Genomineerd voor De Sterkste Schakel 2019: Zwammerdam Groep

Eigenaar René Geelhoed, zijn vrouw Harriët en Maud Hölscher van personeelszaken gaan er eens goed voor zitten als hun gevraagd wordt wat hun bedrijf anders maakt dan die van concullega’s. Is het de kwaliteit van het werk? Is het de no-nonsense-mentaliteit? Of zijn het de korte lijnen in het familiebedrijf pal naast de N11 in Bodegraven?

“Waar we goed in zijn, is het asfalteren van bedrijfsterreinen en andere lastig te asfalteren terreinen zoals een bedrijfshal of een boerenerf,” zeggen René en Harriët Geelhoed. “Dat is heel ander werk dan bijvoorbeeld de N11 asfalteren tussen pakweg Bodegraven en Alphen aan den Rijn. In specialistisch werk zijn we goed inclusief een goede waterafvoer, dankzij onze kennis en jarenlange ervaring. Wat we terugkrijgen van klanten is dat we ons werk keurig doen en alles altijd netjes achterlaten.”

Bestekken
“In 2006 hebben we er bewust voor gekozen om ons grotendeels toe te leggen op het MKB en minder vaak in te schrijven op grote bestekken van gemeentes en het Rijk, waarbij het alleen maar om de laagste prijs gaat,” legt René Geelhoed de filosofie uit.

“In feite gingen we daarmee terug naar het beginjaar 1963. Ook toen deed mijn grootvader Jos Geelhoed asfalteringswerk in opdracht van kleinere bedrijven, al waren het toen nog voornamelijk agrarische bedrijven. In de loop van de jaren verschoof dit naar een percentage van 80 procent overheid en 20 procent MKB, maar inmiddels werken we weer voor 80 procent in opdracht van het midden- en kleinbedrijf, dat liever met bedrijven van gelijke grootte zakendoet dan met grote consortia, die toch minder flexibel zijn.”

“Dat betekent dat we veel  opdrachten moeten binnenhalen,” gaat René verder. “Maar daar hebben we onze organisatie op ingericht. We hebben twee verkopers, Alexander van Rossem en Léon Zevenhoven, die de hele dag op de weg zijn, voornamelijk in de Randstad maar soms ook verder weg tot in Groningen en Limburg, om verkoopsignalen op te vangen en offertes af te geven. Deze werkwijze is misschien bewerkelijk, maar het voelt prettiger dan de vrij juridische insteek van de aanbestedingsmarkt die de overheid over het algemeen gebruikt om haar projecten in de markt te zetten.”

Jubilea
De 55 jaar oude Zwammerdam Groep, die ook een eigen bouw- en sloopafdeling heeft, heeft zo’n vijftig mensen in vaste dienst. Het wordt gekenmerkt door korte lijnen, een platte organisatie, een no-nonsense-mentaliteit en loyale medewerkers. “We vieren alle jubilea en we hebben veel mensen met lange dienstverbanden, zoals Joop Droog die bijna vijftig jaar bij ons heeft gewerkt,” zegt Maud Hölscher. “Ook gebeurt het regelmatig dat we mensen die al met pensioen zijn, vragen om bij te springen.”

“Ook met klanten hebben we dat soort langlopende relaties,” voegt René Geelhoed toe, die vervolgens enthousiast vertelt over een geslaagde zalmparty voor relaties, een dag eerder. “Als een klant vreemdgaat is dat vanwege de prijs, maar vaak komt hij na verloop van tijd weer terug bij ons, omdat het bij ons toch beter is. Ze waarderen ons om ons ambachtelijke werk.” Lachend: “En we luisteren goed naar onze klanten en doen trouw wat ze zeggen.”

Zwammerdam Groep
Tjalk 49, 2411 NZ Bodegraven
T (0172) 632 200
E [email protected]
I www.zwammerdamgroep.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *