Provincie Zuid-Holland verwelkomt wethouders economie bij eerste conferentie

Woensdag 17 april heette Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie voor de provincie Zuid-Holland, regionale bestuurders welkom tijdens de eerste conferentie wethouders economie, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Sprekers Ester Barendregt (hoofd econoom RaboResearch), en panelleden Focco Vijselaar (algemeen directeur VNO-NCW), Hans Schutte (bestuursvoorzitter ROC Mondriaan), Tjerk Opmeer (plv. DG Bedrijfsleven en Innovatie ministerie van EZK) en Femke Brenninkmeijer (CEO NPRC) namen de wethouders deze middag mee in de toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen in onze regionale economie. Want wat zijn de trends en ontwikkelingen? En hoe kunnen wij hier als overheid een rol in spelen? De aanwezigen navigeerden onder leiding van dagvoorzitter Milou Adjanga door het inhoudelijke programma.

Unieke structuur: onze trots

Zuid-Holland kenmerkt zich door een divers economisch landschap. Van het grootste haven-industriële complex van Europa tot het bloeiende glastuinbouwcluster en de vooraanstaande kennisinstellingen; onze provincie speelt een cruciale rol in de nationale en internationale economie. Met een bruto product van 220 miljard euro, wat overeenkomt met ongeveer 22% van het nationale bruto product, zijn we trots op onze bijdrage aan de welvaart van Nederland. Maar behoud van deze positie vergt vernieuwing en aanpassing.

Meindert Stolk: “Wij hebben als provincie Nederland echt iets te bieden en mogen trots zijn op onze mooie bedrijven en ondernemers, scholen en universiteiten, glastuinbouw, de campussen en de samenwerking op het gebied van Human Capital. Maar in onze provincie zijn ook de grootste verschillen te vinden. Verschillen in rijkdom en gezondheid tussen mensen, regio’s en wijken. Een uitdaging die wij met elkaar moeten aangaan. De komende maanden en jaren zetten wij ons nog meer in op het bundelen van onze krachten om gezamenlijk te bouwen aan toekomstgerichte Zuid-Hollandse economie.”

Bedreigingen en zorgen: de urgentie van keuzes

In Zuid-Holland leven zorgen over uitdagingen zoals dalende groeicijfers, vergrijzing op de arbeidsmarkt en ruimtegebrek. Maar juist in deze uitdagingen liggen ook kansen voor vernieuwing en samenwerking. De digitalisering van onze samenleving en de veranderingen in het arbeidslandschap vereisen een flexibele en innovatieve economie. Als provincie hebben we lef nodig om keuzes te maken en te innoveren. Ester Barendregt (RaboResearch) heeft hiervoor drie belangrijke boodschappen: “Investeer in kennis en talent, koers op het kompas van Brede Welvaart en werk samen & neem actie op alle niveaus”.

Samenwerking en innovatie: de sleutel tot succes

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is samenwerking en innovatie essentieel. Als provincie zetten we ons in voor duurzame groei, digitale inclusiviteit en een gezond vestigingsklimaat voor alle ondernemers, groot en klein. Door krachten te bundelen en te investeren in human capital, technologische ontwikkeling en duurzame initiatieven, streven we naar een welvarende, veerkrachtige en toekomstbestendige economie voor alle inwoners van Zuid-Holland.

Een terugkerend evenement

Deze conferentie is de eerste van een jaarlijks terugkerend evenement om het netwerk van publieke partijen die verantwoordelijk zijn voor de regionale economie (wethouders en gedeputeerde) te versterken door inspiratie op te doen en kennis te delen. De provincie was deze eerste keer gastheer, hierna wordt gerouleerd in de gemeenten.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *