Meubelstoffeerderij Hermans: Fijne stoffen en sterke handen

In heel Nederland zijn er niet meer dan ongeveer 600 meubelstoffeerders. Eén daarvan is Sjors Hermans uit Noordwijk: “Het is een uitstervend vak, maar ik kom om in het werk. Het vak wordt weinig gekozen door MBO’ers, maar het aantal te stofferen meubelen wordt niet kleiner. Dan groeit de hoeveelheid werk bij oude rotten zoals ik.” Gelukkig werkt zijn echtgenoot Loes mee, is zoon Stan medevennoot en helpt zoon Timo mee.

Tot voor kort gaf Hermans zelf nog les aan het Hout en Meubilerings College in Amsterdam. “In de loop der jaren zie je het aantal deelnemers zakken. En al helemaal de jongens. Voor de meiden die het vak kiezen is het een zwaar beroep. Je moet meubels op en af een werkbank kunnen tillen en voor het spannen van stof – vaak in moeilijke curves en hoeken – heb je sterke handen nodig.” Het verklaart goed dat Hermans klanten bedient tussen Den Haag en Amsterdam.

Klein en héél groot
Die klanten zijn echt niet alleen maar de particulieren die ‘oma’s stoel’ een nieuw leven willen geven met een nieuw stofje. Integendeel, Hermans heeft letterlijk zijn handen vol aan modieuze trends als bedden met stoffen hoofdeinden, tuinsets met op maat gemaakte kussens.

Eén echte grote klant – een van de hotels in Noordwijk – kan hem een jaar aan het werk houden met een order om álle fauteuils van de hotelkamers her te bekleden. Ook de stoffering van het meubilair van strandpaviljoens plant hij met plezier in. “Het is inderdaad een veelzijdige klantenkring. Maar wij kunnen ze gelukkig allemaal aan. Zijn echtgenoot Loes en zijn twee zonen helpen mee in de zaak. Op dit moment zijn wij voor drie maanden volgeboekt, maar er is altijd tijd om er een enkel meubelstuk tussendoor te doen.”

Vakmanschap en variëteit
 “Toen ik op school zat moest ik een compleet bureau kunnen bouwen. Tegenwoordig mag je blij zijn wanneer een scholier een pen en gatverbinding kan maken. Ik doe alles met de hand en op het (timmermans)oog. En omdat ik dat al veertig jaar doe is niets mij meer te gek.” Zo bekleedde Hermans kortgeleden nog een klassieke Opel. “Dan vraag ik aan een automonteur hoe een zijpaneel los moet, maar verder doe ik alles zelf. Een goede stoffeerder moet eigenlijk alles kunnen: vakkundig slopen, binnenwerk bouwen en bekleden.”

En eigenlijk is dat nog niet alles. Een goede stoffeerder heeft ook oog voor stoffen, zowel qua materiaal als dessin. Het oog wil ook iets tenslotte. In de winkel hangen honderden stalenboeken in allerlei kwaliteiten. Daar een goede selectie uit maken is deels het werk van Loes Hermans: “Ik let op trends en modes en ik bepaal of wij een stalenboek in de collectie opnemen. Onze klanten hebben variatie nodig om een goede keuze te kunnen maken en ik moet ze de nieuwste stoffen voor de meest uiteenlopende omstandigheden laten zien. De stof voor het buitenmeubilair van een strandtent is echt heel anders dan die voor je bank thuis. Laat staan de buddyseat van een scooter.” Hermans is een goede klant voor de stoffenleveranciers: “Die zijn verbaasd dat wij zoveel werk hebben.” Wij niet.

Meubelstoffeerderij Hermans
Marcellusstraat 1A, Noordwijk
T 0618 679 514
E [email protected]
W www.meubelstoffeerderijhermans.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *