Keurslager Ronald Clemens heeft oog voor ambachtelijke kwaliteit

Als er iets is waar Ronald Clemens trots op is, dan zijn het de dieren die hij inkoopt voor de slacht. “Als slager mag je nooit vergeten dat het om dieren gaat. Die moeten een behoorlijk leven hebben gehad. Daarom kopen wij onze koeien bij een boer uit Kaag en Braassem, onze varkens van een boer in Zeeuws Vlaanderen.” Zijn vrouw Linda, die nota bene bij een Dierenkliniek werkt, houdt een oogje in het zeil.

GENOMINEERD VOOR DE STERKSTE SCHAKEL 2020

Voor een grote foto van de eerste zaak van zijn grootvader in Voorburg staan ingelijste foto’s van Belgische Blauwe koeien. “Dat vind ik allebei mooi om te laten zien. Ik kom uit een echte slagers-familie. Mijn opa is op Kaag-eiland geboren en daar halen wij nog steeds onze koeien vandaan. De koeien op de foto’s zijn prijswinnaars van de boerderij. Als écht ambachtelijke slager willen wij graag laten zien waar het vlees vandaan komt.”

Eén koe per week

“Iedere week gaat mijn vader – die is 82 – een koe uitzoeken bij de boerderij. Wij kennen de boer, wij kennen de grond en als je daar wekelijks komt, dan ken je zelfs de koeien. De beesten groeien daar op in Rust, Reinheid en Regelmaat en worden prima verzorgd. Wij weten dus precies welke kwaliteit wij in huis halen.” Ook de slachter is een vertrouwde – kleinschalige – partij, die de beesten met respect behandelt. “Kun je je voorstellen hoeveel beter de kwaliteit vlees dan is in vergelijking met een stuk rund uit Zuid-Amerika? Daarvan weet je niet hoe het dier is opgegroeid, hoe het is behandeld en hoe het is geslacht. Je weet wel dat het maandenlang diepgevroren was.”

Volgens Clemens pakt die vergelijking áltijd uit in het voordeel van zijn vlees. “Wij weten precies wat wij de klant verkopen.”

Jarenlange ervaring, pas sinds kort een eigen zaak

Als kleinzoon van een slager heeft Ronald toch pas sinds kort zijn eigen zaak. De zaak in winkelcentrum Poelmarkt in Lisse is pas sinds 2016 van hem. “Ik heb jarenlang als winkeladviseur voor ‘de Keur’ gewerkt, dat is de vereniging van Keurslagers. Vervolgens jaren in een slagerij gestaan. Dan wil je uiteindelijk een eigen zaak. Ook dit is nu een familiezaak: mijn vrouw Linda helpt met de administratie, mijn vader zoekt de koeien uit, mijn oom Harry helpt en zijn dochter Suzanne staat achter de toonbank. Samen met de andere medewerkers hebben wij een team van vijftien mensen en dat is een prima gezelschap. Ik vind het leuk om ook zelf achter de toonbank te staan en klanten te helpen met uitkiezen.”

Een goede en gezonde maaltijd

Gaat Ronald zijn bedrijf nog verder laten groeien? “Nee, dat is écht niet de bedoeling. Dit is een fijn winkelcentrum, waar wij ook goed kunnen samenwerken. Een tweede filiaal zou de aandacht voor de klant afleiden. Wij kunnen ons veel beter toeleggen op waar het écht om draait: goede kwaliteit, goede sfeer en goede uitleg over een gezonde maaltijd.”

Keurslager Clemens
Vivaldistraat 3, Lisse
T 0252 410 410
E [email protected]
W www.keurslagerclemens.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *