Mensen bouwen voor mensen Van Berkel: bouwers met een brede basis

Hoe blijft een aannemer meer dan honderd jaar bestaan? Van Berkel Aannemers uit Leimuiden bestaat sinds 1912 en heeft in die 105 jaar pieken en dalen meegemaakt. Het laatste dal was zo’n vijf jaar geleden toen er noodgedwongen gekrompen werd in personeelsaantal. “Maar dat kwam vooral door de prijsontwikkeling,” zegt Annelies van Berkel, vierde generatie en verantwoordelijk voor financiën, “de hoeveelheid aanvragen bleef ongeveer gelijk.” Hoe kan dat en hoe heeft Van Berkel de helft van de personeelskrimp alweer ingevuld?

Eén van de meest opvallende zaken bij ontvangst in het pand is de ongedwongen sfeer. Het kantoorpand is met glas verdeeld in de verschillende werkruimten. In de entree hangen grote foto’s van recente bouwwerken. “Dat is een idee van ‘de jongens’.” vertelt Marjolijn van Berkel. Zij is verantwoordelijk voor PR en HR en noemt de mannelijke collega’s – de projectleiders en het management gedurende het hele gesprek zo. “Met de elf man/ vrouw met wie wij op kantoor zitten doen wij alles samen. Iedere projectleider is verantwoordelijk voor alles dat met een bouwproject te maken heeft. Dat betekent toch veel onderling overleg voor overlappende zaken en dat werkt lekker.”

Derde generatie liet bedrijf fors groeien
De bouwwerken op de foto’s laten bij lange na niet de hele breedte van de werkzaamheden van Van Berkel zien. “Sommige klussen zijn nou eenmaal fotogenieker dan andere. Wat ons bedrijf zo solide maakt is de grote variëteit aan werkzaamheden. Grote villa’s bouwen is erg leuk, maar wij zijn ook een van de ‘preferred suppliers’ van alle verbouwingen binnen Flora Holland. Daarnaast doen wij scholen, theaters, renovaties, interieurs en wij ontwikkelen eigen bouwprojecten.” Dat niet specialiseren is op het conto te schrijven van Frans en Ton van Berkel, broers van de derde generatie. Frans van Berkel: “Wij raakten bij FloraHolland betrokken door de carrière-stap van een van onze klanten. Die introduceerde ons daar. Inmiddels werken wij ook in Rijnsburg en het Westland. Toen Joop van den Ende in Aalsmeer zijn oog liet vallen op de oude veiling verbouwden wij dat voor hem. Later raakten wij betrokken bij zijn theaterproducties. Het draaiende podium en de zee van Soldaat van Oranje hebben wij gemaakt. Zo komen wij van het een bij het ander en dat is altijd goed uitgepakt.”

Mensen bouwen voor mensen
In het gesprek blijkt dat daar twee uitgangspunten onder liggen: kwaliteit en mensen. Van Berkel: “Wij zijn mensen die voor mensen bouwen. Mensen hebben verwachtingen en ideeën en die moeten wij zien te realiseren. Dat diezelfde mensen dan ook maar één aanspreekpunt hebben zorgt voor het ontwikkelen van een sterke band. Vaak bellen klanten ons met het specifieke verzoek voor één van de projectleiders.” Het tweede uitgangspunt is kwaliteit. Marjolijn van Berkel: “Wij zorgen voor een goede kennisontwikkeling bij ‘de jongens’. Wij werken met vaste onderaannemers. Wij leren van projecten die ‘in bouwteam’ worden gedaan en houden trends als duurzaam bouwen goed in de gaten.”

Nieuw management neemt geruisloos over
Twee trouwe medewerkers, Sander Korzelius en Arno Schrama, die respectievelijk vijfentwintig en twaalf jaar bij Van Berkel werken, worden klaargestoomd om het bedrijf over te nemen. Nichten Annelies en Marjolijn zullen ook participeren in de overname. “Wij staan al ruim honderd jaar stevig in onze schoenen, de vraag naar bouwwerk gaat nooit weg en vele relaties doen al jaren zaken met Sander, Arno en de andere projectleiders. En wij hebben ruim de tijd voor de overdracht.”

Een bijzonder relaxte sfeer daar in Leimuiden.

Van Berkel Aannemers
Tuinderij 13, Leimuiden
T 0172 – 508 382
E [email protected]
W www.vanberkelaannemers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *