‘Rocket science’ bereikbaar maken voor regionale industrie

“Jouw mensen halen meer uit machines dan je concurrenten”, dat is het mooiste compliment dat Ben van Berge Henegouwen over zijn medewerkers kreeg. “Onze technici lassen, boren, frezen, 3D-printen en assembleren werkelijk álles wat klanten ontwerpen.” En dat gaat nogal ver voor het familiebedrijf West End in Lisse. “Wij maakten onderdelen voor het International Space Station, maar uiteraard blijft het grootste deel van ons werk op aarde. Wij zijn door het hele land actief en speciaal in de regio.”

Wanneer je een uurtje praat met Van Berge Henegouwen dan vliegen de bekende namen je om de oren. Grote bedrijven die voor de oplossing van (fijn-)mechanische problemen bij hen terecht komen. “Maar in de projecten die wij voor Estec of

Akzo of de Persgroep mogen doen leren wij de technieken waarmee wij – veel meer – regionale ondernemingen kunnen helpen. Daarmee maken wij technische innovatie voor hen mogelijk.”

Van Berge Henegouwen is de derde generatie die de scepter zwaait bij West-End. “Al vóór de oorlog had mijn grootvader een machinefabriek, annex revisiebedrijf. Maar hij moest in 1947 helemaal opnieuw beginnen.” Het ‘nieuwe’ West End bestaat dit jaar dus 70 jaar.

‘U vraagt, wij draaien’
Letterlijk dus, want veel van het werk van West End komt van ‘normale’ draaibanken. Maar daarnaast wordt er gelast, gefreesd en ge-3D-print. Van Berge Henegouwen: “West End werkt nauw samen met opleidingen in de metaalsector. Van de Leidse Instrumentenmakers School tot de Universiteit Delft. Wij hechten veel waarde aan het ontwikkelen van vakmanschap. Want ook al kan er van alles worden geautomatiseerd, het is toch maar gereedschap. Onze mensen hebben geleerd dat gereedschap perfect in te zetten.”

Productie mag niet stil komen liggen
West End kan voor zijn klanten een soort ‘superassistent’ zijn. “Wij werken de ontwerpen van onze opdrachtgevers uit in detail, fabriceren nieuwe unieke machines en wij doen onderhoud en revisie van bestaande productiemiddelen. Onderhoud en revisie betekent voor onze klanten dat hun productieproces niet spaak zal lopen. Onderhoud doen wij op afspraak of bij calamiteiten. Daardoor kunnen wij goed inschatten wanneer machines aan revisie toe zijn. Én West End kan met de opgedane kennis over het productieproces de klant ondersteunen bij het bedenken van nieuwe machines.” En tijdige revisie kan heel veel geld schelen voor hun klanten.

WC Eend
Vrijwel alles waar West End aan werkt is uniek. Of het nu onderdelen voor flight simulators van CAE (een wereldwijd opererend opleidingsinstituut voor piloten), verfmengmachines voor Akzo of revisieonderdelen voor Maseratimotoren zijn. Dat maakt het werk extreem uitdagend voor zowel de ingenieurs als de technici. Maar ook voor de mensen die de contacten met de opdrachtgevers onderhouden. “Ieder van ons moet door en door begrijpen waar de klant ons werk voor gebruikt, de onderlinge banden zijn dus sterk.”

Voor de ene opdrachtgever opgedane kennis passen zij toe bij anderen. “Voor de ruimtevaart moeten wij extreem schoon werken. Dat wordt ook gevraagd in de farmaceutische industrie, waarvoor wij omkastingen voor pillenmachines bouwen, zodat de medewerkers niet in de medicijndampen staan. Daarop aansluitend kregen wij een opdracht om voor het keuren van WC-reinigers een perfect afgesloten testopstelling te bouwen.”

Als kleine jongen wilde Van Berge Henegouwen in het bedrijf van zijn vader raketten gaan bouwen. Het is veel veelzijdiger geworden.

West End special hardware
Meer en Duin 25, Lisse
T 0252 419 048
E [email protected]
W www.westendbv.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *