Wim van Klaveren pakt kansen waar hij ze ziet

Wim van Klaveren van Business Bikes in Katwijk ziet overal mogelijkheden. Onder het motto ‘als het tij verloopt verzet je de bakens’ maakte hij carriere van wortelteelt en -handel, naar botenopslag en -onderhoud tot verkoper van (elektrische) fietsen en ‘customized’ scooters. Alle drie de zaken groeien en bloeien. Je vraagt je af wat hierna komt.

“Zoals het nu gaat zijn de zaken prima in evenwicht. Mijn broer doet het meeste werk in de wortelen – wij hebben zo’n
14 à 15 hectare. De botenopslag is vol en met het aantrekken van de economie blijft dat ook zo. Voor gepersonaliseerde scooters weet de hele streek ons inmiddels te vinden en e-bikes zijn een trend waar wij goed aan hebben meegedaan. Op de korte termijn zou ik graag wat meer doen met gecertificeerde sloop van scooters. Daar zit zeker groei in.”

Custom scooters
Zittingen met opdruk en in je eigen voorkeurskleur, chromen of geverfde bagagerekjes, speciale windschermen, alles
kunnen Van Klaveren en zijn twee medewerkers Sjoerd en Alex voor je scooter personaliseren. “Wij gebruiken alleen de originele onderdelen. Dus als je een zwart gespoten bagagerek wilt hebben, dan nemen wij het originele rek van Vespa of Piaggio en zorgen dat dat er perfect uit komt te zien. Voor de bekleding van de zittingen werken wij samen met een meubelstoffeerder. Op die manier zijn de mogelijkheden om een unieke scooter te maken eindeloos.” En Van Klaveren gaat daarin erg ver. “Wij hebben weleens een complete muziekinstallatie met Bluetooth en stereo op maat gemaakt voor een scooter.”

Liefhebbers uit de hele streek weten de weg naar de Valkenburgseweg te vinden. Achter de grote grijze gevel vinden zij daar een breed assortiment. En een goed geoutilleerde werkplaats waar continu aan scooters gesleuteld wordt.

Botenhal
Op dezelfde locatie is ook het andere bedrijf van Van Klaveren gevestigd: De Botenhal. Dus staat er in de werkplaats ook een sloep op een aanhanger voor onderhoud en reparatie. “Vanuit de wortelen zijn wij twintig jaar geleden met botenhandel begonnen. Nieuwe verkoop van boten, bemiddeling van doorverkoop en zelfs botenverhuur hebben wij gedaan. Daar is de botenopslag uit voortgekomen. Tussen september en november komen boteneigenaren hier zo’n tweehonderd boten inleveren voor opslag. Vóórdat die door ons worden weggezet krijgen ze sowieso een schoonmaakbeurt en een ‘kleine beurt’. Dan ontkalken wij de boot, halen de accu los en laten olie- en andere vloeistofleidingen leeglopen. Gedurende de wintermaanden kunnen wij aan vele boten polyesterreparaties, houtwerk en ander onderhoud verrichten.” Botenverkoop en -verhuur doet Van Klaveren niet meer. Verkoop van (buitenboord)motoren, o.m. Evinrude, juist wel.

Diversiteit die elkaar goed aanvult
Van wortelen naar boten lijkt wellicht een vreemde stap. Van boten naar fietsen misschien ook. Maar de kern van de zaak is dat Van Klaveren kansen pakt waar hij ze ziet. “Toen het met de boten wat minder ging, zagen wij handel in elektrische
fietsen. Wij begonnen met de fietsen van DutchID die als eerste met een Bosch-motor op de markt kwamen. Je ziet nu dat als de boten de deur uit zijn, de aandacht voor fietsen ons in de zomer druk houdt. Tegelijkertijd zijn wij zoveel meer dan een gewone fietsenwinkel. Wij hebben veel meer faciliteiten door de werkplaats natuurlijk. Maar ook de financiële dienstverlening als leasing en verzekeringen verzorgen wij.” Bovendien is het bedrijf RDW-erkend, zodat je je scooter al in de zaak op kenteken kunt zetten.

Geen reclame
“Facebook werkt alleen wanneer je dingen weggeeft.” Van Klaveren staat veel liever met een kraam op de plaatselijke feestweek. “Daar wordt je gezien en kun je tijd geven aan klanten.”

Business Bikes – De Botenhal
Valkenburgseweg 30, Katwijk
T 071 – 401 0744
E [email protected]
W www.businessbikes.info

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *