Edwin Valentijn heeft zijn handen vol aan mooi schilderwerk

Voor Edwin Valentijn, enig eigenaar en enig schilder van E.P. Valentijn Schilderwerken, is er maar een maat voor klantgerichtheid: “Ik ga niet weg voordat de klant tevreden is.” En de ‘technische’ kwaliteit van het schilderwerk? “Lange halen, met een kwast en de verf gaat er lobbig op.” Het klinkt eenvoudig, maar je ziet het verschil.

Valentijn heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring. Hij werkte lang in het bedrijf van zijn vader en zijn oom, totdat zij met pensioen gingen. “Wij – want ook zijn neven schilderen nog – hebben een grote naamsbekendheid in de streek.” Daarna werkte hij een tijdlang voor een ander schildersbedrijf, maar ruim drie jaar terug koos hij voor zelfstandigheid: “Ik voel mij het prettigst, en kan dus de beste kwaliteit leveren, wanneer ik zelf het hele werk in handen heb. Met mij krijg je korte lijnen: de klant bespreekt de opdracht met mij, krijgt alleen mij aan de lijn, ziet alleen mij op het werk en krijgt alleen van mij een rekening.”

Marktinzicht
De stap om geheel alleen het bedrijfs- risico te nemen was niet moeilijk. “Ik zie van alles op ons pad komen. Hier in de omgeving van Alphen aan den Rijn wordt nog steeds flink gebouwd. Die nieuwbouwhuizen hebben relatief snel al een nieuwe laag verf nodig. Verder staat de naam Valentijn in de regio prima bekend. Toen ik net begonnen was deed mijn vader ook nog mee met reclame voor mij maken. Die maakt nu helaas niet meer mee hoe druk ik het heb.” Tenslotte merkt Valentijn het effect van de crisis: “Mensen hebben in de voorgaande jaren klussen laten liggen. Die komen nu allemaal de markt op.” Het betekent voor Valentijn een goed gevulde agenda. “Ik heb zelfs al één werk voor 2019 ingepland. In Terneuzen.”

Ook dat is een gevolg van de gestegen vraag: Valentijn hoeft niet te ‘leuren’ voor werk, het komt allemaal via-via. Het grote voordeel daarvan is dat hij kan werken voor min of meer vertrouwde klanten. “Natuurlijk wordt er ook goed gekeken naar mijn prijs. Maar daar heb ik als éénpitter altijd het voordeel dat mijn tarieven lager kunnen zijn dan die van ‘grote’ schildersbedrijven. Ik werk alleen voor particulieren. Stel dat er hier in de regio 70.000 woonhuizen zijn, dan wordt de markt pas bij 1.000 eenpitters zoals ik te vol.”

Oog voor het ambacht
“Voor mij geen rollers.” Valentijn brengt goed onder woorden wat het verschil is tussen zijn dienstverlening en dat van anderen. Dat begint met het persoonlijke contact. “Het is plezierig om klanten te krijgen door aanbevelingen, je zit dan al een beetje in elkaars sfeer. En als de klant daarna een verschrikkelijke kleur uitkiest, dan is er een basis om ze over de kleurkeuze te adviseren.” Ten tweede komt techniek. “Ik lever het hele pakket: reparatie van houtrot, schuren en plamuren, grond en aflak. Daarvoor gebruik ik het modernste materiaal, waar mijn verfleverancier goede garanties op geeft. Als ik vind dat de verf niet goed gemengd is, dan zorg ik voor nieuwe.”

Maar uiteindelijk wordt de kwaliteit van het schilderwerk toch bepaald door hoe de schilder zijn kwast hanteert. “Dat is een ambacht, dat moet je in je vingers hebben. Ik ben blij dat ik het nog op de ouderwetse manier op de Ambachtsschool en in het familiebedrijf geleerd heb.”

Vraag Valentijn om het te laten zien en voelen, dat is de enige manier om het ambacht te ervaren.

Valentijn Schilderwerken
Gouwsluisseweg 27, Alphen aan den Rijn
T 0643 464 888
E [email protected]
W www.valentijn-schilderwerken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *