De Veursche Kaasboetiek maakt na één jaar Beethovenlaan de balans op

Op 1 september zit Bert van Leeuwen precies één jaar met zijn nieuwe zaak aan de Beethovenlaan in Voorschoten. “Dit is een ideale locatie. Midden in een woonwijk, goed bereikbaar en vrij parkeren. Wat voorheen een ‘te klein’ winkelcentrum was hebben wij gezamenlijk omgetoverd in een versstraat.” Met een slager, een bakker, een slijterij en een groenteboer bieden zij omwonenden alles dat ze nodig hebben en dan ook nog eens lekkerder dan elders.

Van Leeuwen komt uit een kaasfamilie, waar hij en zijn twee broers allen een eigen zaak hebben in de regio rondom Den Haag. “Wij zijn achtentwintig jaar geleden ieders ons weegs gegaan vanuit de zaak van onze vader. Ik heb zaken gehad in Delft en Den Haag en daarna in Kijkduin. Wij hebben ons aanbod telkens aan de markt aangepast. Een jaar of vijf geleden ontdekte ik deze locatie aan de Beethovenlaan al en zag ik de geweldige mogelijkheden om in samenwerking met de andere winkeliers hier iets speciaals neer te zetten. Dat kwam twee jaar terug in een stroomversnelling en op 1 september 2016 zijn wij begonnen.”

Wáárom nemen mensen een beslissing?
“Ik houd ervan om dingen uit te proberen om te proberen erachter te komen wáárom mensen een beslissing nemen.” Die vraag stelt Van Leeuwen zich altijd. Of het nu gaat om de inrichting van de zaak, het aantal vierkante meters of de presentatie van het assortiment. “In mijn zaak in Kijkduin liepen er altijd wel voldoende mensen langs de zaak. Om ze binnen te krijgen gingen wij ’s ochtends broodjes afbakken en ging ’s middags de notenoven aan. Mensen kwamen op geuren af.” Op de Beethoven-laan moet Van Leeuwen eerst zorgen dat er überhaupt mensen naar de straat toekomen. “Daarvoor probeer ik mensen nieuwsgierig te maken. Wij adverteren met ‘de lekkerste kaas’. Wil je dat toetsen, dan kun je komen proeven. Samen met de slijter organiseren wij een wijnproeverij. Mijn dochter Tyrza deelt op de stoep proefstukjes uit.” Eerst belangstelling wekken, dan uitleggen en iedereen mag altijd komen proeven.

Waarom is prijs geen punt? Dat wil Van Leeuwen uitleggen. “Om te beginnen hebben wij altijd kaas in huis die in zijn soort vergelijkbaar is met de super-markt, maar die wij tóch nog door slim inkopen voor dezelfde prijs kunnen verkopen. Nog belangrijker is dat ons assortiment gewoonweg beter is. Dat betekent dat wij – door mensen te laten proeven – veel beter kunnen helpen met het uitkiezen van een kaas die mensen écht lekker vinden. Als kaas ‘een moetje’ is, dan pak je de goedkoopste mee bij de super. Bij ons kun je krijgen wat je lekker vindt. Dan hebben klanten daar voor over wat het waard is.”

De tijd voor de klant om daar achter te komen vindt Van Leeuwen altijd de moeite waard. “De klant helpen is waar het om draait.” En wanneer je doet wat de klant vraagt, dan krijg je ontwikkeling van je diensten. Zo maakt De Veursche voorgesneden kaaspakketten voor feestjes en partijen. En ga je een dagje varen dat kun je bij hen een ‘sloepenpakket’ meekrijgen, met kaas en wijn. “Wij maken het ze altijd zo makkelijk mogelijk.”

Versstraat Beethovenlaan
De manier van werken herkende Van Leeuwen terug bij de andere winkeliers aan de Beethovenlaan. “Wij willen allemaal dat niveau van kwaliteit bij de ‘gewone’ versproducten die wij verkopen vooroop stellen. Vanuit die gedachtegang werken wij goed samen. In dit eerste jaar zie je de straat opleven. De meeste mensen die de oude situatie kennen zijn blij met de vernieuwing. Wij zitten hier prima.”

De Veursche Kaasboetiek
Van Beethovenlaan 9, Voorschoten
T 071 – 240 6201
E [email protected]
W www.facebook.com/kaasboetiek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *