Botenverhuurbedrijf Olympia Charters: “Aardig doen kost niets”

Zodra de zon tevoorschijn komt en de temperaturen stijgen, gaat bij Olympia Charters de telefoon, tot wel tweehonderd keer per dag. Of er nog boten te huur zijn. Dan zijn het drukke dagen voor eigenaar Patrick Kerkvliet, zijn ouders Sjaak en Yolanda en vaste medewerker Martijn Groenewoud. Een interview. “Kan niet bestaat niet.”

“In het Hollandse plassengebied is meer water dan in Friesland,” zegt Patrick Kerkvliet, eigenaar van het in 1977 door zijn opa opgerichte botenverhuurbedrijf Olympia Charters. “Bovendien is dit het mooiste watergebied van Nederland, dankzij de afwisseling van water en steden. Binnen een half uur ben je in Leiden, binnen drie uur in Haarlem en binnen vijf uur in Amsterdam.”

Zweet in de handen

Olympia Charters combineert deze perfecte omstandigheden met een mooie vloot, bestaande uit drie 15 meter lange motorjachten met slaapgelegenheid voor twaalf personen, die per week, weekend of midweek kunnen worden gehuurd, en 35 sloepen die door dagjesmensen worden gebruikt. Goede service doet de rest.

“We proberen het te organiseren zoals mensen het zelf zouden doen,” omschrijft Patrick zijn filosofie. “Dat betekent bijvoorbeeld dat mensen bij slecht weer altijd af kunnen bellen. En of het slecht weer is, bepalen de klanten zelf, niet wij. Verder geven we mensen zonder ervaring eerst instructie, zodat ze niet met het zweet in de handen achter het stuur staan. Belangrijk is ook dat je altijd een praatje maakt met je klanten. Aardig doen kost niets. Vrolijk word je vanzelf als aan het einde van de dag de boten vol met lachende gezichten terugkomen.”

Internationaal klantenbestand

Het klantenbestand bestaat voor de helft uit particuliere klanten, waaronder veel toeristen uit binnen- en buitenland. De andere helft is zakelijk. Grote bedrijven als KPN, Shell, ABN AMRO, Aegon en Nationale-Nederlanden huren boten voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje. Ook medewerkers van ambassades en van internationale organisaties als ESTEC komen geregeld naar Warmond om van daaruit het Hollandse plassengebied te verkennen.

Waarom kiezen ze voor Olympia Charters? Patrick: “Vanwege de centrale ligging in de Randstad. En omdat niets te gek is; kan niet bestaat niet. We organiseren puzzeltochten met GPS en tablets waarop de opdrachten staan. Desgewenst combineren we dat met een solextocht. En uiteraard verzorgen we de catering voor onderweg of ter afsluiting een heerlijk buffet of een barbecue. Hiervoor werken we nauw samen met evenementenbureaus en cateraars. We kunnen groepen tot 250 personen aan.”

Seinen op groen

Het seizoen loopt van half maart tot half oktober. De hoogtijdagen zijn Hemelvaartsdag en Pinksteren. De rustige wintermaanden worden benut voor onderhoud. Bovendien kunnen bij Olympia Charters sloepen in de winterstalling worden geplaatst. De loodsen aan de Warmondse Veerpolder zijn vorig jaar vernieuwd. De zaken gaan goed, vooral naar de grote jachten is veel vraag, vandaar dat Patrick volgend jaar een vierde schip in gebruik neemt. “Ook in tijden van crisis blijven mensen dagjes uit en op vakantie gaan. Nu neemt ook de vraag naar meerweekse vakanties op de jachten weer toe. Kortom, alle seinen staan op groen om de zaken uit te breiden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *