Keurslager Scholten draait met Kerst ‘ploegendiensten’

GENOMINEERD STERKSTE SCHAKEL 2019

“Alles móet vers,” Gerard Bemelman is daar nooit van afgeweken en gaat daar nooit van afwijken. “Dus draaien wij met Kerst in ploegendienst, want geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om die 500 gourmetschotels dan maar van tevoren te maken en in te vriezen.” Met dat uitgangspunt is hij samen met zijn broer Hans in 1985 de zaak van zijn familie ingegaan. “Toen wij begonnen waren er zeven slagerijen in Sassenheim, wij zijn nu nog de enige in het dorp.”

Keurslagerij Scholten is in die tijd overigens wel drie keer zo groot geworden. “Altijd op dezelfde plek gebleven aan de Hoofdstraat. Er zat gelukkig genoeg ruimte in het pand om met slimmer werken zoveel meer te kunnen doen. Het is alleen jammer dat je ’s zomers niet meer voor de deur kunt parkeren. Maar dat schrikt de liefhebbers van goed vlees niet af.”

Meer gemak voor een passende prijs
“Ons uitgangspunt is de kwaliteit van het vlees, van de zelfgedraaide worsten en de zelfgemaakte vleeswaren. Dat het zelf-
gemaakt is, is belangrijk voor de kwaliteit. Daarna willen wij het mensen vooral gemakkelijk maken. Gemak is tegenwoordig echt enorm belangrijk. Daarom maken wij niet alleen hamburgers, wij maken ook gehaktballen kant-en-klaar. Dan hoor je klanten zeggen dat ze die zo nooit zelf hadden kunnen maken.”
Tegelijkertijd zorgt Bemelman er voor dat de prijs passend blijft. “De betere kwaliteit moet natuurlijk betaald worden, maar verstandige mensen hebben dat er beslist voor over. Om een voorbeeld te nemen: prijsvechters maken van vijf kilo varken zo’n zeven kilo ham. Alleen maar door water toe te voegen. Bij ons is het andersom: wij maken van zeven kilo varken, vijf kilo ham. En tóch zorgen wij dat de prijs niet twee keer over de kop gaat.”

Vers, verser, verst
“Wij weten precies waar ons vlees vandaan komt. De varkens zijn ‘wroetvarkens’ die met niet meer dan 32 tegelijk in een stal met een dikke laag strooisel opgroeien. De koeien komen uit Aarlanderveen en ter Aar.” Met die grip op de herkomst is de versheid van de aanvoer verzekerd. “Na verwerking gaat het in de koeling. Na een week is alles weg en beginnen aanvoer en verwerking opnieuw. Zo maken wij maaltijden, gourmetschotels en barbecuepakketten ook vers.”

Wildrookworst
“Wij maken onze rookworsten zelf in
onze eigen rookkast. Dat is écht anders dan de rookworst die je uit de supermarkt haalt.” En als het goed is, dan moet het goed blijven. “Wij veranderen niets aan recepten. Maar wij maken wel steeds nieuwe dingen op eigen recept. Dit najaar bijvoorbeeld speciaal voor een klant die van wild houdt een wildrookworst. Nieuwe recepten die aanslaan houden wij dan vast.” Zo bouwen zij al tientallen jaren hun specialiteiten steeds verder uit.

Klanten kennen
Iedere week komen er zo’n 2.000 klanten over de vloer. “Die willen wij zoveel mogelijk leren kennen, zodat wij weten waar hun voorkeuren liggen. Wij proberen erachter te komen wat de klant écht wil. Daarmee kunnen wij ze dan weer helpen met tips en trucs over de bereiding van het vlees.” Dan wordt er bij de klant thuis net zo van het vlees genoten als Gerard, zijn broer Hans en de medewerkers er van genieten.

Keurslagerij Scholten
Hoofdstraat 261, Sassenheim
T 0252 211 440
E [email protected]
W www.scholten.keurslager.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *