Manege Xenophon, actief middelpunt van paardensport in Hazerswoude Rijndijk

GENOMINEERD DE STERKSTE SCHAKEL 2020

Een manege draait om kinderen – voornamelijk meisjes – die paardrijles krijgen. “Ze komen hier met hun ouders. Soms hebben die zelf paardrijles gehad en soms vinden ze paarden zelf maar eng. Uiteindelijk geven de kinderen de doorslag en die geven wij hier dus een goede tijd.” Xenophon heeft zo’n veertig eigen pony’s en paarden voor de lessen waar wekelijks vele rijders van zes tot zestig voor komen.

“Xenophon was een militair uit de Griekse oudheid die als eerste een gedetailleerd boek schreef over paardenverzorging en -africhting. Dat vonden wij veertig jaar geleden een mooie naam voor onze manege.” Op het land van de familie begon de vader van Dineke Verhoog paarden te houden. “Dat werd de manege. Wij hebben hier flink de ruimte met zo’n 5 hectare. Met twee buitenbanen en overdekte longeerpiste, plek voor de stalling van paardentrailers, stallen voor veertig paarden en een dubbele binnen-baan.” Dat die binnenbaan dubbel is komt goed van pas bij de regelmatige dressuurwedstrijden die bij Xenophon gehouden worden.

Lessen, stalling en vereniging de Groenendijkruiters
Het bedrijf van Dineke bestaat uit drie delen: “Wij geven paardrijlessen, wij stallen zo’n veertig paarden van klanten en wij bieden ruimte voor de Groenendijkruiters. Dat is de vereniging waarvan de leden deelnemen aan wedstrijden, die dus ook regelmatig bij ons plaatsvinden. De meeste van de paarden die bij Xenophon gestald staan zijn eigendom van mensen die eerder les hebben gehad.”

Kinderen komen huppelend het terrein op
“Het zijn de kinderen die kiezen voor de paarden,” zegt Dineke, “zolang die huppelend het terrein op komen heeft mijn bedrijf bestaansrecht. Dat is in veertig jaar niet veranderd. Wij denken dat mensen vooral naar ons komen door de combinatie van sfeer en deskundigheid.” Voor de sfeer moet je zelf komen kijken – beter nog: met je kinderen komen. Met de deskundigheid zit het wel goed. Dineke is zelf al sinds haar zesde jaar actief met paarden en een ervaren Grand Prix Amazone.

Veiligheid en prestaties
“Wij willen kinderen graag goed leren om te gaan met het paard. Dat begint dus met de verzorging van het dier, met borstelen en opzadelen. Daarna komt het inzicht in het karakter of het humeur van het paard. Het is een levend wezen, dat maar moet goedvinden dat je op zijn rug zit. Paardensport is in hoge mate een kwestie van samenwerking tussen mens en dier. Wij geven hier les tot op het hoogste niveau.” Het is ook een stuk veiliger voor dier en mens wanneer je deskundig met het dier omgaat. Daarom is Xenophon ook deelnemer en certificaathouder van de stichting Veilig Paardensport.

Heel veel activiteiten rond de paardensport
“Wij staan ieder jaar op de kinderuitmarkt van de Dacostasingel, wij doen mee aan vakantieweken van de BSO en organiseren ponykampen en vriendinnenmiddagen voor ‘poetsen en pannekoeken’. Samen met de activiteiten van de Groenendijk-ruiters maakt dat onze manege altijd levendig.”

Manege Xenophon
Rijndijk 79, Hazerswoude Rijndijk
T 071 341 5818
E [email protected]
I www.xenophon.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *