Cor van Duijn over toen, nu en de toekomst

Wie 65 jaar ondernemer is zoals de bijna 80-jarige Rijnsburger Cor van Duijn, zit vol verhalen en maakt van alles mee, pieken en dalen, van de oliecrisis in de zeventiger jaren via de kredietcrisis in de periode 2007-2011 tot de huidige coronacrisis. Een interview. “Deze crisis is erger dan   eerdere crises.”

Het ondernemersleven van Cor van Duijn is bepaald door misschien wel de grootste crisis van de twintigste eeuw: de Tweede Wereldoorlog. Als oorlogskind, geboren in 1941, had hij te maken met de naweeën van de oorlog, die ook in de vijftiger jaren van de vorige eeuw nog doorklonk, de periode waarin de loopbaan van Cor begon: met op zaterdag bloemen verkopen in Den Haag en doordeweeks werken op de kwekerij van zijn vader, die al op 50-jarige leeftijd overleed. De moeder van Cor bleef met zes kinderen achter, waarna de kwekerij werd voortgezet door de broers Gerrit, Cor en Leo.  

“Het was begin jaren vijftig niet makkelijk,” blikt Cor terug. “Het duurde 25 jaar voordat de economie goed ging draaien. De regering riep de bevolking op om Nederland te verlaten, want ons land werd met 10 miljoen mensen overvol: een nieuwe uitdaging in een nieuw land. Emigreren werd de slogan. Ook mijn vader had ondernemersbloed. Wij zouden naar Canada gaan en ik zou op 10-jarige leeftijd Canadees worden, maar bij de medische keuring die verplicht was, werd mijn moeder niet gezond bevonden, waar- door ons gezin niet mocht vertrekken.”   

Als je zaait…?
“Maar het zaad was gezaaid,” concludeert Cor. “Ik besloot om na de dood van mijn vader samen met mijn vrouw Plony zelfstandig verder te gaan als bloemenkweker en daarna als handelskweker en veredelaar. Mijn persoonlijke slogan werd: van de armoede naar de hoop. Ik trok erop uit, als eerste naar Gran Canaria, waar ik aan een Hollandse kweker 100.000 gladiolenbollen verkocht. De bloemen haalde ik terug naar Nederland en die liet ik op de bloemenveiling veilen. Want ik was er al snel achter dat het schuim van de handel beter is dan het zweet van de arbeid.”

Daarna ging het snel, gaat Cor verder: “Er volgde een periode van groei en bloei, met tussendoor twee oliecrises, in 1973 en 1977. Het werd een ongelofelijk verhaal van meer dan zestig jaar ontdekken en beleven, grensverleggend bezig zijn en pionieren over de hele wereld met als basis de lagere tuinbouwschool. Vijf jaar na de start van mijn bedrijf zat ik in Senegal en in de zeventiger jaren volgden Kenia en Zuid-Afrika. De handel zette door en het bedrijf groeide uit tot een prachtige onderneming. In 1987 verkocht ik mijn bedrijf aan de Koninklijke Shell, dat op verzoek van de overheid besloot om te gaan investeren in de tuinbouwsector.”

… zul je ook oogsten`
Voor Cor brak de tijd aan van oogsten en investeren in nieuwe activiteiten, onder andere in het weefselkweekbedrijf Phyta Nova, in hotels in Noordwijk, Leiden en Zoetermeer en in vastgoed in Zuid-Afrika. “Ik reisde de wereld rond, zoals zoveel andere ondernemers uit Rijnsburg en Katwijk. Op een van mijn reizen kwam ik alsnog in Canada terecht waar veel geëmigreerde Rijnsburgers zitten. Daar kwam ik Gerrit van Egmond tegen, bijgenaamd De Slinger.” Cor lachend: “Toen hij vroeg hoe het ging, zei ik: ‘Je geeft er maar een slinger aan’.” Dat doet hij anno 2020 nog steeds. Na de verkoop van zijn activiteiten in Zuid-Afrika, is het leven in rustiger vaarwater gekomen, maar stilzitten is niet aan de orde. “Je kunt ook op een bankje bij de Vliet gaan zitten, maar dat zit niet in mijn genen. Ik ben blij dat ik het op deze manier kan invullen met mijn vrouw Plony en mijn kinderen, die de hotels runnen. En dat ik nog steeds een rol kan vervullen in de maatschappij.” 

‘Dief in de nacht’
Tegenwoordig koopt en verkoopt hij dichterbij huis panden, onder andere in Rijnsburg in en rond winkelcentrum In de Hoftuin, en hij geeft gevraagd en ongevraagd advies aan collega-ondernemers. En in Leiden aan het Schuttersveld wordt een zesde hotel gebouwd, Hotel Victoria. De zaken gaan door, ook nu tijdens de coronacrisis, die sinds half maart ‘als een dief in de nacht’ huishoudt in de wereld. Cor: “We denken alles in onze macht te hebben, maar de grote machthebber hierboven beslist anders. Misschien is het een wake-upcall. Deze crisis is erger dan vorige crises, omdat het niet alleen een economische crisis is, maar ook een strijd tegen een onzichtbare ziekte waar mensen- levens mee gemoeid zijn. Alle boekingen in onze hotels vielen van de ene op de andere dag weg. Opeens was alles anders. De horeca heeft het moeilijk en er vallen klappen. Maar wie gespaard heeft, komt er wel doorheen. Bovendien hebben de huidige hoteleigenaren, mijn dochters Evelien en Lione, de nodige ervaring opgebouwd en ze gaan strijdlustig verder. Er is geen pasklaar antwoord, maar echte ondernemers vinden ook nu hun weg. Met boerenslimheid, vechtlust en een beetje geluk kom je er altijd weer bovenop.”

Waardzicht Groep
Waardlaan 4
2231 NA Rijnsburg
T 071 403 23 11
E [email protected]
I www.waardzicht.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *