Trends kunnen nooit op tegen kwaliteit

Als je al ruim twintig jaar in de horeca werkt, dan heb je wel wat trends meegemaakt. “Het is vreselijk leuk om daarmee mee te bewegen, maar de essentie blijft kwaliteit. En dan liefst onze éigen kwaliteit.” Theo van Schie is opgeleid als kok, liep stages bij sterrenzaken en werkte jarenlang bij het Hof van Holland. Sinds 2001 bij restaurant Lamme Goedzak, dat hij in 2010 kocht. “Eigenlijk wilde ik altijd al zelf ondernemer worden. Zelf verantwoordelijk zijn en de vruchten plukken van mijn eigen kwaliteit.” Sinds kort werkt zijn zoon Koen mee in de zaak. “Die doet dingen.”

Verse vis, mooi vlees en gevogelte, goede groente en liefdevolle desserts. De kaart van Lamme Goedzak is recht door zee met mooie uitschieters. “Araz Zambezic is een bijzondere specialiteit die bij ons al járen op de kaart staat, echt alleen bij ons. Maar de runder-sucade – die door onze slager wordt gegaard is ook een topper. Net als de tong van dik 600 gram.” Het verhaal van die tong is opmerkelijk: “Die wil ik alleen vers aanbieden, dus als de voorraad op is, dan verkoop ik liever ‘nee’, dan dat ik een exemplaar uit de vriezer voorzet.”

Ongevoelig voor trends
Het restaurant heeft niet te klagen over aanloop, hoewel er ieder jaar weer andere omstandigheden kunnen zijn. Zo begon Van Schie in de week voor ’11 september’, “Dat was het voorlopige einde van vele Amerikaanse bezoekers.” Ook de ‘overwinterende strandpaviljoens’ heeft het restaurant gemerkt: “De hotels schuiven hun gasten daar graag naar binnen, omdat ze meestal aan elkaar verbonden zijn.”

Maar kwaliteit kan alles aan. Van Schie: “Ik heb jaren leiding gehad over keukens en goed geleerd wat je gasten kunt voorzetten. Daarbij is het inspirerend om te gaan shoppen, om te kijken wat er verkrijgbaar is en wie de beste kwaliteit levert. Het is leuk om met behoud van kwaliteit veel te variëren en dan goed naar gasten te luisteren wat aanslaat.”

Goed eten is gezond
Past regelmatig bezoek aan een restaurant bij ‘gezond eten’? Dat is een vraag die velen, bijvoorbeeld ook als ze op hungewicht letten, stellen. Lamme Goedzak speelt op die vraag in door gerechten aan te bieden die zijn samengesteld in overleg met Newfysic. “Ook dat doen wij pas een paar maanden. Na de eerste verrassing begrijpen onze gasten snel de logica dat ik dat als kok doe.”

Koen introduceert biefstuk op woensdag en zondag!
“Mijn zoon doet dingen. Onze woensdag- en zondagavond biefstukavond heeft hij bedacht. Hij heeft dat onder meer via Facebook gepromoot. En dat ging zo goed dat hij nog weer actiever is geworden met Facebook.” Het restaurant krijgt geweldige reacties op de biefstukavond en het loopt als een trein met wekelijks een volle bak. “En Koen gaat met onze keukenbrigade op ‘Proef Noordwijk’ staan om bezoekers te laten beleven wat onze keuken te bieden heeft.” De veranderingen in de maatschappij volgen elkaar steeds sneller op, maar Van Schie ‘denkt in oplossingen’. Hij heeft – net als voorheen – nog vele ideeën om zijn zaak te laten bloeien met zijn zoon als rechterhand. “Het stopt nooit in de horeca.”

Restaurant Lamme Goedzak
Parallel Boulevard 18, Noordwijk
T 071 361 2083
E [email protected]
W www.lammegoedzak.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *