Afak Techniek BV: geautomatiseerde fabrieken voor pelagische vis verwerking

Eind jaren ’60 had Katwijk de grootste vissersvloot van Nederland en nog steeds staat de badplaats bekend als vissersdorp. Hoewel men visserij wellicht associeert met een oud ambacht, wordt ook in deze branche volop geïnnoveerd. Afak Techniek BV speelt hierin een belangrijke rol. “Wij maken volledig geautomatiseerde visfabrieken aan boord van schepen én aan wal”, legt directeur Buis van Velzen uit. “We zijn met de Nederlandse rederijen meegegroeid en inmiddels over de hele wereld operationeel.”

Gebeurde vroeger het verwerken van de visvangst aan boord van een schip nog met de hand, tegenwoordig is ook de visserij geautomatiseerd. Buis van Velzen: “In de loop der jaren zijn de trawlers, vissersschepen, een steeds verbeterde conservering en automatisering heeft er plaatsgevonden.Dit draagt bij aan de mogelijkheid meer vis te verwerken Met onze visfabriek wordt de logistiek volledig geregeld: vis op maat “sorteren, invriezen en verpakken”.

Efficiënte visfabriek

De eerste opdrachtgevers van Afak komen uit Katwijk, maar inmiddels heeft het bedrijf in IJsland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, de Baltische staten en Rusland. Hoewel Afak zich beweegt binnen een klein onderdeel van de totale visserij, zijn technisch directeur Henk Mos en algemeen directeur Buis van Velzen er trots op dat ze mondiaal een behoorlijk woordje meespreken. De schepen uitgerust met Afak techniek reizen wat af en dat blijkt het beste visitekaartje dat er is. Als een buitenlands vissersschip ziet hoe efficiënt er met de visfabriek kan worden gewerkt, is de keuze voor Afak al gauw gemaakt. “Voor deze tak van sport kennen ze ons en weten ze ons te vinden. We leveren kwaliteit en klanten zijn tevreden. Dankzij hun mond-tot-mond reclame krijgen wij aanvragen uit de wereld.”

Omdat men in Noorwegen een ander soort visserij kent, worden daar visfabrieken door Afak aan wal gemaakt. “Noren vangen de vis, slaan het in het ruim op en leveren het vervolgens aan de kant af. Daar komt ons werk in beeld. Deze fabrieken zien er anders uit dan aan boord. Op land is er geen ruimtelijke beperking, mede daarom zijn de machines ook weer anders”, legt Buis van Velzen uit. “Natuurlijk is er sprake van standaardisatie, maar tegelijk is elke fabriek weer maatwerk. Geen schip is hetzelfde. Wij houden altijd in de gaten of zaken anders kunnen, maar onze klanten komen veelal met vragen, die wij willen oplossen. Dat is de sterke kant van Afak. Zo hebben we laatst een machine gemaakt om de vis in kartonnen zakken te doen. Voorheen gebeurde dit met de hand. Onze machine maakt de zak, doet het blok vis erin en sealt de zak.”

Avontuur

Klanten uit de hele wereld plaatsen hun opdrachten bij Afak, maar Afak zelf komt ook over de hele wereld. “De afzetgebieden en de landen waar je terecht komt, geeft avontuur aan het werk. We assembleren op locatie, dus onze monteurs komen overal. Dat maakt het werk onvoorspelbaar en dynamisch. We verrichten veel service aan de Nederlandse vloot, maar als iets stil ligt in Noorwegen dan vliegen we daar direct heen. Daarvoor heb je goede, ervaren krachten nodig. Wij hebben mensen al meer dan 20 jaar in dienst. Het zijn allrounders die je overal naar toe kan sturen, die alle kennis in de vingers hebben. Zij zorgen voor het vertrouwen dat klanten ons geven.”

Afak Techniek BV

Steenbakkerstraat 12
2222 AT  Katwijk aan Zee
T 071 – 402 40 66
I www.afak.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *