“Grondige oplossingen voor Alphen en omstreken”

“Wanneer een kweker of hovenier ons belt voor tuinaarde of potgrond, zand, bodemverbeteraars, schorsen of schelpen, dan kunnen wij hem meestal binnen een paar uur voorzien van de juiste spullen.” Kooter tuin- en potgrond levert al tientallen jaren de basis voor wat Nederland zo succesvol maakt in de sierteelt: de grondstoffen.

De broers Aard-Jan en Edwin Kooter helpen samen met hun tien collega’s zo’n vierhonderd klanten in de directe omgeving van Hazerswoude, Boskoop en Waddinxveen. Ook steeds meer particulieren weten hen te vinden. “Het meeste werk verzetten wij in de eerste helft van het jaar. Dan leveren wij boomkwekers de (pot)grond voor hun kwekerij en hoveniers de spullen die zij nodig hebben voor tuinaanleg. Denk hierbij ook aan zand, grind, (sier)schors en graszoden. Daarnaast verzorgen wij transport voor derden. Onze vrachtwagens zijn ons grootste reclamemiddel. De kleine vrachtwagens rijden in de regio, 5 grote combinatie vrachtwagens rijden door het hele land.”

Veen
“De tuinaarde die wij leveren is R.A.G. gecertificeerd. Dit is het keurmerk voor aanvulgronden en bodemverbeterende materialen. Het houdt onder andere in dat de grond vóór het afgraven is geanalyseerd en niet afkomstig mag zijn van voormalig akkerbouwgrond. Hierdoor loop de gebruiker niet het risico dat de grond ziektekiemen bevat, die de nieuwe beplanting aantast.”

Voor volle grond kwekers, die hun bomen in een mooie kluit opkweken en uitleveren, is veengrond nog altijd de basis voor het beste mengsel. “Vroeger kwam er veel uit Drenthe, maar goede veengrond in Nederland wordt schaars, het raakt op. Die grond moet dus inmiddels van steeds verder weg komen.” Het veen wordt door Kooter thuis op locatie op de gewenste wijze gemengd met andere grondstoffen, afhankelijk van de toepassing en beplanting. Vervolgens wordt het door de grondmolen gedraaid, waardoor er een mooi fijn mengsel ontstaat. “De hele keten van oorsprong tot aflevering wordt ook regelmatig onderworpen aan keuringen volgens de Regeling Aanvul Gronden. Wij leveren onze klanten een constante kwaliteit”.

Snelheid en variëteit
De vraag naar grondstoffen is dus het grootst in het voorjaar. “Dan gaan de kwekers potten en poten. In die periode zorgen wij voor voldoende voorraad, zodat wij dan snel kunnen schakelen. Dat zijn precies de momenten dat je hét onderscheid kunt maken voor je klanten.” Kooter levert snel, en zeker in die periode wordt dat door de klanten enorm gewaardeerd. Dan wordt er niet op de klok gekeken en gaan zij desnoods ’s avonds door om het werk af te maken. Met een terrein van ruim een hectare heeft Kooter genoeg ruimte voor opslag van de ingrediënten waarmee zij alle mogelijk variaties van mengsels voor de klanten kunnen maken. “Drie jaar geleden hadden we de mogelijkheid om hier uit te breiden met een mooie hal. Wij kunnen daardoor nu veel meer in opslag nemen en meer mengsels maken. Alles naar behoefte van de klant. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in een machine die de mengsels in “big bags” draait.” Als de grootste piek achter de rug is, begint de “stektijd”, ook dan kunnen zij hun klanten voorzien van diverse stekmediums. Daarnaast beschikken zij over een machine die stektrays af kan vullen. Nieuwe trays, of eigen gebuikte trays kunnen weer opnieuw gebruikt worden.

‘Iedereen vertegenwoordigt het bedrijf’ Kooter heeft zo’n vierhonderd klanten in de regio. “De nominatie voor de Sterkste Schakel is een mooie reden om hen nog eens te bedanken” Van de broers is Aard-Jan de man die op het bedrijf de zaken runt, zijn broer Edwin zit het meest op de weg. “Edwin kent veel klanten,” zegt Aard-Jan, “Maar ál onze medewerkers vertegenwoordigen ons bedrijf. Met elkaar kennen wij de meeste klanten persoonlijk en onderling bespreken wij wat er bij hen speelt.” De unieke positie van Kooter en de manier waarop zij werken maakt dat het bedrijf in de afgelopen jaren goed is gegroeid.

Kooter HK Tuin en Potgrond
Belgiëlaan 11, Hazerswoude
T 0172 – 231 055/214 401
E [email protected]
W www.kooter-bv.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *