Fortune Coffee regio Rijnland groeit snel in 15 jaar

Laurens Kaashoek van Fortune Coffee begon in 2005 als franchisenemer bij Fortune Coffee, leverancier van koffie en aanverwante producten aan bedrijven, scholen en verenigingen. Vijftien jaar later bedient hij samen met elf collega’s talloze klanten vanuit een representatief pand op het Hazerswoudse bedrijventerrein International Trade Centre.

2005: de start
“In september 2005 ben ik gestart met nul euro en nul klanten,” kijkt Laurens Kaashoek terug. “Daarvoor had ik een eigen loonbedrijf, samen met een vriend, maar dat zag ik me niet mijn hele leven doen. In mijn familie zitten veel mensen in de handel en daar heb ik meer mee. Liever doe ik iets met mensen en een mooi product.” 

“Dat vond ik bij Fortune Coffee, een franchiseformule voor koffie en koffie-automaten met op dat moment vijftien vestigingen in Nederland,” gaat de ondernemer verder. “Vijf jaar eerder, in 2000, was Fortune op de markt gekomen. Ik heb contact opgenomen, een tiendaagse training gedaan en toen moest ik het zelf doen vanuit huis in Boskoop met een bestelbus en een starterspakket. De voorraad lag in de keuken, in de garage en in de auto. Mijn eerste magazijn was bij een boomkweker, in ruil voor het ter beschikking stellen van een koffieautomaat.” 

“De eerste klanten waren vooral familieleden en bekenden met een bedrijf. In de begintijd was het pionieren: klanten zoeken, vooral koude acquisitie doen, hoewel er via het hoofdkantoor in Zoetermeer ook wel aanvragen binnenkwamen. Want er was al wel een goed product, een mooie formule en goede marketing. Maar verder moet je er als ondernemer zelf een succes van maken.”

2007: eerste eigen pand   
“In 2007 kreeg ik een eigen pand aan de Engelandlaan,” gaat Laurens Kaashoek verder. “Het eerste jaar huurde ik de bedrijfsunit. Ik wilde het graag meteen kopen en de omzetcijfers waren ook goed, maar je moest cijfers over een periode van drie jaar kunnen laten zien en die had ik nog niet. In 2008 kocht ik het pand alsnog. De bovenverdieping verhuurde ik aanvankelijk, totdat ik een paar jaar later zelf het hele pand nodig had. In 2008 kwam ook het eerste personeelslid in dienst, die trouwens nog steeds bij ons werkt. In die eerste jaren bedienden we klanten in de regio Rijnland: het gebied rond Alphen aan den Rijn tot Bodegraven en in het westen Leiden, Leiderdorp en de Bollenstreek.” 

2010 en 2016: overnames
In 2010 stopte de franchisenemer in de aangrenzende regio Zoetermeer: het gebied rond Zoetermeer, Delft en Pijnacker. “Als buurman was het een logische stap om dit gebied erbij te nemen. Door deze overname verdubbelde in een klap onze omzet en kregen we er nog veel meer groeipotentie bij.” 

Het jaar 2012 kun je ook een keerpunt noemen, gaat Kaashoek verder. “Bij Fortune is het gebruikelijk dat verkoop, onderhoud en relatiebeheer bij één persoon liggen, maar in 2012 heb ik de verkoop apart ondergebracht bij verkoopmedewerkers. Hun taak is het om klanten binnen te halen en deze vervolgens onder te brengen bij wat wij noemen onze route- rijders, die sinds kort een barista-diploma hebben. Deze koffiespecialisten rijden dagelijks een ronde langs klanten om de voorraden bij te vullen, de automaten te onderhouden en eventuele storingen te verhelpen. Die lossen we binnen een dag op, want mensen kunnen nu eenmaal niet zonder koffie. Gemiddeld elke acht weken komen onze routerijders bij de klant, zodat deze nooit misgrijpt. Zo bouw je als bedrijf een echt persoonlijke relatie met je klanten op.” 

Een tweede overname volgde in 2016. “We hadden al wat klanten in Den Haag,” legt Laurens Kaashoek uit. “Ook daar stopte wegens omstandigheden de franchisenemer. Met deze overname kregen we er klanten in de stad Den Haag bij. Dit betekent dat we inmiddels drie regio’s bedienen. We hebben veel klanten in het MKB met tussen de vijf en de vijftig medewerkers, in allerlei segmenten, van kappers tot advocatenkantoren, maar we komen ook bij grotere ondernemingen met bijvoorbeeld 500 of 1000 mensen, waar we de koffie met steekwagens tegelijk naar binnen rijden.”

2017: ingebruikname huidige pand
De Fortune-regio van Laurens Kaashoek groeide gestaag de afgelopen jaren. In 2017 werd dat onderstreept door de ingebruikname van een groter, vrijstaand pand aan de overkant van de oude bedrijfsunit. Kaashoek: “Het gebouw heeft een mooie uitstraling en zorgt voor exposure. Het gebeurt dat klanten stoppen en binnenlopen om te vragen of we koffie kunnen leveren.”

“De laatste jaren is verse bonenkoffie in. Mensen zijn thuis gewend om lekkere koffie te drinken en dat verwachten ze ook op het werk. Wij leveren wat ze willen en serveren bij onze klanten ook koffie tijdens bijvoorbeeld een open huis of een voetbaltoernooi. Met een vier meter hoge koffiekar komen we dan langs. We hebben zelfs koffie uit Oeganda, geproduceerd door duizend lokale koffieboeren, een project van Fortune dat in 2001 gestart is omdat we ook iets voor de wereld willen doen. Daar horen ook zonnepanelen en duurzame verpakkingsmiddelen bij. Ook op dat gebied lopen we voorop.”

Fortune Coffee regio Rijnland
Schotlandlaan 24
2391 PP Hazerswoude-Dorp
T  0172 – 404 207
E [email protected]
I [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *