Oud(er) en korting

Dag jongen. Dat zegt mijn moeder al sinds ik het huis uit ben tegen me als ik het ouderlijk huis betreed. Aan tafel tijdens het diner ontspon zich een geanimeerd gesprek. Ze hadden zelf hun aangifte inkomstenbelasting 2017 al voorbereid. Vroeger, toen ze nog een onderneming hadden, maakten ze voor het invullen van hun aangifte gebruik van een belastingadviseur.

Nu is alles veel simpeler. Alles zelf gedaan vroeg ik? Ja via de VIA. Wel zouden ze het fijn vinden als ik toch nog even de details bekeek. Ze waren toch wat huiverig het excuus om mij op een doordeweekse avond bij ze aan tafel te mogen ontvangen, te verliezen. Het eten was voortreffelijk. Na het eten nog even een snelle blik geworpen op de fiscale huisvlijt.

De VIA
De VIA is de vooraf ingevulde aangifte. Deze wordt gevuld met fiscale gegevens van banken, werkgevers, gemeenten en verzekeraars. Deze VIA wordt door de Belastingdienst voor elke inkomsten-belastingplichtige digitaal op 1 maart beschikbaar gesteld. Reuze makkelijk.

De verdeling
De externe gegevens even vlot doorlopen. Klopte allemaal. Door naar de volgende stap in het VIA pakket. De verdeling. Dat is het fenomeen dat bepaalde bestand-delen tussen fiscale partners kunnen worden verdeeld. De verdeling bepaalt vervolgens ook wie wat aan belasting moet betalen. Nu letten de ouwelui daar natuurlijk niet op. Want of pa of moe moet betalen, maakt natuurlijk niet uit.

Tja, zei ik, dat is alleen niet waar. Door namelijk ‘slim’ met die verdeling van inkomens om te gaan, heb je misschien wel recht op extra heffingskortingen. En in het geval van AOW-gerechtigden gaat het dan om de ouderenkorting. Glazig werd er van de andere kant van de eettafel naar me gekeken. Ze hadden zo hun best gedaan op de aangiften.

Wat bleek
Wat bleek, door het inkomen van mijn moeder in box 3 zodanig aan te passen dat het verzamelinkomen over 2017 onder de € 36.057 kwam, had ze ineens recht op de verhoogde ouderenkorting. Een heffingskorting van € 1.292 (in plaats van de standaard € 71). Dat deze herverdeling leidde tot een wat hogere belasting in box 3 van € 107, was de prijs die voor het binnenhalen van deze korting moest worden betaald.

De aangifte software van de Belasting-dienst verdeelt de inkomens niet uit zichzelf optimaal. Dit kan alleen handmatig. Met name AOW-gerechtigden waarbij het inkomen onder de genoemde grens van € 36.057 is te verdelen, moeten goed opletten bij het indienen van hun aangifte inkomstenbelasting over 2017.

Het opnemen van andere handmatige verdeling in de aangifte had tot gevolg dat mijn ouders € 1.114 meer aan belasting zouden terugkrijgen. U begrijpt, ik ging overladen met eeuwige dank (en een goede fles wijn) terug naar huis. Volgend jaar weer zo doen vroeg mijn moeder?

Harald Verbeek
Belastingadviseur
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *