Joost Vianen bouwde uit het niets een bloemenhandel van 200 medewerkers op

Joost Vianen heeft zijn bedrijf snel uitgebouwd. Hij begon in 2000 – negentien jaar oud – met één vrachtwagen. Nog geen twintig jaar later is CJ Vianen Flowerexport stevig gevestigd temidden van de andere ‘grote jongens’ in Rijnsburg, Aalsmeer en het Westland. Hoe heeft-ie dat geflikt?

GENOMINEERD VOOR DE STERKSTE SCHAKEL 2020

Vianen houdt geen grote verhalen. Hij is strak gefocust op een aantal hoofdzaken waarmee hij volgens hem het verschil maakt. De eerste is collega’s: “Ik heb het bedrijf niet in mijn eentje opgebouwd. Binnen zes maanden kwam Robbert Judels er bij. Hij is mede-eigenaar en de organisatorisch-logistieke kracht in het bedrijf. Samen zijn wij er in geslaagd de juiste mensen om ons heen te verzamelen.”

Innovaties

De tweede focus van Joost en zijn collega’s ligt bij innovatie. Bijvoorbeeld bij het ruimtegebruik van hun eigen pand. “Wij zijn in een gehuurde box begonnen en daarna een paar keer naar telkens grotere panden verhuisd. Toen wij eenmaal toe waren aan ons eigen pand wisten wij precies wat wij wel en niet wilden.” Wat Vianen vooral wel wilde, was innoveren. “Wij waren de eerste in Rijnsburg met een volledig geautomatiseerde productie/distributielijn. Dat gaf flexibiliteit bij de groei. En kwaliteit van de afhandeling.” Door slim gebruik te maken van het grondoppervlak is er tóch voldoende ruimte: “Wij kozen voor een indeling met vier verdiepingen, dus ons pand is heel efficiënt ingericht.”

Uitdaging opzoeken

De eerste klanten vond Joost in Engeland. “Inkopen voor eigen risico op de veiling, met de vrachtwagen naar Engeland, dat zijn nogal uitdagingen voor een negentienjarige en uitdagingen ben ik blijven zoeken. De kunst van de bloemenexport blijft erin dat je het juiste assortiment inkoopt en snel ter plekke hebt.” De markt volgen en je logistiek op orde hebben zijn dus het derde focuspunt voor Vianen. Inmiddels bedient het bedrijf ruim 600 klanten in heel Europa.

Het betere aanbod voor de betere bloemisten

De vierde focus ligt op de soort klanten. “Wij zijn als het ware met onze klanten mee gegroeid. C.J. Vianen houdt een eigen voorraad van een heel breed assortiment. Daarmee kunnen wij vooral de betere bloemisten bedienen. Dat zijn de bloemisten in de ‘high street’ en de bloemisten die bloemen verzorgen voor evenementen als feesten en huwelijken. Die hebben vaak zeer specifieke vragen en daar hebben wij geleerd zeer goed op in te spelen.”

Op eigen kracht groeien

“Er is nog steeds veel te ontwikkelen in ons vak en bedrijf. Wij willen onszelf constant verbeteren op assortiment en volgen trends op de voet. Ook met slimmer gebruik van veilingdata en onze eigen gegevens kunnen wij meer doen. Zowel met persoonlijke benadering als online kunnen wij onze relatie met de afnemers uitbreiden.” Tenslotte ziet Vianen ruimte voor expansie buiten Europa. Vianen Flowerexport groeit graag op eigen kracht. Dat hebben Joost en Robbert duidelijk in het DNA van het bedrijf geplant.

C.J. Vianen Flowerexport
Laan van Verhof 46, Rijnsburg
T 071 409 0900
E [email protected]
W www.vianenmorethanflowers.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *