Het juk van Bijzonder Beheer. Of toch niet?

Wanneer een ondernemer in zwaar weer verkeert en bij de afdeling bijzonder beheer van de bank terecht komt, wordt vaak met een beschuldigende vinger naar de bank gewezen, want ‘de bank doet niks meer’. Echter ondernemers moeten zich steeds meer bewust worden van hun eigen rol en taak daarin. Zo kan de ondernemer zelf veel problemen voorkomen door goed op de hoogte te zijn van wat er in en om zijn bedrijf gebeurt.

Steeds meer ondernemers komen bij bijzonder beheer terecht wanneer hun bedrijf in financiële problemen verkeert. Banken hanteren strengere eisen op het gebied van kredietverlening en zijn kritischer wanneer niet aan betalings-verplichtingen voldaan wordt. Veel financieel leed kan echter voorkomen worden als de ondernemer zich meer bewust is van zijn eigen rol in zijn bedrijfsvoering. Dat een onderneming in zwaar weer komt, dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. De omzet wordt wat minder. Dan kijken ze het wat aan en het volgende jaar gaan ze nog meer verliezen lijden. Ze blijven oppor-tunistisch en denken ‘het komt wel goed’. Maar er wordt structureel te laat ingegrepen. Als je niks doet, kom je bij bijzonder beheer terecht. Als je niet goed voorbereid met de bank in gesprek gaat, kan je weleens van een koude kermis thuiskomen en wordt de wil van de bank je gewoon opgelegd.

Probleem onderkennen
Wat te doen? “Allereerst onderkennen dat er een probleem is dat niet vanzelf weggaat. Het zijn open deuren, maar toch: maak een plan van aanpak, neem actie en stel impopulaire maatregelen niet uit! Praat met je bank en andere stake-holders. Zet alles in voor een hogere omzet. Zorg dat essentiële bedrijfs-informatie op elk moment beschikbaar is. Op een gegeven moment zie je dan een tendens ontstaan, wat het overzichtelijker maakt om in te grijpen. Maar je moet ook kijken, hoe ga ik het nu anders en beter doen om te voorkomen dat ik over een jaar weer in dezelfde situatie zit”.

Maiko van Dam
Arena Corporate Finance
www.arenafinance.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *