Sterkste Schakel viert als vanouds klantgerichtheid bij ondernemers in Rijnland

Met of zonder corona – het hoge woord is er maar meteen uit – houden Rijnlandse ondernemers zich stevig staande. ‘Het aantal voordrachten door enthousiaste klanten neemt niet af,’ zegt organisator Harry de Reus, ‘Integendeel, wij worden nu extra getipt over de waardering voor ondernemers die alle zeilen bij zetten om te blijven leveren.’ Tegelijkertijd is het best opmerkelijk dat de economie op volle toeren draait. ‘En daar kunnen ondernemers op inspelen.’ Een overzicht uit de sectoren waar wij nu al vele genomineerden hebben. 

‘De situatie voor horeca en hun toeleveranciers, maar ook fitness en andere recreatiebedrijven, blijft overigens wel betreurenswaardig,’ vindt organisator Harry de Reus, ‘dus heeft de jury besloten die sector ook dit jaar nog niet mee te nemen. Die ondernemers hebben wel wat anders aan hun hoofd en een eerlijke beoordeling is té lastig.’ 

Hard werk in automotive 

Hoe meer mensen rijden, hoe meer schade. Dat geldt voor Maurice Niemeijer van Jan de Boer Autoschade. Hij voorspelde dat zijn garage dit najaar weer voller zou staan. ‘Dat is uitgekomen! Wij draaien weer helemaal op eigen kracht, dus als het laatste thuiswerkadvies verdwijnt dan zijn wij weer helemaal terug.’ Niemeijer’s bedrijf is echt afhankelijk van gereden kilometers. Voor EM Wheels ligt dat iets anders. Jonge ondernemers Edo van der Wel en Michiel Bongenaar laten EM Wheels supersnel groeien. ‘Gewoon omdat wij iets nieuws hebben neergezet. In aantallen velgen groeien wij met dubbele cijfers, dus daar hebben wij ook al weer een nieuwe medewerker bij moeten halen.’ 

Hoveniers doen het ook verrassend goed 

Toen vorig jaar iedereen thuis móest blijven kwam er veel vakantiegeld terecht bij detailhandel voor interieurs, keukens of tuinmeubelen. Dit jaar zien wij dat klantgerichtheid van hoveniers aandacht krijgt. ‘De vraag naar buitencomfort is een blijvertje,’ vertelt de jongste, Jochem Molenaar van JM Hoveniers, ‘dus ik verwacht niet dat dat straks ineens minder wordt. Je ziet toch dat bij verhuizingen de overwaarde van de vorige woning deels in serieuze tuinplannen terecht komt.’ Dat is Jan van Gent van het gelijknamige bedrijf ook al opgevallen. ‘Wij zitten al wat langer in het vak en zien écht de verschuiving. Vervolgens is het zaak daar goed op in te spelen. Maar wij moeten vooral klaar blijven staan voor onze klanten.’ 

Nieuwe Nederlanders! 

Geen aparte sector, wel leuk om te zien. Als je je werk goed doet, komt de nominatie voor de Sterkste Schakel uiteindelijk uit bij de nieuwe Nederlanders. Voormalig Iraniër Mehrdad Hooshangi begon Mehr Transport en immigrant Yussuph Yandarbiev bouwde met zijn vader en broer de fietsenhandel Budget Bike op. 

Altijd spannende high tech verhalen 

Of je nu dienstverlener bent, detailhandelaar of installateur, niemand doet precies hetzelfde als een ander. Wij vragen bij ondernemers graag even goed door naar hun specialiteiten. Dan krijg je te horen dat Goba in Leiden niet alleen prachtige metalen constructies maakt met zijn high tech gereedschappen. Ze snijden desgewenst ook grote blokken chocola voor een patissier die nergens anders terecht kan. Het is mooi om te zien dat de sfeerontwerpers van dEP state-of-the-art 3D ontwerpsoftware gebruiken voor hun lichtontwerpen. Vrijwel dezelfde software die de ingenieurs van Ingenieursbureau Rodewijk weer gebruiken voor hun ontwerpen van projecten in de openbare ruimte. High tech die in Rijnland wordt bedacht vinden wij bij Reftech. ‘Alle hardware die wij toepassen voor onze klimaatoplossingen – koelunits, ventilatoren, sensoren, enzovoort – kopen wij in, maar de constructies en de regelsoftware worden door onze ingenieurs ontworpen.’ Best apart dat dit bescheiden Sassenheimse bedrijf daarmee nationale en internationale klanten bedient. 

Installateurs geven nu ook voorlichting – ze moeten wel 

Wilfred Blankert van het Rijnsburgse Warmtewacht en Richard Huiberts van Huiberts Installatietechniek uit Nieuw-Vennep kwamen tijdens ons interview allebei met hetzelfde commentaar op ‘de energietransitie’: ‘Dat wij binnenkort met zijn allen van het gas af gaan is een illusie. Alleen de meest recente nieuwbouw is voldoende geïsoleerd,’ zegt Richard. ‘Het leidt tot onrust bij onze klanten,’ vertelt Wilfred. Het gevolg daarvan is dat ze allebei voorlichting geven aan hun klanten: het eerlijke verhaal vertellen over wat er wel en niet haalbaar is; en voor wélk budget. En dat is precies wat hun Zoeterwoudse collega’s van Installatiebedrijf Van der Poel doen: ‘Wij hebben daarom van onze showroom een ‘duurzaamheidscentrum’ gemaakt, daarmee maken wij complexe materie toch behapbaar.’ 

Dienstverleners doen waar ze goed in zijn: diensten verlenen 

Eén van de eerste genomineerden die wij dit seizoen spraken is APEK Administraties van de broers Bert en Eimert van der Vliet. Die hebben het zo druk, dat officemanager Cora Toth ons meldt: ‘Daar gaan wij weer, weer nieuwe maatregelen rondom corona. Het houdt ons aardig bezig: NOW aanvragen, NOW terugbetalen, TVL, Monumentenleningen, Klein Crediet Corona, noem ze allemaal maar op. Het is extra werk, maar wij laten onze klanten er niet mee zitten!’ 

Ook bij Froot is het hollen of stilstaan met fruit op kantoren afleveren, zegt Jan Willem Hoek: ‘Wij waren net goed en wel begonnen toen wij moesten minderen, toen hebben wij ons schrap gezet voor de hervatting bij de versoepeling van maatregelen en nu roept de overheid wéér op om vooral thuis te werken. Maar de klap lijkt nu wat minder, omdat wij zien dat bedrijven hun bezetting op kantoor beter geregeld hebben. Voor de aanwezigen is er dan toch weer een fruitpakket van ons.’ 

Deze dienstverleners doen hun stinkende best om zich aan te passen aan omstandigheden en altijd te blijven doen wat hun klanten prettig vinden: diensten verlenen. 

Grande Finale 2022 weer in Huis ter Duin 

De Sterkste Schakel eindigt hoe dan ook met een feestelijke Grande Finale. Vorig jaar maakten wij daar een Grande Parade van waarbij de juryvoorzitter op bezoek ging bij de sectorwinnaars. Hoe gaan wij dat dit jaar doen? Na twee jaar afwezigheid vindt de Grande Finale gewoon – zoals het hoort – plaats in het schitterende Grand Hotel Huis ter Duin. Dat belooft weer een spetterend evenement met een gezellige nazit te worden.

Volg de Sterkste Schakel op Facebook: @SterksteSchakelvanRijnland 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *