Sterrenrestaurant Latour in Noordwijk

Restaurant Latour in Grand Hotel Huis ter Duin ziet steeds vaker jongere gasten aan tafel verschijnen, ook zakelijke. Een vraaggesprek met maître/sommelier Stan Kerckhoffs over onder andere zijn assistent-sommeliers en de aanwezigheid op Instagram. “We hebben eigenlijk altijd wel een jong team rondlopen.”

Hoe bereik je een jongere doelgroep?
Stan Kerckhoffs: “Dat zit hem in meerdere dingen. Bijvoorbeeld in de manier waarop je met je gasten omgaat. Was dat vroeger in sterrenrestaurants wat stijfjes, nu is dat losser. Het team, en dan met name mijn assistent-sommeliers en ikzelf, moeten zorgen voor een goede sfeer waarin iedereen zich thuis voelt, dus ook jongere gasten.”

Hoe ziet het team eruit?
“Sinds ongeveer een jaar hebben we twee nieuwe jonge assistenten: Sanne Ravens-bergen en Frank de Haas. Frank is begon-nen bij La Terrasse in Huis ter Duin. Hij is anderhalf jaar geleden doorgegroeid naar Latour en volgt een opleiding tot vinoloog. Het is mooi dat dit kan in ons familiebedrijf. Sanne was eerst leerling bij ons, heeft toen een jaar bij De Librije in Zwolle gewerkt en is sinds een half jaar weer terug bij ons. We hebben eigenlijk altijd wel een jong team rondlopen. Dat zorgt voor nieuw elan. En het is een mooie combinatie met chef-kok Marcel van Lier en ikzelf. Onze chef-kok is in 2000 gekomen, ik werk in Latour sinds 2003. Dat zorgt voor continuïteit.”

Wat doen jullie nog meer om nieuwe gasten binnen te krijgen?  
“We doen meer met sociale media. Latour zit sinds dit jaar bijvoorbeeld op Instagram. Daarop zetten we nieuwe gerechten en wijnen en mooie spijs-wijncombinaties. Laatst hadden we hier iemand die speciaal uit het buitenland was gekomen vanwege de desserts. Verder is het het vermelden waard dat ons restaurant dit voorjaar een kleine metamorfose heeft ondergaan met nieuwe vloerbedekking en nieuw meubilair.”

Waarom kiezen zakelijke gasten voor Latour?
“Dat is vaak de combinatie van meerdere faciliteiten in Huis ter Duin plus de mogelijkheid van gratis parkeren. Je kunt een meeting organiseren in een van onze zalen of informeel iemand ontmoeten in een van de lounges en vervolgens in Latour of zelfs in een aparte ruimte dineren. Maar ook alleen een zakendiner is mogelijk. Alles is bespreekbaar bij ons. Voor mensen die minder lang willen tafelen, serveren we desgewenst een twee- of driegangendiner in plaats van vier of vijf gangen. Ook een bob-arrangement is mogelijk, met halve glazen die perfect passen bij de gerechten. Dan sta je na anderhalf uur weer buiten en kun je gewoon per auto naar huis. Ook vroeger dan zes uur aan tafel is mogelijk. En dan hebben we tenslotte voor wat grotere zakelijke gezelschappen de mogelijkheid om het dineren in Latour te combineren met sociale activiteiten zoals een patisserie- of een kook-workshop en een kijkje in onze keuken en in onze wijnkelder.”

Over wijn gesproken: staan er nog nieuwe wijnen op de wijnkaart?
“We serveren wijnen uit verschillende werelddelen. Een deel van de kaart ligt tegenwoordig trouwens ook in de andere restaurants van Huis ter Duin. Voor al onze wijnen geldt dat we per streek een favoriet wijnhuis hebben waar we onze wijn vandaan halen, want we serveren alleen kwalitatief heel goede wijnen. We hebben ook wijnen uit nieuwe landen op de kaart, zelfs uit Nederland. Die zijn in opkomst, mede dankzij het warmere klimaat in ons land. Er zijn meerdere wijngebieden in Nederland, maar als geboren Limburger ben ik toch een beetje chauvinistisch en kies ik voor wijn uit Limburg. Trouwens: net over de Limburgse grens in België vind je ook kwalitatief heel goede wijnen.”

Tot slot: zijn de keurmeesters van Michelin al langs geweest?
“Het najaar is altijd een spannende periode, want je weet dat ze dan weer langskomen, hoewel ze soms ook eerder in het jaar kunnen komen. In december horen we of we onze ster, die we in 2005 hebben gekregen, houden. Maar ik verwacht geen problemen vanwege onze continuïteit en de kwaliteit die al jarenlang op een hoog peil ligt.”

Restaurant Latour
Grand Hotel Huis ter Duin
Koningin Astrid Boulevard 5
2202 BK Noordwijk
T 071 – 365 12 74
www.restaurantlatour.nl
[email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *