‘De verrassingen zijn de charme van de Sterkste Schakel’

“Bescheidenheid siert de mens, maar soms doen ondernemers iets opvallends. Dan hebben ze een bijzonder product of dienst, ze bedienen ineens een nieuwe markt of ze hebben een innovatieve aanpak van werken. Bij Grant Thornton hebben wij er al tien jaar plezier in om die ondernemers tóch even in het zonnetje te zetten.”

De Grant Thornton Groeiversneller (voorheen de Grant Thornton Aanmoedigingspenning) werd voor het eerst uitgereikt bij de Sterkste Schakel van 2010, dus komende 15 maart wordt het de tiende keer. Verveelt het niet? “Nee, integendeel,” zegt Irma van Seeters van GT-kantoor Alphen aan den Rijn, “je legt de mooiste bezoeken af. Wanneer je als jurylid voor de Sterkste Schakel binnenkomt zijn ondernemers eerst even terughoudend. Maar zodra het gesprek over de zaak zelf gaat, dan komen de mooiste verhalen los. En dan ontdekken wij de uitschieters.”

Zij vindt het eigenlijk jammer dat ze niet alle genomineerden kan bezoeken. Alle andere juryleden, waaronder haar kantoorgenoot Ron Hogenboom van GT-kantoor Leiden en directe collega’s Maarten Verweij en Daan van Antwerpen, voorzien haar van input voor de selectie.

Verrassende voorbeelden

“Wij laten ons graag verrassen, en wij nemen geen genoegen met de gebruikelijke antwoorden. Ondernemers, vaklui, hebben vaak niet zelf in de gaten wat hun werk zo uitzonderlijk maakt. Die vinden wat ze doen vanzelfsprekend. Dat zou een saai gesprek zijn, dus wij vragen opzettelijk flink door. Dan komen de verrassende voorbeelden boven tafel.” Bijvoorbeeld van de winnaar van 2017, Glas Groen, waarin Ruud en Rianne Glas een combinatie maken van bouw, landschapsarchitectuur en gebiedsontwikkeling. Of van Rosa van de Kerkhof die de 24-uurs fitnessformule Jetts uit Australië naar Nederland haalde. Zij won in 2016.

Mooi netwerk

Het levert ook een mooi netwerk op. “Genomineerden voor de Sterkste Schakel gaan later vaak deelnemen aan de jury. En omdat de samenstelling van de juryteams voor de verschillende sectoren wisselt doe je veel contacten op. En vergeet niet: het blijven ondernemers. Die hebben écht belangstelling voor het verhaal en de oplossingen van andere ondernemers.” 

Investeer in je ondernemerschap

De onderneming die de Grant Thornton Groeiversneller wint heeft dus al iets uitzonderlijks gepresteerd. Maar een goede ondernemer rust niet op zijn lauweren. “De winnaar van de Grant Thornton Groeiversneller krijgt van ons een uitgebreid ‘groeigesprek’ cadeau. Daarin gaan wij nog eens diep op de zaken in, houden de ondernemer een spiegel voor, brainstormen over de toekomst en leggen waar mogelijk verbanden met ondernemingen die wij weer kennen. Dat kost tijd, maar het is een investering in je ondernemerschap.”

Cybersecurity en duurzaamheid

Wat zijn voor 2019 en later zaken waar doorgroeiende ondernemers op moeten letten?  “Grant Thornton zijn adviseurs op het gebied van financiën en bedrijfsvoering. Je zult van ons dus niet horen wát je moet doen. Wel hóe. Twee zaken worden alsmaar belangrijker: de veiligheid van al je elektronische toepassingen en de duurzaamheid van je bedrijf. Denk bij cyber-security overigens niet alleen aan diefstal van (financiële) gegevens uit computers: je wilt ook niet dat iemand de poort van je bedrijfsterrein hackt! En duurzaamheid gaat verder dan slim energiegebruik: kun je aan geldschieters en je omgeving duidelijk maken dat je bedrijfsvoering toekomstbestendig is?”

Het zijn niet de enige zaken waar Grant Thornton naar kijkt bij de beoordeling voor de Penning, maar ze worden wel steeds belangrijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *