Autotestdag 2022 traditiegetrouw bij Grand Hotel Huis ter Duin

Klik hier voor het volledige verslag van de Rijnstreek Business Autotestdag 2022!

Wat stonden ze weer te glimmen en te stralen op het zonovergoten terras van Grand Hotel Huis ter Duin. Zevenentwintig glunderende bestuurders van evenzoveel auto’s kwamen aan het einde van de dag ‘hun’ testauto inleveren. De auto’s zelf – de meeste elektrisch, minstens hybride en één op waterstof – waren er ook. Maar die stonden náást het terras.

Elektromotoren voeren dit jaar de boventoon, in volledig elektrisch aangedreven auto’s en in hybrides. Vrijwel alle merken hebben die ontwikkeling de afgelopen jaren met beide handen aangegrepen. Slechts één testrijder noemde daarbij de actieradius van zijn testauto: ‘Mijn Mazda CX-5 rijdt 700 kilometer,’ zei Corné Houwaard van HowCom, ‘maar dat is dan ook een benzinemotor.’ Véél belangrijker vinden de testrijders het kwaliteitsniveau van uitrusting en rijhulpmiddelen en natuurlijk het rijgedrag.

‘Wat een kracht!’

‘Ik vind het alleen jammer dat ze het een Mustang hebben genoemd,’ zei Roelof Witvoet van Carrosseriebouw Van der Horst over de Ford Mustang Mach-E. ‘Een Mustang moet een grommende motor hebben. Maar wat een kracht zit er in deze elektrische uitvoering!’ Een opmerking die veel meer bestuurders die niet eerder elektrisch reden maakten. ‘Als je eenmaal de sportstand hebt gebruikt, dan wil je niet anders meer.’ Peter de Ligny van Omtzigt Bouwmaterialen is een ‘schakelbak’ gewend: ‘Ik mocht de automatisch geschakelde Renault Arkana ruilen voor een handgeschakelde, toen werd het een nóg leukere middag.’

Bijzonder veel plezier aan alle extra’s

Na twee jaar géén autotestdag werden de testrijders verrast met de vele doorontwikkelde rijhulpmiddelen en extra’s. Dat heeft in die twee jaar bepaald niet stilgestaan. ‘Er zitten zoveel extra’s op deze auto (Citroën C5X, red.),’ verzuchtte Henk van den Anker van Van den Anker IJzerwaren, ‘teveel om op één dag testrijden te leren kennen.’ Alle fabrikanten hebben een flinke inhaalslag gemaakt ten opzichte van de revolutionaire Tesla’s die – al bijna tien jaar geleden – de markt openbraken. Ook Tesla-rijder van het eerste uur Hyuk Brands van Haasnoot Bruggen beaamde dat. ‘Ik reed vandaag een Kia EV6 van Autobedrijf Kleverlaan en ben verrast over de ruimte en de uitvoering ervan, zeer goed.’ Ook Toine Kremers van Okay Color Graphics had ‘vooral van de extra’s van de Toyota RAV4 van dealer Louwman genoten.’

Waterstof!

Een ander bijzonder model tijdens deze dag was de Nexo, een volledig voor waterstof-aandrijving ontwikkelde auto van Hyundai. Testrijder Milan de Nijs van Incompanion vond hem geweldig. ‘Rijdt net als een ‘gewone’ elektrische auto: snel. En aan 6 kilo waterstof heb je genoeg voor 600 kilometer.’ Dit model was ingebracht door Steven Tent van Van der Linden Groep: ‘Wij hebben er de afgelopen jaren al een paar honderd van verkocht en verwachten dat het aantal brandstofpunten in Nederland snel zal groeien. Met waterstof wordt opladen weer gewoon tanken en wij denken dat dat voor een flink deel van de automobilisten doorslaggevend zal zijn.’

Voldoende nieuws op de testdag van 2022 om nog lang over na te praten bij Grand Hotel Huis ter Duin. Ook zij waren blij met de hervatting van de jaarlijkse testdag. ‘De automodellen, de berijders en de dealers ontvangen wij graag.’ Extra leuk dat het meteen zo’n prachtige dag was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *