Proeflokaal De Buuren – de buren van De Roskam – brengt leven in de brouwerij

Genomineerd voor de Sterkste Schakel 2019

In 2016 openden Jeroen en Wendy Coenen het proeflokaal ‘als aanjager voor De Roskam’. “De Roskam staat hier – al eeuwen – bekend als de plek waar je altijd terecht kunt voor een feest, een vergadering of een afscheid. Bij De Buuren kun je nu ook terecht voor koffie, een borrel en een diner. Met De Buuren brengen wij nieuw leven in De Roskam.”

Welk dorp heeft het niet? Een locatie die midden in de samenleving staat, en dat al eeuwen? Waar recht werd gesproken, waar je kon overnachten, waar de vakbonden vergaderden en dat centraal stond bij alle dorpsfeesten? Voor Katwijk is dat De Roskam; volgens de overlevering zelfs al sinds de 16e eeuw. In het begin van deze eeuw werd het vervallen pand prachtig gerestaureerd, maar, vertelt Coenen: “Het bleek lastig om het goed commercieel te exploiteren. Mij viel de eer te beurt dat te gaan opzetten.”

Midden in de maatschappij
“Wanneer het hele dorp heeft meebetaald aan de restauratie, dan is het niet meer dan normaal om het pand ‘maatschappelijk’ te exploiteren. De Oranjevereniging heeft de zolder, wij zijn afhaalpunt voor de Bibliotheek, er wordt gebridged en de Lions en de Rotary vergaderen bij ons. Je kunt vrijwel altijd bij ons terecht voor een bijeenkomst. Dat doen bedrijven en de gemeente dan ook om de haverklap. Allemaal voor heel schappelijke tarieven en zo midden in de maatschappij.”

En toch miste er iets. Iets van de dynamiek van een échte herberg. “Zomaar binnen lopen voor een hapje of een drankje kon namelijk niet.” Dat móest worden aangepakt.

Binnenlopen bij de buren
“Dit mes snijdt aan twee kanten,” zegt Coenen trots, “wij hebben nu weer continuïteit. Voorbijgangers vinden hier een warm onthaal en de mensen die toch al kwamen hebben een reden om te blijven plakken.” En er zijn genoeg voorbijgangers, van wandelaars die de Limes-route langs de grens van de Romeinen lopen tot bezoekers van Soldaat van Oranje die hier voor de voorstelling komen eten. “Allemaal nieuwe gezichten die kennismaken met het hart van het dorp Katwijk. Daar komen weer klanten voor De Roskam uit voort. Tegelijkertijd kunnen wij de gasten van De Roskam een aardige keuze van drankjes en hapjes voorzetten. Met net een beetje meer gezelligheid.”

Altijd zwaaien
En iedereen zwaait naar ons. “Wij komen zelf oorspronkelijk niet van het dorp,” zegt Wendy, “maar van het begin af aan zijn wij warm onthaald. Met alle bezoekers die wij hier hebben, werden wij snel voor alle inwoners bekende gezichten. Dus iedereen die hier langskomt zwaait.” De Coenens zijn er blij mee: “De combinatie van een vertrouwd ontmoetingspunt met een goed proeflokaal erbij is precies wat wij graag willen doen.”

Nog meer variatie
Nu het proeflokaal ‘staat’ ontstaat er ruimte voor nog meer variatie: “Wij gaan de sfeer van De Buuren laten doordringen in De Roskam, onder meer door borrels voor middelgrote gezelschappen (ca. 25 man) aan te bieden. Wij bieden een High Tea bij De Buuren en met De Roskam gaan wij meedoen aan de ‘proeverijen’ van het Welzijnskwartier.”

De Roskam/Proeflokaal De Buuren blijft zo het natuurlijke middelpunt van het dorp.

Proeflokaal De Buuren / De Roskam
Turfmarkt 2, Katwijk
T 071 403 199
E  [email protected]
W  www.roskamkatwijk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *