Verloskundigenpraktijk Kaag en Braassem: “De combinatie van medische professie en ondernemen is het leuke van ons vak”

De wachtkamer van Verloskundigenpraktijk Kaag en Braassem hangt vol met geboortekaartjes. En dat is niet verwonderlijk, want Lana Gras en Cindy de Groot verwachten later dit jaar hun duizendste baby.

GENOMINEERD VOOR DE STERKSTE SCHAKEL 2020

“Als we door Kaag en Braassem rijden, wordt er veel naar ons gezwaaid,” zeggen de verloskundigen Lana Gras en Cindy de Groot niet zonder trots. De reden is tweeledig. Enerzijds omdat zij al ruim zes jaar lang vrijwel elk kind in Roelofarendsveen en omgeving op de wereld zetten. Anderzijds omdat Cindy geboren en getogen is in het dorp aan de Braassem, terwijl Lana er sinds haar tiende woont.

Tijd en aandacht

“Dat we hier al zolang wonen, is onze kracht,” zegt Lana. “Daardoor weten we hoe we met de mensen hier moeten omgaan.” Tijd en aandacht zijn hierbij sleutelwoorden. Cindy: “We geven onze cliënten standaard twee lange afspraken van een uur en een gratis echo. Bovendien zijn we echt vanaf de eerste minuut bij de bevalling. Daardoor bouw je een vertrouwensband op en leer je mensen persoonlijk kennen. Zeker in een dorp is dat belangrijk.”

Schriftelijke enquêtes die cliënten invullen en de feedback die gegeven wordt tijdens nacontroles, zes weken na de bevalling, bevestigen dat Lana en Cindy de juiste aanpak hebben gevonden. “Je zou verwachten dat op die momenten verbeterpunten naar voren worden gebracht, maar dat is niet zo. Sterker, we scoren gemiddeld een negen.”   

Gat in de markt

In mei 2013 waren Lana en Cindy nog maar 21 toen de kans zich voordeed om een eigen verloskundigenpraktijk te beginnen in Kaag en Braassem. “Lana was net klaar met haar opleiding en ik was nog bezig, maar er was een gat in de markt waar we in moesten springen,” legt Cindy uit. “Tot dat moment deden de huisartsen nog de bevallingen, maar daar stopten ze mee. Voor ons is het een specialisme. Wij focussen ons volledig op onze cliënten. Het leuke van ons werk? De combinatie van medische professie en ondernemen.” 

“Maar we hebben ons in het begin wel moeten bewijzen,” vult Lana aan. “Ik had in het eerste jaar een cliënt die zei: ‘Moet die snotneus mijn bevalling doen?’ Maar dat werd de meest tevreden cliënt ooit. Toen we na een jaar het vertrouwen hadden gewonnen, ging het lopen en begon de mond-tot-mondreclame. We groeien nog steeds. Omdat mensen onze werkwijze waarderen, maar ook doordat in het dorp volop gebouwd wordt. Daardoor neemt onze markt toe.” 

Dromen

Lana afsluitend: “Onze visie is dat we de beste willen zijn, zodat je bij eventuele concurrenten altijd weet: wat zij hebben, hebben wij minstens ook. En we spelen in op nieuwe ontwikkelingen. Zo is Cindy nu bezig met een training mindfulness voor zwangere vrouwen, een soort van meditatie waardoor bevallingen soepeler verlopen. We hebben volop ideeën en we dromen van een zwangerschapscentrum met andere specialismen. Maar hoe het ook verder gaat, het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de persoonlijke aanpak. Want daardoor zijn we succesvol.”

Verloskundigenpraktijk Kaag en Braassem
De Watertoren 9
2371 EE Roelofarendsveen
E [email protected]
I www.vpkb.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *