Notariskantoor Ter Wal & Partners heeft een regiofunctie: van testament tot ruilverkaveling

Léon ter Wal heeft zijn kantoor al in 2012 omgedoopt in ‘Ter Wal & Partners’: “Ik ben namelijk niet de enige die hier werkt. Met vijftien mensen, waaronder kandidaatnotarissen, juridische en andere medewerkers doen wij ons best voor onze klanten. Sommige klanten zien wij regelmatig, anderen hooguit bij huwelijk of overlijden. Wij ontvangen ze allemaal even hartelijk.”

GENOMINEERD VOOR DE STERKSTE SCHAKEL 2020

Die ontvangst is in de voormalige pastorie van de Dorpskerk van Bodegraven. “Wij zitten hier erg mooi in het midden van het dorp, dat zelf weer in het midden van het Groene Hart ligt. Uitstekend bereikbaar en dat levert ons opdrachtgevers uit de hele omgeving op.” De meeste opdrachtgevers komen bij Ter Wal en Partners terecht door mond-tot-mond-reclame. “Ons netwerk is groot en geslaagde transacties leiden vaak tot doorverwijzingen.”

Normale prijs-kwaliteitverhouding

Daarnaast haalt de notaris ook opdrachtgevers via vergelijkingssite degoedkoopstenotaris.nl. “Net als iedere ondernemer moet je een goede prijs/kwaliteit-verhouding leveren. Deelnemen aan de vergelijkingssite houdt je scherp. En voor het eenvoudige werk als het herroepen van een testament hoeven wij ook echt de hoofdprijs niet te vragen.” Op die manier maken klanten makkelijk kennis met het kantoor. “Die komen dan later voor ingewikkelder zaken weer bij ons terug.”

Het helpt als je een goed geheugen hebt

“Wij hebben nooit geteld, maar het moeten er duizenden zijn.” Het antwoord op de vraag naar het aantal klanten is voor Ter Wal een lastige. “Want sommige mensen zien wij eens in de zeven jaar, anderen maandelijks.” De zeer regelmatige opdrachtgevers hebben vooral te maken met overdracht van onroerende goederen. “Dat zijn aannemers en makelaars, maar ook boeren en landeigenaren. Wij zitten midden in een gebied waar ook agrarische zaken plaatsvinden.” Daarnaast hebben particulieren een notaris minder vaak nodig. “Voor beide soorten helpt het om een goed geheugen te hebben. Hoe meer je een klant kent, hoe meer je voor ze kunt betekenen.”

Veel maatwerk, maar dat hoeft niet altijd

Bij een notaris laat je vastleggen wat je met elkaar wilt afspreken. Zowel zakelijk, als privé. “De truc is om zo precies mogelijk de bedoelingen van partijen te kennen. Wij blijven dan ook vragen stellen totdat wij het helemaal helder hebben. Soms ook ongemakkelijke vragen, dat hoort erbij.” Het vastleggen zelf hoeft niet altijd met juridisch maat-werk gedaan te worden. “Sommige zaken zijn min of meer standaard, daar kunnen wij een vast laag bedrag voor rekenen. Voor complexe transacties rekenen wij een uurtarief, maar meestal kan ik vooraf goed inschatten hoeveel dat zal worden.”

Is een notaris een ondernemer?

“Ik voel mij wel ondernemer. Een notariskantoor is een bedrijf dat met dezelfde zaken te maken heeft als ieder ander. Ik vind het ook plezierig om ondernemer te zijn. Je probeert toch naast je klanten te gaan staan om samen oplossingen te bedenken. Het is mooi te zien dat opdrachtgevers je iedere keer weer het vertrouwen geven om hun zaken te mogen begeleiden.”

Ter Wal & Partners Notariskantoor
Pastorieplein 4, Bodegraven
T 0172 619 220
E [email protected]
W www.terwalenpartners.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *