GlasGroen in Noordwijkerhout: Waterbouwers van nature

GlasGroen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een standaard bouwer van damwanden, beschoeiingen, steigers en bruggen tot een waterbouwbedrijf met het accent op het totaalpakket van ontwerp tot uitvoering. “Waterbouw is functioneel, maar het esthetische en duurzame aspect is bij ons écht doorslaggevend.”

Ruud Glas is sinds 2007 eigenaar van GlasGroen, dat in 1970 werd opgericht door zijn vader, Gerard Glas, met wie hij van jongs af aan mee ging. Ruud runt het twaalf mensen tellende bedrijf samen met zijn vrouw Rianne, die landschapsarchitect BNT is met een land- en watermanagementachtergrond. “Ikzelf ben waterbouwende tuin- en landschapsinrichter,” legt Ruud uit. “Hierdoor vullen we elkaar erg goed aan. Mede daardoor en dankzij het team vakmensen buiten is GlasGroen uitgegroeid tot het bijzondere bedrijf dat het nu is, waarbij wij functionele waterbouw combineren met landschapsarchitectuur en daarbij net even verder kijken.”

Zelfs internationaal
GlasGroen heeft de afgelopen jaren een heel divers portfolio opgebouwd op het gebied van waterbouw, houten terrein-
inrichting en landschapsarchitectuur. Enkele in het oog springende voorbeelden zijn: de houten boardwalk en het zitmeubilair voor de vernieuwde Katwijkse boulevard, de waterpartijen van Keukenhof in Lisse, de vloeiende oeverbescherming op golfbaan The National in Brussel en grote waterbouwprojecten in de eigen Bollenstreek. GlasGroen voert deze mooie projecten voornamelijk uit in opdracht van overheden en aannemers, maar soms ook particulieren.

Verder kijken
“Het combineren van ouderwets vakmanschap en praktische kennis met een architectonische benadering,” zo omschrijft Ruud zijn bedrijf. “Verder onderscheiden we ons door de waterproblematiek om te buigen naar oplossingen en kansen. We adviseren afhankelijk van de situatie over het gebruik van het juiste materiaal. Dat varieert tegenwoordig van FSC®-gecertificeerd hardhout en beton tot diverse kunststofvarianten, waarbij duurzaamheid en materiaalkennis voorop staan.”

GlasGroen schaart zich sinds kort in het rijtje van selecte aannemers van Prolock-oeverbescherming. Ruud: “Kunststof is aan een grote opmars bezig, waarbij aangemerkt moet worden dat wij hier als traditioneel waterbouwer erg terughoudend in zijn geweest. Bij de keuze voor Prolock is de zero waste-factor voor ons doorslaggevend geweest. Daarnaast is deze beschoeiing de enige in zijn soort die uit een honderd procent puur product bestaat en aan het eind van zijn levenscyclus volledig recyclebaar is.”

“In de uitvoering zien wij steeds meer digitalisering. Wij merken dat GPS een steeds prominentere rol inneemt en ook wij raadplegen meer en meer databanken om te bepalen welke grondlagen aanwezig zijn en waar de kabels en leidingen liggen,” vervolgt Ruud Glas. “Ook op dit gebied proberen we een voortrekker te zijn. Maar ondanks al deze ontwikkelingen blijven de mensen achter ons bedrijf de échte waterbouwers van nature.”

Oog voor detail
“De steeds grotere hoeveelheid neerslag, die tegenwoordig in relatief korte tijd valt, biedt stof tot nadenken,” legt Ruud uit. “Waterbuffering en waterafvoer zullen steeds belangrijker worden. Bij het ontwerpen en realiseren van oeverbescherming streven wij er tegelijkertijd naar om de waterhuishouding zo aantrekkelijk en ecologisch mogelijk in te richten. Stuwen voor peilbeheer zijn altijd functioneel, maar mogen wat ons betreft veel prominenter in het landschap aanwezig zijn.”

Voor en door gebruikers
GlasGroen stelt bij haar projecten gebruikers en beheerders middels participatie centraal. “Vanuit de landschapsarchitectuur is dit een standaard onderdeel. We luisteren naar alle betrokken partijen en horen hun ideeën aan, want zij kennen de situatie ter plekke. Onze projecten zijn daarom een samenspel van allerlei partijen, met uiteindelijk alleen maar winnaars.”

Glas Groen
Geesthof 7
2211 SN Noordwijkerhout
T 0252 – 37 38 50
E [email protected]
I www.glasgroen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *