Overgaan naar de BV

Regelmatig krijg ik de vraag van IB-ondernemers (ondernemers met een eenmanszaak) of het fiscaal niet voordeliger zou zijn om een BV te starten. Tot op heden was mijn antwoord vrij vaak simpel: “nee”. Het omslagpunt waarop een BV fiscaal gunstig wordt lag tot voor kort vaak op een inkomen van € 150.000 en soms nog wel hoger. Dat inkomen gun ik iedereen maar het is helaas maar enkelen gegeven.

Het huidige kabinet kiest er echter voor om de kleinere IB-ondernemer flink steviger te belasten. Aftrekposten worden beperkt, de zelfstandigenaftrek daalt en heffingskortingen bouwen af. Hier tegenover daalt de vennootschapsbelasting komende jaren. Het omslagpunt komt daardoor in de toekomst steeds lager te liggen. Voor sommige ondernemers kan het vanaf een inkomen van € 100.000 al gunstiger zijn om hun onderneming voort te zetten in een BV.

De berekening van dit omslagpunt is afhankelijk van veel verschillende variabelen en hierdoor niet eenvoudig. Onder andere dient rekening te worden gehouden met het gebruikelijk loon. Anders dan bij een eenmanszaak dien je als BV-ondernemer jezelf maandelijks aan salaris uit te keren dat “gebruikelijk” is. En het klinkt raar, maar: hoe lager het gebruikelijk loon is des te gunstiger het uitpakt qua fiscaliteit en ook voor bijvoorbeeld toeslagen als zorgtoeslag.

Naast fiscale motieven kan een BV natuurlijk nog steeds interessant zijn vanwege financierings- of juridische voordelen: bij een BV kan je over een deel van het inkomen belastingheffing uitstellen en dat levert een financieringsvoordeel op: handig als je voor investeringen staat. Daarnaast ben je als DGA beter beschermd bij een faillissement.

Al met al zeker iets om de komende periode te overwegen en misschien een keer te laten berekenen.

René Moerland
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *