om die werkwijze te benaderen. Een grote ombouw van de winkel doen we buiten de openingstijden.”

Nooit meer weggaan
De anekdote die Paul Kales vertelt, is tekenend voor hoe hij vindt dat een winkel geleid moet worden: met veel aandacht voor de klant. “Een voorbeeld: wil een klant een kleur verf die we niet hebben, dan maken we die kleur. Want een klant die eenmaal binnen is, mag je nooit meer laten weggaan. Je moet het anders doen dan mensen gewend zijn.”

In overleg met Praxis is er in Noordwijk een totaal ander concept bouwmarkt neergezet. Echt een winkel, met afwijkende kleurstelling, brede paden, veel licht en lage stellingen. Ook sfeer en presentatie zijn er belangrijk. “Vandaar dat we het klusgedeelte en het decoratieve deel van de winkel uit elkaar hebben gehaald. Zo kunnen we mensen niet alleen goed adviseren, maar ze ook inspireren. Dat is belangrijk, want je moet mensen een reden geven om naar de winkel te komen.”

Spraakmakend
Paul Kales gelooft niet dat het fenomeen winkel ooit verdwijnt, ondanks internet. “Klanten willen geholpen worden. Wij bieden ze hulp, kennis, gemak, volop keuze en een goede prijs-kwaliteitverhouding en een persoonlijke benadering. Dat doen we met deskundige en gemotiveerde medewerkers die werken alsof het hun eigen winkel is.” Paul Kales: “Mijn medewerkers hebben jarenlange ervaring met het werken in een bouwmarkt, onder andere mijn assistent Peter Mol, met wie ik al sinds 1982 samenwerk. We willen de meest klantgerichte winkel van de regio zijn. Samen met Praxis kan dat, want de organisatie met zijn 145 vestigingen heeft een duidelijke winkelformule en een hoofdkantoor dat niet voor niets de naam servicecenter draagt. Samen zijn we er voor de klant. Het geld ligt voor het oprapen, maar je moet willen bukken om het te pakken! Dat kunnen klanten bij ons ervaren!”

Praxis Noordwijk Kales Bouwmarkt B.V.
Keyserswey 34
2201 CW Noordwijk
T 071 – 760 03 50
I www.praxis.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *