‘We geven iedereen een gastvrij onthaal’

De Roskam, De Buuren en Catering Cor Jansen 

Horeca-ondernemer Jeroen Coenen beheert sinds 2014 De Roskam in Katwijk aan den Rijn. Twee jaar later opende hij het aangrenzende Proeflokaal De Buuren. En in maart van dit jaar nam hij Catering Cor Jansen over. “In alle drie de horecabedrijven verkopen wij gastvrijheid”, zegt Jeroen Coenen. “Dat is de rode draad die door alle bedrijven loopt.” Een interview. 

“Waar je ook zit, je ontkomt niet meer aan ons”, zegt Jeroen Coenen lachend. We zitten aan de grote leestafel van De Roskam, voor het raam dat uitkijkt op de karakteristieke Turfmarkt in het centrum van Katwijk aan den Rijn, waar het logement sinds 1560 is gevestigd. Jeroen: “Zakelijke gasten komen hier in De Roskam voor een vergadering, een presentatie, een borrel of een bedrijfsfeest in een van de drie zalen op de eerste verdieping of hier beneden. Ze hebben een zakendiner of een lunch bij ons in De Buuren. En sinds maart kunnen we ook de catering verzorgen op locatie bij bedrijven.” 

Kans gepakt

“Een cateringbedrijf wilden we er nog graag bij hebben”, gaat Jeroen verder. “Daar is sinds corona veel vraag naar. Toen Catering Cor Jansen in februari te koop werd aangeboden, hebben we die kans razendsnel gepakt. Ik ben 54, in de bloei van mijn leven dus en vol energie, en wil graag nog een mooi kunstje flikken. Drie weken later was het geregeld. We hebben nu drie bedrijven, die elkaar versterken.” 

Met ‘we’ bedoelt Jeroen zijn vrouw Wendy met wie hij de horecabedrijven samen leidt. Ook hun zoon Niels en dochter Roos werken fulltime mee in de zaak. In totaal staan er bij De Roskam en De Buuren 34 mensen op de loonlijst. “Een belangrijke indicator voor onze groei als je bedenkt dat we in 2014 met zes mensen zijn begonnen”, legt Jeroen uit. 

Rondvaartboten

Bij Catering Cor Jansen werken zeven medewerkers. Het cateringbedrijf heeft drie belangrijke klantgroepen. De eerste zijn de rondvaartboten van de Katwijkse rederij Van Hulst, die van april tot oktober in de regio varen met toeristen en dagjesmensen. Een tweede klantgroep zijn de verzorgingshuizen van Marente, Florence en Topaz, waarvoor Catering Cor Jansen luxe maaltijden verzorgt, aangepast aan de behoeften van ouderen in de huizen, bijvoorbeeld op feestdagen. De derde klantgroep wordt gevormd door bedrijven. Voor hen verzorgt het cateringbedrijf lunches vanaf vijf personen, maar het organiseert ook bedrijfsfeesten met bijvoorbeeld, in juli dit jaar, een barbecue voor 600 personen. Veel bedrijven op de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei-Oost in de gemeente Katwijk schakelen het cateringbedrijf in, maar ook verder weg in de regio Rijnland zitten veel zakelijke klanten, onder andere in het Bio Science Park in Leiden en in Alphen aan den Rijn. Jeroen, enthousiast: “Een mooi voorbeeld: rond 3 oktober hebben we 350 kilo hutspot klaargemaakt voor verschillende basisscholen in Leiden.”

Chateau in Frankrijk

Ook particuliere klanten vragen regelmatig om catering. Deze zomer regelde Jeroen Coenen het eten en drinken voor een bruiloftsfeest met 80 gasten in Frankrijk. “Gingen we met een bus vol spullen naar een chateau in Zuid-Frankrijk. Een supermooie ervaring.” Hij overweegt om dit soort luxe en specialistische cateringactiviteiten voor particuliere gasten uit te bouwen, maar die plannen wil hij eerst verder uitwerken. 

Wat de drie bedrijven van Jeroen en Wendy Coenen bindt, is dat ze gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. “Ons doel is dat iedereen gastvrij wordt onthaald”, zegt Jeroen. “Dat is onze kracht, naast zaken als flexibiliteit en toegankelijkheid. We hebben een houding van: ‘Tuurlijk joh, we regelen het’. Dat gevoel probeer ik over te brengen op mijn mensen. Hoe? Door zelf als een soort van buitenboordmotor de boot draaiende te houden en op de juiste momenten aan boord te stappen. Beslissingen die we nemen, leg ik uit, zodat ze door iedereen gedragen worden, en ik delegeer graag verantwoordelijkheden. Dat is de sleutel voor ons succes.”   

Patio overkappen

Op de rijke traditie van De Roskam, dat in het verleden onder andere logement, kroeg, gerechtshof en gemeentehuis was, bouwen Jeroen en Wendy Coenen verder aan hun horecabedrijf. “De Roskam en De Buuren staan voor negentig procent, al gaan we begin 2024 nog wel de keuken vernieuwen en de patio achter het gebouw overkappen zodat we die mooie plek ook kunnen gebruiken als diner- of borrelruimte. Ook onze cateringlocatie in ’t Heen gaan we uitbreiden, met een tweede loods. Tegelijkertijd gaan we verder met het professionaliseren en automatiseren van onze bedrijfsvoering, zodat we met één druk op de knop kunnen zien hoe we ervoor staan.”

Jeroen afsluitend: “Onze cateringactiviteiten doen we trouwens zoveel mogelijk samen met lokale bedrijven, bijvoorbeeld partyverhuurbedrijf B&J Services en partytententenverhuurder De Tent. Je staat er van te kijken hoe verrassend divers het bedrijvenbestand is in Katwijk, waar we heel gastvrij zijn ontvangen toen we hier vijf jaar geleden naartoe verhuisden vanuit Oegstgeest. Mede daarom ondernemen we graag lokaal. Ook dat is een vorm van gastvrijheid.”

De Roskam / Proeflokaal De Buuren
Turfmarkt 2
2223 EH Katwijk aan den Rijn
071 403 01 99
[email protected]
www.roskamkatwijk.nl
www.proeflokaaldebuuren.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *