Bij Haasnoot Bruggen is elke brug anders
Jaarlijks verlaten zo’n tweehonderd bruggen de fabriekshal van Haasnoot Bruggen op bedrijventerrein Klei-Oost in Rijnsburg. Een recent project is een brug voor het Zuid-Hollandse Spijkenisse aan de Oude Maas (gemeente Nissewaard). Technisch directeur Fred Floor, bedrijfsbureaumedewerker Victor Vissers en 3D-modelleur René Albers vertellen hoe de productie van zo’n brug in zijn werk gaat.
“Kijk, daar staat-ie.” Fred Floor wijst door een groot raam in het kantoor naar de grote werkplaats onder hem. Beneden op de werkvloer staat een stalen boogbrug van 23 meter lang, 3,80 meter breed, 4,5 meter hoog en bijna 20 ton zwaar, gebouwd in opdracht van aannemingsbedrijf Schouls in Koudekerk en ontworpen door Quist Wintermans Architekten in Rotterdam. “Iedere brug die we maken is uniek en anders. Wat deze bijzonder maakt, is de trap die als het ware in de brug hangt, en die gedragen wordt door de leuningen. Normaal gesproken bestaat de dragende constructie uit stalen liggers”, vertelt een zichtbaar trotse Fred Floor, die ook wijst op de ledverlichting aan de onderkant van de brug en in de trapleuningen.
In het project zit in zijn totaliteit zo’n 2100 uur werk: 300 uur engineering, 1600 uur productie in de werkplaats, waar de brug wordt geprefabriceerd, en daarna nog ongeveer 200 uur voor het transport van Rijnsburg naar Spijkenisse en de installatie in de haven, die door Fred Floor wordt gekarakteriseerd als ‘Venetië in het klein’.
Aan elkaar gelast
In de nacht voorafgaand aan het interview is de brug, die tot dan toe uit meerdere delen bestond, aan elkaar gelast om te controleren of alles wat becijferd is klopt. Ook worden de laswerkzaamheden dan nogmaals gecontroleerd of deze zijn uitgevoerd conform de eisen en berekeningen. Om diezelfde reden moeten de lassers allemaal gecertificeerd zijn. “Elk half jaar wordt dit gecontroleerd”, zegt Floor. “Hiervoor hebben we een eigen lasingenieur in dienst. En elke drie jaar komt er een onafhankelijke inspecteur langs die dat ook nog eens doet.”
Fred Floor vervolgt: “Bij elke brug die we hier maken, is het de vraag hoe die de deur uitgaat. We hebben brede deuren en meestal kan de brug op zijn kant de werkplaats uit. Maar bij deze boogbrug gaat dat niet, vandaar dat we deze na het testen weer uit elkaar halen en in twee delen transporteren naar de conserveerder aan het Hollands Diep bij Moerdijk. Na het conserveren worden de brugdelen weer aan elkaar gelast en worden de nieuwe lasnaden geconserveerd. Vandaar gaat de brug per schip over het water naar Spijkenisse. Met grote kranen wordt de brug daar op zijn plek gehesen.”
Twee tot drie jaar bezig
“In mei 2022 zijn we met het voortraject begonnen”, zegt de inmiddels aangeschoven Victor Vissers, die zich op het bedrijfsbureau bij Haasnoot Bruggen onder andere bezighoudt met de calculatie en begeleiding van de projecten. Ook heeft hij de contacten met de klant over de voortgang. “Deze zomer moet de brug in Spijkenisse er liggen. In totaal zijn we met dit soort projecten twee tot drie jaar bezig. Wat je vaak ziet, is dat in de laatste zes weken alles in een stroomversnelling komt en alles plotseling af moet. Wij hameren erop dat we voldoende tijd krijgen om kwaliteit te kunnen leveren.”
3D-modelleur René Albers, die even later ook binnenstapt, vertelt dat hij inmiddels ongeveer drie maanden werk in het maken van de tekeningen heeft gestoken. Eerst maakte hij een 3D-model, die voor de werkvloer is omgezet in meerdere 2D-tekeningen, aan de hand waarvan de medewerkers de brug bouwen inclusief de gekozen kleuren en de elektrische componenten voor het licht. “Het is heel leuk werk”, zegt Albers. “Geen standaardwerk zoals ik hiervoor deed toen ik staalconstructies modelleerde. Het is veel meer dan simpel een brug bouwen. Tot op het laatste moment vul je de tekeningen aan. Verder maak ik ook een tekening waarop staat hoe de brug door de kraan op zijn plek wordt gehesen op het moment dat de brug helemaal klaar is.”
Afremmen
Iedereen streeft kwaliteit na, voegt Fred Floor toe. “Bij elke nieuwe brug die we gaan bouwen, is er bij iedereen een gevoel van: deze brug is voor mij. Dat begint bij degenen die de brug gaan ontwerpen, maar het geldt ook voor de mensen in de fabriek. De mensen die het werk doen, dienen zich vanzelf aan. Je moet ze eerder afremmen dan aansporen. Het zijn stuk voor stuk vakmensen met elk hun specialisme en bedrijfstrots.”
“Onze vijftig mensen zijn heel gemotiveerd, wat ook blijkt uit de lange dienstverbanden die we hebben”, zegt de technisch directeur afsluitend. “In 2024 hadden we zes jubilarissen die 25 jaar in dienst waren. En het blijkt ook uit het feit dat mensen die bij ons weggaan, na verloop van tijd terugkomen. Dat heeft alles te maken met de veelzijdigheid van het werk, maar ook met de sfeer en de arbeidsomstandigheden die goed zijn. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor goed geventileerde en verwarmde werkplaatsen en komen we op vrijdagmiddag met al het personeel bij elkaar voor een borrel en een hapje.”
In Nederland en daarbuiten
Haasnoot Bruggen werkt in opdracht van gemeentes, aannemers, architecten en soms ook particulieren. De bruggenbouwer verzorgt het complete bruggenbouwtraject, van ontwerp tot transport en plaatsing. De opdrachtgevers zitten in het hele land en technisch directeur Fred Floor meldt dat het bedrijf plannen heeft om ook in het buitenland zijn diensten aan te bieden. “Uitbreiding naar België en Duitsland is een relatief kleine stap.” Daarnaast bouwt Haasnoot Bruggen ook steeds vaker bruggen voor het wegverkeer. “Dit aantal verdubbelt elk jaar”, aldus Fred Floor.
Haasnoot Bruggen B.V.
Bedrijventerrein Klei-Oost
071 402 17 44
www.haasnootbruggen.nl
[email protected]